Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Drame în instanțele din Argeș – Mii de argeșeni executați silit

Publicat

in

– Argeşenii au intrat în noul an sub avalanşa executărilor silite și somațiilor trimise de bănci
– Zeci de familii sunt executate chiar şi de 3,4 creditori odată iar alte sute au locuintele scoase la vanzare de catre banci sau IFN-uri

Inceput de an 2020 cu mari probleme pentru multi argeseni. Conform ultimelor statistici oficiale, unul din zece cetateni nu mai poate plăti la timp ratele datorate la bănci. În aceeaşi situaţie sunt şi argeşenii care în ultima perioadă au ajuns sa fie executaţi silit, chemati in instante sau efectiv evacuati din locuinte pentru datorii la apă, gaze sau electricitate. Numărul proceselor de executare a crescut, iar tot mai multe persoane din Pitesti, Campulung Curtea de Argeş si alte localitati, riscă să rămână pe drumuri pentru că băncile si IFN-urile le scot la licitaţie apartamentele sau casele, asociaţiile de proprietari îi ameninţă cu evacuarea iar furnizorii de energie ii ameninta cu sechestrarea unor bunuri.

La instanţele din judeţul Argeș, o treime din procese sunt de executare silită

La Judecatoriile din judetul Arges listele cu procese de executare silită deschise de bănci, IFN-uri sau alte companii specializate in recuperarea de creante, par să nu se mai termine. De la inceputul anului 2020, mai bine de o treime dintre dosarele aflate pe rolul instanțelor din Arges vizeaza executarile silite si au ca părţi implicate bănci, societăţi comerciale, care, prin executorii judecătoreşti încearcă să recupereze datorii. Se execută tot: inatai se cer banii si , mai apoi, se trece la apartamente, maşini şi terenuri, la aparatură, electrocasnice sau mobilă. Orice poate oferi persoana restantă în schimbul datoriilor. Am încercat să aflăm mai multe amănunte despre aceste procese de la reprezentanţii Judecătoriilor din judet însă, magistraţii se feresc de presă si din cauza grevei grefierilor si tensiunilor dintre magistrati si Guvern , aşa că am depus o cerere cu întrebări ale căror răspunsuri le vom primi, cel mai probabil, în termenul legal de 30 de zile. Nimeni nu pare să se grăbească să dea sfaturi sau să îi informeze pe argeşeni ce au de făcut dacă ajung în această situaţie. Pe internet au aparut grupuri care incearca deschiderea unor procese colective in special impotriva bancilor care au majorat nejustificat taxele, dobanzile si comisioanele iar altii au deschis pe cont propriu actiuni in instanta.

Executorii au devenit, fara voia lor, un fel de călăi financiari


Referitor la acest subiect am stat de vorbă cu unul dintre cei mai cunoscuti executori judecatoresti din Arges. Aceasta este de părere că și la Curtea de Argeş şi în alte localităţi numărul executorilor silite a crescut. „Da, sunt mai multe executări acum, la inceput de an, decât in perioada similara anului trecut. Cele mai multe sunt la bănci sau Institutii Financiare Nebancare pentru că acestea au acordat creditele şi si-au asumă acest risc. Acum, de când s-a introdus legea cu executorii judecătoreşti iar multe banci sau alti creditori apeleaza la societati specializate in recuperarea creantelor, s-au mai inmultit dosarele in instanta dar si executarile silite propriu zise”, a declarat execcutorul judecatoresc pentru PROFIT. Acesta a mai spus chiar că în acest an a observat o mai mare îngăduinţă din partea bancherilor avand in vedere cumularea permanenta a unor datorii generate de greutatile oamenilor. „Mi se pare că în ultima perioadă băncile nu mai sunt ca anii trecuti, inainte de a trece efectiv la actiuni in instanta privind executarea, încearcă să găsească soluţii de comun acord cu clienţii, sunt mult mai înţelegătoare, mai îngăduitoare”, a mai adăugat executorul. Acesta a mai precizat ca multi oamenii nu inteleg exact mecanismul executarii si rolul executorului judecătoresc și, de aceea, multi executori au ajuns să fie priviți de către cei aflați la ananghie ca ceritabili călăi.

Argeşenii cu datorii la utilitati au început să fie executaţi de companiile de gaz si electricitate
Nu numai băncile deschid procese de executare silită. Pe rolul Judecătoriilor din Arges există multe procese de acest gen deschise de firmele distribuitoare de curent electric sau gaze naturale, de companiile de stat furnizoare de apă și alte utilități. Locuitorii localitatilor care nu au mai avut bani de plata utilităţilor, au ajuns acum nu numai debranşaţi de la acestea dar şi în pragul de a-şi pierde bunuri valoroase sau chiar casele din cauza datoriilor neachitate.

Se vinde la licitatie orice bun de valoare

Pentru a recupera din datorii se executa silit orice, iar pe siteurile bancilor sau ale institutiilor specializate totul este scos la licitatie, de la motociclete si pana la vile de lux sau masini de ultima generatie, adeseori la preturi derizorii. O categorie a celor care au de recuperat bani sunt firmele de leasing auto şi asta pentru că o dată cu criza au crescut şi datoriile argeşenilor la firmele de unde au cumpărat maşini scumpe. Nu numai persoanele fizice sunt executate ci si firmele care au avut probleme in returnare creditelor sau nu au platit la timp datoriile catre creditori. In acest moment, in baza de date a unui site specializat in executari silite, se afla nu mai putin de 150 bunuri mobile si imobile scoase la licitatii. Gasim aici echipamente industriale, terenuri dar si zeci de apartamente sau vile. Multe dintre acestea au preturi mici spre drama proprietarilordatornici si spre satisfactia amatorilor de chilipiruri.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

TAROM- decizie luată în situație de criză!

Publicat

in

De

TAROM a luat o decizie în sistem de criză, după ce COVID-19 a pus stăpânire pe tot mai multe state. 

Tarom anunță că suspendă zborurile București – Istanbul din 30 martie și până în 30 aprilie. Zborurile pe ruta București – Istanbul vor fi suspendate în intervalul 30 martie – 30 aprilie 2020, urmare a restricțiilor impuse de către autorități, pentru limitarea pandemiei Covid-19.

„Vă rugăm să reprogramați călătoriile pentru date viitoare, puteți face acest lucru fără taxe de modificare, sau puteți solicita rambursarea sumelor plătite, contactând agentul emitent sau orice agenție Tarom”, este anunțul companiei.

Regimul Erdogan a suspendat zborurile către aproape 70 de state, a închis şcolile, cafenelele, barurile şi a interzis rugăciunile colective. Potrivit Agenției Anadolu, preşedintele turc a anunțat că în țară sunt 5.698 de persoane infectate cu noul coronavirus și 92 decedate, transmite Mediafax.

Vezi și  Se vor lua noi măsuri în România! Ce presupune scenariul 4

Schemele de tratament pentru coronavirus. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Atenție! Persoanele care-și plimbă câinele sau care fac sport nu trebuie să completeze declarația pe propria răspundere! Precizări făcute de Marcel Vela

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Florin Cîțu, despre amânarea ratelor: Ce plătim noi astăzi, vom plăti prin taxe în viitor

Publicat

in

De

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a vorbit, vineri seara, la digi24 despre ordonanţa ce permite românilor să-şi amâne ratele la bancă.

Când a prezentat prima oară ordonanţa de urgenţă privind amânarea cu 9 luni a ratelor la bănci, ministrul Florin Cîţu a precizat că, în ceea ce priveşte dobânda, aceasta se capitalizează la soldul creditului existent, dar se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie fac împrumuturile ipotecare, pentru care dobânda se plăteşte eşalonat pe o perioadă de 5 ani, iar statul garantează 100% plata dobânzii capitalizate.

“Pe perioada suspendării ratelor, banca nu va mai primi nicio sursă de la cei care finanțau sistemul, pentru că sursa principală de finanțare a unei bănci o reprezintă dobânzile. Dacă această sursă nu mai există, băncile au două variante: ori închid și trimit oamenii în șomaj, ori încearcă să se finanțeze de undeva, cu dobândă, deci va avea surse de finanțare cu dobândă, adică există costuri.

În această amânare a ratelor nu intră comisioane, nu intră dobânda compusă, pentru că există o diferență între dobândă și dobânda compusă. În fiecare lună ar fi fost o dobândă compusă. Aceste lucruri nu intră nicăieri, iar acea dobândă este doar o sumă, pentru că rata lunară înseamnă principal, plus dobândă, plus comisioane. Doar o parte din această rată lunară pe care băncile n-o mai primesc se va recapitaliza. Și nu înseamnă dobânda la dobândă, înseamnă dobândă la un alt capital, care se va plăti pe termen lung

Puteam să punem comisionul, puteam să punem rata la principal și dobânda la principal, dar era suma mai mare. Până la urmă, trebuie să înțelegem că toată lumea trebuie să suporte acest cost. Dacă nu se punea și apăreau aceste pierderi, era corect ca acele pierderi să fie transferate după aceea asupra celor care plătesc rate, pentru că vor fi și români care vor plăti”, a declarat Florin Cîţu la Digi24.

Ministrul Finanţelor Publice a mai explicat că nimic nu este gratuit într-o economie. “Tot ceea ce plătim noi astăzi, vom plăti prin taxe în viitor. Tot ceea ce pierd companiile astăzi va fi taxat în alte costuri”, a declarat Florin Cîţu. El spune că vor exista pierderi pentru toţi cei implicaţi.

“Într-o economie, nu există nimic gratuit. Tot ceea ce plătim noi astăzi, vom plăti prin taxe în viitor. Tot ceea ce pierd companiile astăzi va fi taxat în alte costuri. Nu există nimic gratuit, nu se șterge nimic gratuit. Este un efort colectiv, asta trebuie să înțelegem. Ceea ce facem noi este pentru toți cetățenii, toate firmele, toate tipurile de credite, până la 9 luni. Este un efort uriaș pe care îl facem acum și în care am implicat și Banca Națională și sistemul bancar și vor fi pierderi pentru toți.

Tot ce a început acum, din păcate nu se va termina după starea de urgență, efectele în economie va trebui să le corectăm pe o perioadă lungă de timp, de aceea trebuie să folosim foarte eficient resursele pe care le avem, pentru că s-ar putea să fie nevoie să ajutăm cetățeni și firme românești peste un an de acum încolo”, a declarat Florin Cîţu.

Vezi și:Se vor lua noi măsuri în România! Ce presupune scenariul 4

Schemele de tratament pentru coronavirus. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Atenție! Persoanele care-și plimbă câinele sau care fac sport nu trebuie să completeze declarația pe propria răspundere! Precizări făcute de Marcel Vela

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend