Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dragoș Pîslaru: Problema gunoaielor de la Sectorul 1 trebuie să ajungă pe agenda UE. Am inițiat o interpelare către Comisia Europeană

Publicat

in

Europarlamentarul USR PLUS Dragoș Pîslaru spune că problema gunoaielor de la Sectorul 1 trebuie să ajungă pe agenda UE, fiind vorba de un serviciu economic de interes general, reglementat la nivel comunitar. În acest sens, eurodeputatul anunță că a inițiat o interpelare către Comisia Europeană „pentru a afla dacă practicile firmei de salubritate au fost conforme principiilor de piață internă aflate în vigoare la nivel european de zeci de ani”.

Pîslaru consideră că „un parteneriat local-european pentru ieșirea din impas este necesar, urgent și realizabil: anumite erori și probleme naționale sau locale care afectează direct cetățenii trebuie semnalate la nivel european, întrucât este dreptul nostru, al cetățenilor, să primim aceste servicii fără întrerupere, la o calitate bună, mai ales că suntem contributori direcți pentru ele”.

Din acest motiv – spune eurodeputatul Dragoș Pîslaru – „am inițiat o interpelare a Comisiei Europene referitor la situația urât mirositoare a Sectorului 1 din București pentru a afla dacă practicile firmei de salubritate au fost conforme principiilor de piață internă aflate în vigoare la nivel european de zeci de ani de zile și dacă refuzul repetat al Romprest de a ridica gunoiul timp de o lună nu a pus în pericol, în mod voit, sănătatea locuitorilor Sectorului 1 și a întreg municipiului București, în special în timpul unei pandemii severe cu consecințe sociale și economice extrem de grave”.

Ce mai atrage atenția eurparlamentarul Dragoș Pîslaru cu privire la situația gunoiului din Sectorul 1, potrivit unui comunicat de presă difuzat sâmbătă:

„Fiecare persoană din Uniunea Europeană produce, în medie, aproape o jumătate de tonă de deșeuri pe an. Lesne de înțeles că, necolectate și netratate, ele vor polua apa, aerul, solul și vor crește riscul de îmbolnăvire pentru persoanele din comunitate. Riscul nu este doar al comunității, deoarece tonele de deșeuri pot modifica mediul și starea de sănătate dincolo de aria de răspundere a autorităților locale. Din acest motiv, gestionarea deșeurilor este un serviciu adus cetățeanului pentru bunăstarea, sănătatea și traiul său de zi cu zi.

Serviciul de salubritate este un serviciu care la nivel european se numește serviciu economic de interes general (SEIG), așa cum sunt cele de energie, telecomunicații, transport, servicii poștale sau cele de canalizare. În general, statele membre sunt responsabile de definirea a ceea ce consideră drept servicii de interes economic general. Dar aceste servicii se supun, ca toți actorii economici de altfel, regulilor concurenței pieței europene, așa cum bine spune Tratatul de la Lisabona. Datorită acestui fapt, anumite erori și probleme naționale sau locale care afectează direct cetățenii trebuie semnalate la nivel european, întrucât este dreptul cetățenilor să primească aceste servicii fără întrerupere, la o calitate bună, mai ales că sunt contributori direcți pentru ele.

Din acest motiv, am inițiat o interpelare Comisiei Europene referitor la situația urât mirositoare a Sectorului 1 din București pentru a afla dacă practicile firmei de salubritate au fost conforme principiilor de piață internă aflate în vigoare la nivel european de zeci de ani de zile și dacă refuzul repetat al Romprest de a ridica gunoiul timp de o lună nu a pus în pericol, în mod voit, sănătatea locuitorilor Sectorului 1 și a întreg municipiului București, în special în timpul unei pandemii severe cu consecințe sociale și economice extrem de grave.


[…]

La nivel european, pe perioada pandemiei, Comisia a propus o serie de măsuri concrete prin care operatorii de servicii de salubritate să fie capabili să își continue activitatea și să nu pună în pericol sănătatea oamenilor, să nu îi expună la poluarea aerului, apei și solului. Adică exact ceea ce nu a făcut Romprest prin refuzul de a-și îndeplini obligațiile contractuale. Sunt curios de părerea Comisiei Europene în această situație și de cum consideră aceasta că poate fi sancționată compania care în mod intenționat a expus cetățenii, în plină pandemie, la un pericol suplimentar de sănătate.

De asemenea, sper ca autoritățile publice să facă apel la instrumentele de asistență tehnică prevăzute de Comisia Europeană care ne pot ghida în alegerea serviciilor de colectare, gestionarea lor și a achizițiilor publice. Comisia a recomandat această practică încă din 2018, în raportul său privind punerea în aplicare a legislației UE privind deșeurile, iar Instrumentul de Asistență Tehnică pe care l-am negociat la finalul anului 2020 oferă fondurile necesare în acest sens. O interpelare către Comisia Europeană este pe deplin justificată în acest caz și voi depune diligențele necesare.

Nu în ultimul rând, este momentul ca Primăria S1 să formeze o echipă unită în interesul cetățenilor, atât la nivel politic, cât și cu sprijin din partea autorităților statului, care ar putea interveni în această speță: prefectul Municipiului București, privind aplicarea normelor legale în această situație, Consiliul Concurenței, pentru o opinie privind modul în care autoritatea publică locală are dreptul să verifice structura de costuri și tarife a operatorului delegat, ANRSC și ministerele de linie relevante (MFP, MDLPA etc.) pentru a monitoriza implementarea serviciului economic de interes general în cauză în relație cu legislația națională și europeană. În cazul în care se constată de către aceste autorități că au fost încălcate drepturi fundamentale ale cetățeanului, să se determine prejudiciul și modul în care Romprest poate fi trasă la răspundere contravențional, contractul reziliat, iar dacă se demonstrează fapte de corupție în realizarea contractului, se justifică apelarea la DNA.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

G20 cere acţiuni imediate pentru a limita încălzirea globală

Publicat

in

De

Reprezentanţii statelor din G20, care se întrunesc în weekend la Roma, intenţionează să ceară ”acţiuni imediate” pentru a limita încălzirea globală cu cel mult 1,5 grade Celsius, transmite joi DPA, potrivit Agerpres.

Delegaţiile participante încă nu au decis dacă la acest summit va fi făcut un angajament privind obiectivul comun ca până în 2050 emisiile globale de gaze cu efect de seră să scadă la zero sau să se atingă neutralitatea carbonului, potrivit proiectului de declaraţie, consultat de agenţia de presă germană.
Statele industrializate din G20 produc peste 75% din emisiile totale de gaze cu efect de seră.

Grupul recunoaşte că impactul asupra schimbărilor climatice ar fi mult mai mic dacă temperatura globală creşte cu 1,5 grade decât cu 2 grade şi că ”trebuie luate măsuri imediate pentru ca obiectivul de 1,5 grade să rămână accesibil”, indică documentul.

”Realizarea obiectivului global de zero emisii de gaze cu efect de seră sau neutralitatea carbonului (până în 2050) este de o importanţă capitală”, adaugă proiectul declaraţiei summitului G20.

Până în prezent, China – unul dintre principalii poluatori din lume – s-a angajat să atingă neutralitatea carbonului în 2060.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Medicul Vasile Astărăstoae: Niciun vaccin sau antibiotic nu ne va salva. Suntem subechipați psihologic

Publicat

in

De

Medicul Vasile Astărăstoae atenționează că supraviețuirea în pandemie nu ține numai de sfera medicală, ci și de cea spirituală. Acesta spune că vaccinul și antibioticele nu pot ține locul credinței.

“Lumea modernă s-a trezit dintr-o dată cu cel mai vechi partener de călătorie al istoriei omenirii: teama existențială și teama de moartea inevitabilă. Niciun vaccin sau antibiotic nu ne va salva. Deoarece această experiență a devenit străină oamenilor moderni, suntem, în general, subechipați din punct de vedere psihologic și cultural pentru actuala pandemie. Trebuie să ne aplecăm și asupra credinței nu numai asupra științei. Succesul instituțiilor religioase creștine în mobilizare, mesajul lor și capacitatea lor de a influența comportamentul uman la un nivel foarte profund reprezintă un model, care merită imitat”, scrie Astărăstoae pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend