Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Două investiții cheie în energie anunțate la finalul anului 2022

Publicat

in

Termocentrala Mintia este achiziționată de un grup internațional de companii și primește investiții de aproximativ un miliard de euro, cu termen de finalizare de 3 ani. În același timp, Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. anunță preluarea și securizarea circuitului integrat al uraniului. Toate cele patru etape fundamentale: minerit, procesare, realizare combustibil și exploatarea acestuia prin Centrala de la Cernavodă sunt integrate prin preluarea fabricii de la Feldioara și obținerea licenței de minerit de la Tulgheș-Grințieș.

NATIONAL

Adevărul despre Legea pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului – Nimeni nu a blocat sau întârziat nejustificat implementarea (conf.dr. Michael Schenker)

Publicat

in

Adevărul despre Legea pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului – Nimeni nu a blocat sau întârziat nejustificat implementarea (conf.dr. Michael Schenker)

Planul Național de Combatere și Control al Cancerului este folosit de prea mult timp, după ce a devenit lege, pentru a teroriza pacienţii oncologici din România că nu mai există nicio şansă pentru ei, şi că acest plan este amânat şi nu va fi pus în aplicare. Declaraţiile politice iresponsabile din ultima perioadă nu fac decât şi mai mult rău bolnavilor care deja sunt în suferinţă.

Citeste mai mult

NATIONAL

SUA vizează campania de influență a Rusiei în Moldova. Americanii au sancționat membrii unui grup care a încercat să destabilizeze Republica Moldova

Publicat

in

Statele Unite au impus luni sancțiuni membrilor unui grup care ar avea legături cu serviciile de informații rusești pentru rolul lor în eforturile Moscovei de a destabiliza democrația și de a influența alegerile din Republica Moldova, a declarat Departamentul Trezoreriei, relatează Reuters.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano’/AGF / Sipa Press / Profimedia

Sancțiunile vizează șapte persoane, dintre care câteva mențin legături cu serviciile rusești de informații, a spus departamentul într-un comunicat.

Printre acestea se numără liderul grupului, Konstantin Prokopievici Sapozhnikov, care a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023.

„Sancțiunile impuse astăzi pun în lumină eforturile ascunse ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice”, a declarat Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare.

„Operațiunile de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim pentru propriile interese ale Moscovei”.

Potrivit comunicatului Trezoreriei, sancțiunile fac parte dintr-un efort continuu de combatere a influenței maligne a Rusiei în Moldova.

Pe parcursul lunilor februarie și martie 2023, câteva mii de manifestanți au participat la multiple proteste antiguvernamentale în capitala Republicii Moldova, Chișinău, și în alte orașe importante din Moldova. Protestele au fost organizate de oligarhul Ilan Șor.

Indivizii vizați de sancțiuni au făcut parte dintr-un complot de valorificare a protestelor de la Chișinău și de a sechestra Casa Guvernului Republicii Moldova.

Cine sunt membrii grupului de influență

Konstantin Prokopievici Sapozhnikov, Iuri Iurievici Makolov, Gleb Maksimovici Khloponin, Svetlana Andreevna Boiko, Aleksei Viaceslavovici Losev, Vasili Viktorovici Gromovikov și Anna Travnikova sunt toți membri ai acestui grup de influență malignă, legat de Rusia, care încearcă să destabilizeze guvernul Moldovei, potrivit Trezoreriei americane.

Toți sunt desemnați ca responsabili sau complice sau pentru că s-a implicat direct sau indirect sau a încercat să se angajeze în activități care subminează pacea, securitatea, stabilitatea politică sau integritatea teritorială a Statelor Unite, a aliaților săi sau a partenerilor săi pentru sau în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, al guvernului Federației Ruse.

„ După cum se menționează în declarația Casei Albe din 10 martie 2023 cu privire la încercările Rusiei de a destabiliza Moldova, acesta a fost un efort al actorilor de influență malignă legați de Rusia de a stimula o insurecție artificială împotriva guvernului moldovean”, arată comunicatul.

  • Konstantin Prokopievici Sapozhnikov este liderul grupului de influență malignă menționat și a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023.
  • Iuri Iurievici Makolov a fost implicat în sprijinul logistic pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.
  • Gleb Maksimovici Khloponin a fost implicat în strângerea detaliilor de securitate asupra diferitelor clădiri guvernamentale din Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.
  • Svetlana Andreevna Boiko este un membru senior al grupului de influență malignă menționat și s-a ocupat de bugetul pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.
  • Aleksei Viacheslavovici Losev a efectuat recunoașteri în Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.
  • Vasili Viktorovici Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.
  • Anna Travnikova a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului, care vizează publicul străin. Operațiunile au fost concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului în desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova a coordonat cu Boiko promovarea narațiunilor pro-Rusia pentru publicul din mai multe țări, inclusiv Statele Unite.

Pregătirea pentru protest a fost condusă de un cadru de instrucție cu legături cu Mihail Sergheevici Potepkin.

Guvernul SUA a dezvăluit anterior încercările Rusiei de a folosi agenți pentru a submina democrația în Moldova.

La 26 octombrie 2022, Trezoreria americană i-a sancționat pe Iuri Igorevici Gudilin, Olga Yurievna Grak și Leonid Mihailovici Gonin pentru eforturile lor coordonate în 2020 și 2021 de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova.

Reamintim că, la 30 mai 2023, UE a sancționat mai multe persoane din Rusia și Moldova pentru angajarea în activități destabilizatoare împotriva guvernului Republicii Moldova.

Reamintim de asemenea că pe 12 martie Poliția Republicii Moldova a anunțat faptul că a reușit să dejoace un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent în guparea de diversioniști, fiind arestate zeci de persoane implicate.

Acest lucru a avut loc la două zile după ce SUA au acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste, cu scopul de a instala un guvern mai favorabil cauzei sale.

Președintele moldovean Maia Sandu a denunțat încă de pe 13 februarie un plan violent al Rusiei de a submina Republica Moldova și guvernul său pro-occidental.

Maia Sandu a spus că planul Rusiei de „acţiuni subversive” pe teritoriul Republicii Moldova nu este unul nou – tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor instituţiilor de securitate şi de asigurare a ordinii publice.

În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intervenit în mai multe cazuri de „organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă”, a afirmat ea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend