Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Drăghici, majestate, mai veniţi şi prin gara voastră mică! De la monument istoric la rebut contemporan

Avatar

Publicat

in

gara regala (8)Gara regală, visul urât al autorităţilor, deşertăciunea din tolba Regionalei CFR Craiova

Ridicată după proiectul arhitectului italian Giulio Magni şi al inginerului român Elie Radu, gara din Municipiul Curtea de Argeş este una dintre primele gări din Regatul României. Construcţia unică, grandioasă, inaugurată în 27 noiembrie 1899, este considerată Gară Regală pentru că toţi regii înmormântaţi la Mânăstirea Curtea de Argeş au poposit aici. Linia ferată Piteşti – Curtea de Argeş, este şi ea apreciată ca fiind traseu regal. Gările dintre staţiile principale erau, de asemenea, adevărate exemple de artă şi frumuseţe arhitectonică.
gara regala (5)Astăzi, elementele arhitecturale impresionante, decoraţiile exterioare din brâuri de ceramică smălţuită , solzii de ardezie de mici dimensiuni care creează un efect deosebit, folosirea combinată a lemnului şi zidăriei ce constituie o încercare de armonizare a plasticii cu specificul local, se degradează tot mai mult, pe chenarele uşilor şi ferestrelor din sala de aşteptare se aşează nestingheriţi păianjenii, tencuială de pe pereţii exteriori este în mare parte cojită şi-n unele locuri imaginea crăpăturilor este dezolantă.

Majestate, mai veniţi şi prin gara voastră mică!

Redactorii ziarului PROFIT au încercat să afle, zilele trecute, cine cârmuieşte nimicitor Gara Regală a Municipiului Curtea de Argeş.
Prima oprire a fost la primărie, unde am aflat că nu este sub administrarea serviciului public, aşa cum credeam. Totuşi, viceprimarul Cristian Mitrofan a ţinut să precizeze că: “Din punctul meu de vedere, consider oportună achiziţionarea şi administrarea acestui monument istoric, de referinţă pentru Municipiul Curtea de Argeş şi nu numai. În perspectivă, prin obţinerea unor fonduri europene ar fi extraordinară refacerea drumului regal, de la Gară la Mânăstire. Ar fi o situaţie oportună să se rezolve şi problemele pluviale şi cele de canalizare de pe bulevard”. „Se află la CNCFR, este în conservare şi a fost renovată acum caţiva ani. Anul trecut, împreună cu delegaţia Casei Regale, am vizitat gara” a mai spus Mitrofan.
Probabil că în conservare sunt numai documentele, nu şi obiectul lor. Realitatea însă, nu poate fi ticluită sub semnăturile celor însărcinaţi să se ocupe de acest monument istoric, ci ni se relevă de-a lungul peronului, şi de-a latul clădirii, în toată asprimea pustiului ei. De la oamenii de acolo, aflăm că staţia a fost inchiriată de la Regionala Craiova, pe o perioadă de 4 ani, din 14 iunie 2012 până în 14 iunie 2016, de către RC – CF Trans Braşov, o societate comercială cu capital privat, care se ocupă de exploatarea şi întreţinerea infrastructurii neinteroperabile.

Autorităţile se spală pe mâini şi dau vina pe CFR

Informaţie parţial adevărată, pentru că nu gara, ci doar un birou este luat gara regala (4)în folosinţă temporară de firma din Braşov, aşa cum ne-a spus chiar directorul societăţii, Nodea Ioan: “Noi am inchiriat numai biroul de mişcare, gara, clădirea adică, este administrată de Regionala Craiova.” Ceea ce părea o chestiune de minute, a devenit un adevărat labirint al cifrelor. “Numărul format nu este valabil”, nici o dată, niciodată. La niciunul din numerele spre care ne îndrumă site-ul CFR pentru a lua legătura cu persoanele cu funcţie gara regala (2)de decizie la nivel regional, în cazul nostru Regionala CFR Craiova. Tot atât de nevalide sunt şi coordonatele de contact de la centrala CFR, precum şi explicaţiile date de autorităţi, în frunte cu deputatul Mircea Drăghici, cel care a transformat doar în documente Curtea de Argeş în capitala turismului românesc. În privinţa regalităţii, aşteptăm un semn şi de la cei care se bat cu pumnul în piept că bietul orăşel ar fi oraş regal.

Între timp, doar pentru cele cinci trenuri care mai opresc astăzi la peronul gării regale, se mai învârt în cadranul ruginit, clipele.

Comenteaza cu profilul de FB

Editorialist, realizator TV, directorul si fondatorul publicatiilor PROFIT si a unei televiziuni. Cu o experienta de 20 ani in presa scrisa a colaborat de-a lungul timpului cu ziare nationale si agentii de presa pentru care a publicat nenumarate reportaje si anchete jurnalistice, multe dintre acestea devenind subiecte pe plan national. Este implicat in televiziune si realizeaza cunoscuta emisiune CHESTIUNI ARZATOARE. Contact e-mail iulian.uta@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Ludovic Orban: ‘Noi am decis suspendarea funcționării piețelor în spații închse, din mai multe motive. Din toate controalele efectuate, acolo am avut cea mai mică rată de conformare la normele santiare’

Avatar

Publicat

in

De

Prim-ministrul Ludovic Orban, a declarat miercuri seara că mâine se va întruni CNSU, în care discutăm chestiunea redeschiderii piețelor.

„Procedura legală este următoarea: se formulează propunerea în Comitetul Național pentru Situații de Urgență, mâine se va întruni CNSU, în care discutăm chestiunea redeschiderii piețelor, a unor eventuale îmbunătățiri a reglementărilor cu privire la ziua votului, pentru a putea fi puțin mai clar ce se întâmplă cu reprezentanții din Birourile Electorale, pentru că ei își vor defășura activitatea după ora 23.00 și ce se întâmplă cu candidații, ce pot participa la numărarea voturilor.

Readuc aminte oamenilor că această decizie a fost luată în perioada în care exista un trend de creștere foarte mare și într-o perioadă în care foarte mulți specialiști aniticipau că vom ajunge la 25.000 chiar 35.000 de cazuri pe zi. A fost o alertă generală și a trebuit să dispunem măsurile. Noi am decis suspendarea funcționării piețelor în spații închse, din mai multe motive. Din toate controalele efectuate, acolo am avut cea mai mică rată de conformare la normele santiare.

Administratorii de ăiețe, indiferent că sunt privați sau aflați în concesiune ori contract de administrare, sau sunt din Serviciul Public al Primăriei, din cauza unor înțelegeri pe care le-au avut cu cei care defac, care nu sunt întotdeauna producători, sunt și mulți comercianți, din cauza înțelegerilor practic nu au avut autoritatea sau nu au vrut să impună regulile de protecție”, a explicat premierul, la România TV.

Mai mult decât atât, premierul a ținut să precizeze și faptul că persoanele car emerg de cele mai multe ori în piețe sunt persoane în vârstă, fiind și una dintre categoriile de risc, expuse în fața infectării cu SARS-CoV-2.

„Cei care merg acolo să își facă cumpărăturile sunt părinții și buncii noștrii. Riscul de îmbolnăvire era mare, din cauza nerespectării normelor, dar și faptului că se manipulează bani, diferite produse. Dacă vânzătorii nu respectă regulile, dacă nu se păstrează circuitele și oamenii nu poartă măască exista un risc foarte mare de îmbolnăvire. Vorbim despre categoria de vârstă care dezvolta forme severe ale bolii. Nu a fost o decizie pe care am luat-o noi că am avut noi ceva cu producătorii autohtoni”, a explicat Ludovic Orban, notează b1.ro

Citește și:

EXCLUSIV De ce a fost decorată asistenta lui Marcel Vela: Se află în spatele campaniilor majore desfășurate pe timp de pandemie

Experții trag semnalul de alarmă! Pensiile, în pericol

Cine a fost comandantul ceremoniei organizate azi, la Arcul de Triumf – El este omul care l-a întâmpinat pe Klaus Iohannis

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Guvernul Ungariei nu renunță: Va continua programul de dezvoltare economică în Ardeal

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Comerțului și Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat  la Târgu Mureș că Ungaria va continua programul de dezvoltare economică din Ardeal.

„Au fost realizate 53 de investiţii agricole majore, în valoare totală de 47 de miliarde de forinţi (circa 112 milioane de euro n.r.), făcând posibil în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, pentru fermierii de aici să îşi valorifice produsele aici şi, ulterior, după prelucrare, să ajungă pe pieţele externe. La această dezvoltare de peste 40 de miliarde, Guvernul Ungariei a oferit un sprijin de 20 de miliarde de forinţi (circa 56 de milioane de euro n.r.).

Şi întrucât a avut succes, am decis să continuăm şi am deschis un buget nou de 6,5 miliarde forinţi (în jur de 18 milioane de euro n.r.) pentru investiţii în agricultură şi în industria alimentară. Dacă mă uit la cei 5 ani care au trecut, de când am avut acest program de dezvoltare economică în Ardeal, atunci pot să vă spun că 6.045 de proiecte au fost sprijinite financiar şi aceste 6.045 de proiecte au adus o investiţie de 135 de miliarde de forinţi ca investiţie”, a declarat Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului ungar, aceste investiţii au fost făcute în România, iar din acest motiv pot fi calificate şi ca fiind în interesul României şi al românilor.

„În ceea ce priveşte Programul de dezvoltare economică din Ardeal, la conceperea acestuia am fost foarte atenţi ca să corespundă legislaţiei internaţionale, legislaţiei române şi vă pot spune, cu curaj, că Programul de dezvoltare economică din Ardeal este sincronizat cu legislaţia României, legislaţia europeană şi cea internaţională. Programul de dezvoltare economică din Ardeal înfiinţează locuri de muncă în România, în România aduce taxe la buget şi contribuie la dezvoltarea economică a acestei ţări. Şi, evident, consolidează şi comunitatea maghiară de aici. Din partea noastră, evident după consultările cu UDMR, suntem gata să continuăm acest program de dezvoltare economică, având în vedere succesul din anii anteriori”, a susţinut ministrul Peter Szijjarto, conform agerpres.ro.

El a mai subliniat că atât timp cât formaţiunea sa, FIDESZ, se află la guvernare în ţara vecină, acest program de dezvoltare economică va continua.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend