Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Două spectacole gratuite pe scena Teatrului de vară din Parcul Rozelor din Timișoara, aduse de Opera Naţională Română

Publicat

in

Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT) aduce două spectacole gratuite pe scena Teatrului de vară din Parcul Rozelor din municipiu, în cadrul Festivalului “Bega Bulevard”, care se va desfăşura în perioada 17-19 septembrie, conform agerpres.

Festivalul, la care este aşteptat publicul de toate vârstele, debutează vineri după-amiaza, cu vernisarea a două expoziţii de pictură, “Început de toamnă” (Asociaţia “Romul Ladea”) şi “Peisaj timişorean” (Pavel Torony), în Parcul Alpinet de pe faleza centrală a Canalului Bega. Va urma parada ambarcaţiunilor, muzică de promenadă cu Fanfara Pro Amicitia, formaţia Big Band, blues cu formaţii din Ungaria, Serbia şi România.
Potrivit organizatorilor, nu vor lipsi spectacolele pentru cei mici – proiecţii cinematografice.

Cel mai aşteptat moment al festivalului este “Cursa răţuştelor”, eveniment organizat în parteneriat cu Rotaract, care va avea loc duminică. Fondurile adunate din vânzarea răţuştelor vor fi donate Liceul Teoretic Special Iris (pentru nevăzători).

Parcul Rozelor va deveni atracţia timişorenilor, unde ONRT va prezenta, sâmbătă, musicalul în trei acte “My Fair Lady”, de Frederick Loewe, după piesa “Pygmalion” de George Bernard Shaw. Sub conducerea dirijorală a invitatei Mihaela Silvia Roşca vor culege aplauze Cristina Vlaicu (Eliza Doolittle), Octavian Vlaicu (Henry Higgins), Marius Goşa (Alfred Doolittle), George Proca (Colonel Pickering), Remus Alăzăroaie (Freddy Eynsford-Hill), invitata Liliana Mihăilescu (Doamna Pearce), Gabriela Toader (Doamna Higgins), Nicoleta Colceiar (Doamna Eynsford-Hill), Nina Zaharescu (Doamna Hopkins), Cosmin Borlovan (Jamie), Leonard Ivan (Harry), Mihai Prelipcian (Karpathy), Dan Spanache (Cârciumarul), Silvia Antemia (o florăreasă), Mircea Dan Petcu (Majordomul), Carmen Cojocaru (Regina). Regia artistică este semnată de Marina Emandi Tiron; concert maeştri, Ovidiu Rusu şi Corina Murgu; maestru de cor, Laura Mare; coregrafia, Liana Iancu. Sunt alături Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara.

Festivalul “Bega Bulevard” se încheie cu cel de-al doilea spectacol prezentat de ONRT, duminică seara, opereta în trei acte “Văduva Veselă” de Franz Lehar. Conducerea muzicală îi aparţine invitatului Ciprian Teodoraşcu, regia artistică, decorurile şi costumele sunt semnate de Mario de Carlo, concert maeştri sunt Ovidiu Rusu, Corina Murgu şi Laura Mare. În distribuţie, Camil Mara (Mirko Zeta), Crina Vezentan (Valencienne), Bogdan Zahariea (Danilo), Narcisa Brumar (Hanna Glavari), Cristian Bălăşescu (Camille de Rosillon), Mircea Dan Petcu (Vicontele Cascada), Dan Patacă (Raoul de St. Brioche), Mugurel Chirilă (Bogdanovici), Nicoleta Colceiar (Silviana), Ciprian Roman (Kromov), Nina Zaharescu (Olga), Marius Zaharia (Pritschitsch), Diana Matei (Prascovia), Dan Spanache (Niegus). Soliştii baletului: Manuela Ardelean şi Alin Radu. Acompaniază Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române din Timişoara.

Festivalul a fost gândit în urmă cu mai bine de 10 ani, de administraţia locală, pentru a pune în evidenţă Canalul Bega din toate punctele de vedere – estetic, urbanistic, ecologic şi concentrează pe parcursul desfăşurării activităţi culturale şi de divertisment. Acesta a devenit chiar unul dintre elementele centrale ale conceptului pe baza căruia a fost promovată candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, respectiv, “Canalul Culturilor”, transmiţând mesajul legăturii dintre oameni, aspiraţii, valori şi idei.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni cu Emmanuel Macron vineri, la Roma

Publicat

in

De

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni cu omologul său francez Emmanuel Macron vineri la Roma, a anunţat marţi consilierul de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, citat de AFP.

Sullivan nu a oferit mai multe detalii cu privire la această întâlnire, care va avea loc înaintea începerii summitului şefilor de stat şi de guvern din cadrul Grupului celor mai dezvoltate 20 de state din lume (G20) în capitala italiană.

Va fi prima oară când cei doi şefi de stat se vor întâlni în persoană după criza provocată la jumătatea lunii septembrie de anunţul privind crearea unei noi alianţe între SUA, Australia şi Marea Britanie.

Acest parteneriat denumit AUKUS a stârnit indignarea Franţei, întrucât a torpilat un megacontract de submarine franceze încheiat cu Australia.

De atunci Washingtonul încearcă să aplaneze tensiunile cu Parisul, notează AFP.

Joe Biden şi Emmanuel Macron s-au întreţinut deja de două ori telefonic de la declanşarea crizei. Vicepreşedintele american Kamala Harris urmează să se deplaseze la Paris în luna noiembrie.

Franţa caută în special să obţină aprobarea americanilor pentru crearea unei veritabile apărări europene, un proiect drag francezilor, dar care încă nu a căpătat cu adevărat formă, la 30 de ani de la lansare.

Cu ocazia summitului G20 în Italia, Joe Biden va fi primit vineri de papa Francisc şi va avea o întrevedere cu şeful guvernului italian Mario Draghi, a precizat Jake Sullivan, potrivit Agerpres.ro.

Acesta în schimb nu a dezvăluit ce alte întâlniri bilaterale ar putea avea preşedintele american la Roma, apoi la Glasgow, unde va participa la summitul internaţional COP26 privind schimbările climatice.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Membru în conducerea BNR, critici FĂRĂ PRECEDENT la adresa premierului Florin Cîțu: s-a preferat gaz pe foc

Publicat

in

De

Ultima proiecţie bugetară este prociclică şi, “în loc să punem piciorul pe frână, s-a preferat gaz pe foc”, iar veniturile bugetare suplimentare semnificative nu s-au dus în reducerea deficitului în anul în care creşterea economică a fost de 8%, a avertizat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie din Banca Naţională a României (BNR).

“Am văzut anul acesta ultima proiecţie bugetară care este, evident, prociclică. Venituri bugetare suplimentare semnificative pe fondul revenirii mai puternice a economiei s-au dus în totalitate în cheltuieli. Ba chiar cheltuielile au crescut nominal ceva mai mult decât veniturile. Deci, nu s-au dus în reducerea deficitului în anul în care creşterea economică a fost de 8%. În loc să punem piciorul pe frână, s-a preferat gaz pe foc. Nu este o măsură anticiclică, ci prociclică. Vorbesc cu mulţi investitori instituţionali şi până acum le spuneam cu încredere că vedem o strategie fiscală credibilă, dar acum trebuie să tac, în ideea că poate nu mă întreabă… În acest mix de politici trebuie să existe un echilibru şi să nu meargă în direcţii opuse. Nici criza politică nu ajută, dimpotrivă. Mai e un aspect important de menţionat – PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – n. r.). PNRR cere reforme, iar pentru reforme trebuie majoritate politică şi asumare. Dacă nu ai niciuna, atunci e normal să te întrebi cum vin banii din PNRR. Europenii ne condiţionează banii pe care ni-i dau de anumite reforme. Partea bună este că sunt condiţionate la nivel de pilon. Dacă faci o parte din reforme, primeşti o parte din bani. Partea mai puţin bună este că dacă nu le faci, nu primeşti”, a afirmat Popa, informează Agerpres.
Acesta a atras atenţia asupra faptului că politicile prociclice sunt periculoase şi că, la momentul actual, pe o creştere economică de 7% – 8% e nevoie de o strângere a curelei, chiar dacă “ar fi trist să se taie iarăşi de la investiţii, însă trebuie disciplină”.

“Dacă ne uităm la un deficit bugetar de 9% pentru 2020, un deficit extern de 5%, rezultă simplu că economia privată a economisit 4%. De unde vine deficitul extern? E clar că vine din deficitul public, pentru că sectorul public a fost pe plus, a economisit anul trecut. Deşi nu este cool să spui acest lucru, trebuie să strângem cureaua. Eu o spun şi pentru că e datoria mea să apăr stabilitatea macroeconomică şi a pieţelor. BNR a tot spus cât de periculoase sunt politicile prociclice. Trebuie să aplicăm acest strâns al curelei. Când la 4 lei încasaţi mai cheltui încă unul, care se adaugă deja datoriilor pe care le ai, eu cred că trebuie să strângi cureaua. Dacă atunci când economia creşte cu 7 – 8% nu faci această strângere a curelei, atunci când? Ştiu că nu e uşor, ştim că ar fi trist să se taie iarăşi de la investiţii, însă trebuie disciplină. Dacă această strângere de curea nu se întâmplă acum, când am văzut evoluţiile economice bune, atunci când? O observaţie de bun simţ a domnului guvernator (Mugur Isărescu – n. r.) este că atunci când vin alegerile disciplina dispare. Dacă noi nu practicăm disciplina atunci când nu sunt alegeri, atunci unde ajungem?”, a menţionat oficialul BNR.

Reprezentanţi ai instituţiilor bancare, ai patronatelor şi asociaţiilor din domeniu participă, marţi, la cea de-a doua ediţie a evenimentului “Banking Forum by Financial Intelligence”.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend