Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dragoș Bogdan și Bragageria Bogdania

Publicat

in

Bragagerie și-a deschis. Ce putea el mai bine să-și deschidă și să viseze? Da, Dragoș de ani de zile face bragă. Și cu mâna lui o prepară. Și de ani de zile umblă cu braga prin târguri. Și uite acum a venit acasă, în nobila mahala a Olarilor. Dragoș și-a deschis Bragagerie. Olari 20. București.

Bragagerie și-a deschis.

Ce putea el mai bine să-și deschidă și să viseze? Greu să găsești un om pe lumea asta care să viseze și visul să se vadă în timp cu ochii. Mulți dintre noi trăim himeric și uitâm fără suflet. Dragoș Bogdan este filolog de-al meu. Adică din stirpea aceea de oameni care întâi și întâi are imaginație. Ridică zmee din nimicurile zilelor ce trec și deliciile cărților care-i plac. Eu așa l-am cunoscut. Citind, documentând, vorbind în stânga, în dreapta, despre lumi de altădată, despre un vis.

Da, Dragoș de ani de zile face bragă. Și cu mâna lui o prepară.

Și de ani de zile umblă cu braga prin târguri. Dragoș a luat lumea asta la picior și nu-s puține locurile pe unde n-a fost. Ce dăruia și vindea el? Bragă. Făcută de mâna și inima lui. Ce om are răbdare cu el însuși. Cu preparatele lui, cu el însuși? Ori Dragoș stă cu braga lui, cu aluaturile ei, cu fierberile ei, cu capricile ei. Stă cu ea s-o moșească. Așteaptă să se facă braga. Are această luptă zilnică cu imprevizibilul. Ori, asta te întărește. Asta îți dă caracter. Și cum braga este tot mai rară, Dragoș nu te minte. Lucrează c-o materie care-l trădează dacă n-o face cum trebuie, nu-i respectă tainele și demențele. E braga, dar e și omul ce-o degustă. Cum iei picătură de bragă dragoșiană cum rămâi cu ea vrăjit. Păi, ce mi se întâmplă? Păi, ce să se întâmple? Pe Olari 20 Dragoș tăinuiește bragă și mai ales tăinuiește o lume pe care a visat-o și a crescut-o în aluaturi. Tihnit. Fără grabă. Întâi în mintea lui, apoi dăruind-o celorlalți.

Cam așa se fac astfel de afaceri trainice. Din multă visare și frământare de aluaturi fragile. Dar mai presus de toate, finețurile din bucate vin din îndelungate căutări în cărți și de sine. Ăsta este pentru mine Dragoș Bogdan. Asta este Bragageria lui.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Serena Williams, eşec la revenirea la Wimbledon, după un meci spectaculos de peste trei ore

Publicat

in

De

Americanca Serena Williams a revenit cu eşec la turneul de la Wimbledon, fiind eliminată, marţi seară, de franţuzoaica Harmony Tan, scor 5-7, 6-1, 7-6 (10/7).

Meciul a durat trei ore şi 10 minute.

În turul doi, Harmony va evolua cu spaniola Sara Sorribes Tormo, locul 45 mondial.

În 2021, Williams a trebuit să abandoneze din cauza unei accidentări la coapsă înainte de a renunţa la US Open.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Uniunea Europeană: Statele membre aprobă sfârşitul motoarelor termice în 2035

Publicat

in

De

Statele membre UE au aprobat în noaptea de marţi spre miercuri planul Comisiei Europene de a reduce la zero emisiile de CO2 la maşinile noi începând din 2035, impunând astfel motoare 100% electrice, informează AFP preluat de agerpres.

Această propunere, anunţată de executivul european în iulie 2021, va însemna încetarea de facto a vânzărilor de vehicule pe benzină şi diesel în UE începând cu 2035. Măsura trebuie să contribuie la atingerea obiectivelor climatice, în special neutralitatea carbonului până în 2050.

La solicitarea câtorva ţări, printre care Germania şi Italia, cei 27 au convenit totuşi să ia în considerare o posibilă undă verde în viitor pentru tehnologii alternative, cum ar fi combustibilii sintetici sau motoarele hibride reîncărcabile, dacă acestea fac posibilă atingerea obiectivului de eliminare completă a emisiilor de gaze cu efect de seră la vehicule.

Miniştrii mediului din statele membre UE, reuniţi la Luxemburg, au aprobat, de asemenea, o prelungire cu cinci ani a scutirii de obligaţii în materie de CO2 acordate producătorilor de nişă sau celor care produc mai puţin de 10.000 de vehicule pe an, până la sfârşitul anului 2035. Această clauză, denumită uneori „amendamentul Ferrari”, vizează în special mărcile de lux.

Aceste măsuri urmează să fie acum negociate cu europarlamentarii care şi-au stabilit, de asemenea, luna aceasta poziţia faţă de propunerea Comisiei Europene.

„Aceasta constitue o mare provocare pentru industria noastră de automobile”, a recunoscut ministrul francez pentru tranziţie ecologică, Agnes Pannier-Runacher, care a prezidat întâlnirea de marţi. Ea a spus însă că reprezintă o necesitate în faţa concurenţei din partea Chinei şi a SUA, care au pariat în mare măsură pe vehiculele electrice, văzute ca viitor al industriei de automobile. Aceste decizii vor „permite o tranziţie planificată şi însoţită”, a adăugat ministrul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend