Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Două echipe europene au probleme în Africa de Sud: ‘Ajutaţi-ne să ajungem acasă!’

Publicat

in

Dacă echipa CSM Ştiinţa Baia Mare, campioana României, a reuşit să ajungă cu bine în ţară, alte două echipe europene care au participat la meciuri în Africa de Sud, irlandezii de la Munster şi galezii de la Cardiff, sunt încă blocate în statul african, cu jucători infectaţi cu coronavirus. În cazul celor de la Cardiff, cu doi infectaţi, au fost înregistrate atacuri de panică în rândul echipei, în condiţiile în care autorităţile galeze nu vor să-i repatrieze. O situaţie grea o are şi Munster, în delegaţia căreia zece persoane au fost testate pozitiv, informează News.ro.

Echipa provinciei irlandeze Munster este izolată în prezent la Cape Town, după ce a călătorit în Africa de Sud pentru două etape ale United Rugby Championship, înainte ca ţara africană să fie plasată recent pe lista roşie pentru călătorii.

O creştere a cazurilor pozitive cu noua variantă Omicron a coronavirusului a obligat echipele Munster, Cardiff, Scarlets şi Zebre să plece în grabă, weekend-ul trecut, înainte de intrarea în vigoare a noilor măsuri de carantină.

Cu toate acestea, formaţiile Munster şi Cardiff au fost împiedicate să plece duminică, după ce au avut cazuri pozitive de Covid-19 (unu, respectiv două în echipele lor), în timp ce Scarlets şi Zebre au reuşit să se întoarcă în Europa.

Marţi, Munster a anunţat încă nouă cazuri în lot, ceea ce înseamnă că zece dintre cele 48 de persoane care formează delegaţia (34 de jucători şi 14 membri ai staff-ului) sunt acum în izolare strictă.

„Cea mai recentă serie de teste PCR în delegaţia echipei Munster a identificat nouă cazuri pozitive. Grupul se va muta în hotelul de carantină desemnat, din Cape Town, alăturându-se primului jucător care a fost testat pozitiv duminică. Celălalt grup, format din 38 de persoane, a avut rezultate negative şi continuă să se izoleze individual, în camerele lor în care se află de duminică seara. Aşa cum a subliniat, luni, guvernul irlandez, cei care au primit rezultate negative au autorizaţia de a călători de la autorităţile sud-africane”, a precizat clubul irlandez, citat de The Mirror.

Jucătorul care a fost testat pozitiv sâmbătă a fost izolat într-un hotel separat din Cape Town, unde i se vor alătura acum cei nouă noi membri pozitivi ai delegaţiei.

Evoluţiile recente au aruncat campania celor de la Munster în haos, toţi jucătorii care se întorc vor fi obligaţi la o carantină de 10 zile, în Irlanda.

Acest lucru pune sub semnul întrebării disputarea meciurilor viitoare din Champions Cup, în deplasare la Wasps, la 12 decembrie, şi acasă, împotriva celor de la Castres (18 decembrie), în condiţiile în care jucătorii vor fi în imposibilitatea de a se pregăti, chiar dacă vor fi disponibili la timp.

Jucătorii echipei Cardiff sunt într-o izolare strictă de duminică, fără să poată să-şi părăsească camerele şi fără nicio certitudine cu privire la data la care vor putea pleca acasă, aşteptând autorizaţia medicală. Acest lucru duce la creşterea îngrijorării jucătorilor privind soarta lor.

„Avem rapoarte despre oameni care au avut atacuri de panică, avem rapoarte despre anxietate şi probleme de sănătate mintală. Trebuie să-l punem pe ofiţerul de bunăstare psihică al WRU în legătură constantă cu ei”, a declarat o sursă din cadrul clubului galez, pentru welsonline.co.uk.

Principalul grup al delegaţiei de 48 de persoane este într-un hotel din Cape Town. Cei doi testaţi pozitiv sunt într-altul, unde sunt obligaţi să stea în izolare 14 zile.

Înainte ca partea „negativă” a grupului să poată părăsi Africa de Sud, trebuie să existe criterii privind zborurile şi hotelurile de carantină şi trebuie să aibă teste PCR negative.

Ministrul Sănătăţii din guvernul galez, Eluned Morgan, a fost interogat cu privire la situaţie, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi, şi nu s-a arătat grăbit să-şi repatrieze compatrioţii.

„Responsabilitatea noastră principală este să menţinem oamenii din Ţara Galilor în siguranţă. Există reguli pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă. Aceste reguli sunt lucruri pe care toată lumea trebuie să le respecte şi nu există excepţii de la asta. Suntem foarte conştienţi de situaţia de la Cardiff Rugby Club. Ei vor trebui să se autoizoleze la întoarcere. Nu există locuri în Ţara Galilor unde să poată fi cazaţi pentru că nu avem acele hoteluri în Ţara Galilor. Există un motiv foarte clar pentru asta. Pentru că nu avem un aeroport internaţional care, în general, să aducă oameni din ţările pe lista roşie sau din ţările cu potenţial de a intra pe lista roşie. Majoritatea pasagerilor noştri aterizează în Anglia. Ne-am gândit că ar creşte riscul sanitar dacă ar fi să transportăm oameni de la un aeroport la un hotel din Ţara Galilor. De asemenea, este foarte dificil pentru noi să discutăm şi să găsim un hotel în Ţara Galilor care ar fi dispus să se transforme într-un hotel Covid, deoarece înseamnă că nu pot caza pe nimeni altcineva şi, evident, este o problemă destul de mare chiar înainte de Crăciun, când ar putea avea multe rezervări. Suntem atenţi la evoluţia situaţiei şi suntem foarte interesaţi să ne aducem băieţii acasă. Dar ei vor trebui să vină acasă în acelaşi mod în care ar fi de aşteptat să o facă toţi ceilalţi din această ţară”, a afirmat ea.

Şeful de marketing şi comunicare al clubului Cardiff, Mike Brown, care se află cu echipa în Africa de Sud, s-a declarat şocat de comentariile lui Morgan.

„Ca o persoană prinsă în mijlocul situaţiei ăsteia, am fost uluit de lipsa de empatie şi de sprijin din partea ministrului Sănătăţii. Toată lumea se aşteaptă să intre în carantină la întoarcerea noastră, dar ajutaţi-ne să ajungem acasă”, a scris el pe Twitter.

Participantă la un turneu de pregătire, echipa CSM Ştiinţa Baia Mare a rămas blocată în Africa de Sud după ce compania aeriană care trebuia să-i transport spre Europa a anulat toate zborurile, în urma îngrijorărilor apărute cu privire la noua tulpină Omicron a coronavirusului, descoperită în statul african.

Marţi după-amiază, aeronava Boeing 737 a companiei Tarom care a plecat în Africa de Sud pentru a repatria cetăţenii români blocaţi în această ţară, printre care s-au aflat membrii delegaţiei echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, a aterizat la Baza 90 de la Otopeni.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Specialiștii în finanțe anunță o nouă creștere a dobânzilor și o explozie a ratelor: semnalul mondial pleacă din SUA

Publicat

in

De

Ultimele date pozitive privind forța de muncă din Statele Unite întăresc teoria că în septembrie va urma o nouă creștere agresivă a ratei dobânzii cheie de către Rezerva Federală americană, scrie Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro. Banca Centrală Europeană a început și ea să majoreze ratele dobânzilor, iar țările din Europa Centrală și de Est sunt fruntașe, având primele patru cele mai mari rate ale dobânzilor din Uniunea Europeană.

Banca Națională a României a majorat și ea dobânda cu încă 0,75%, până la 5,5%, menționând în hotărârea de săptămâna trecută a Consiliului de Administrație că datele și analizele indică o cvasi-stagnare a activității economice atât în trimestrul al doilea, cât și pentru trimestrul al treilea din acest an, sub impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate.

Recenta decizie privind dobânda menține România pe locul patru în UE, după Ungaria, cu o dobândă de 10,75%, Cehia, cu 7% și Polonia, cu 6,5%. Creșterea agresivă a ratei dobânzii în Ungaria o plasează la mai puțin de 1% din rata inflației, în încercarea de a opri deprecierea forintului și de a face Ungaria mai atractivă pentru capitalul străin. Urmează Polonia, cu un diferențial față de inflație de 9%, urmată de România cu 9,55% și Cehia cu 10,2%.

Cu toate acestea, consumatorii resimt impactul acestor majorări ale dobânzilor, ROBOR la 3 luni depășind 8% și crescând ratele lunare ale persoanelor împrumutate. Acest nivel ridicat al ratei dobânzii a fost văzut ultima dată în februarie 2010.

Economia românească începe să arate o scădere a consumului semnalând și o posibilă stagnare a inflației. Cele mai recente date de la Institutul Național de Statistică arată că în luna iunie vânzările cu amănuntul au înregistrat prima scădere de la lună la lună din 2022, cu 2,1%. Această scădere se manifestă la produsele alimentare și nealimentare, singura categorie care prezintă o creștere față de mai 2022 fiind cea a carburanților. Totuși, vânzările cu amănuntul arată o creștere de 3,2% față de luna iunie a anului trecut, menționată și de BNR în raportul său. Însă, potrivit BNR, producția industrială și-a reluat contracția anuală, volumul comenzilor noi în industria prelucrătoare a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut, iar volumul lucrărilor de construcții noi aproape că a încetat să mai crească în termeni anuali.

În pofida perspectivelor de încetinire a economiei, piața muncii din România a rămas puternică, BNR menționând că numărul de salariați din economie a continuat să crească în ritm susținut în perioada aprilie-mai, aproape exclusiv pe fondul angajărilor din sectorul privat, iar rata șomajului a continuat să scadă, până la 5,3% în iunie, rămânând ușor peste nivelul de dinaintea pandemiei. Cu toate acestea, deficitul de forță de muncă și-a stopat creșterea neîntreruptă de aproape doi ani, iar intențiile de angajare la trei luni s-au atenuat ușor, pe fondul unor evoluții mixte la nivel sectorial, justificate probabil de efectele și incertitudinile generate de războiul din Ucraina și de sancțiunile în vigoare.

În Statele Unite, după două trimestre consecutive de contracție a PIB-ului și după ce analiștii au dezbătut dacă este sau nu recesiune, ultimele date privind forța de muncă au venit cu o surpriză. În iulie, au fost create 528.000 de noi locuri de muncă, mai mult decât creșterea medie lunară din ultimele 4 luni de 388.000 și de două ori mai multe decât așteptările analiștilor. Datele puternice privind forța de muncă au întărit, de asemenea, dolarul, au împins în sus randamentele obligațiunilor și întăresc poziția Fed cu privire la înăsprirea politicii monetare. Piața ia în considerare o continuare a majorărilor agresive ale dobânzii Fed de încă 0,75% în septembrie. Dar datele privind inflația, care vor fi publicate în această săptămână, ne-ar putea arăta dacă este sau nu cazul pentru o nouă creștere.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Trade deficit goes up by 4.7 billion euros during first six months

Publicat

in

De

Romania has registered a trade deficit (FOB/CIF) of 15.44 billion Euro, during the first 6 months of this year, up by 4.74 billion Euro from the one registered during the similar period of last year, according to the data published by the National Institute of Statistics (INS) on Tuesday.

During the period of January-June 2022 exports have gone up by 23.9%, to up to 44.78 billion euros, and imports have increased by 28.5%, to 60.22 billion euros.

Important ratios in the import and export structures are held by the automobile and transport equipment product group (42.2% for export and 32.6% for import) and other manufactured products (31.1% for export and 29.4% for import).

The value of inter-EU27 trade of goods during the analyzed period was 32.56 billion Euro for outgoing shipments and 42.64 billion Euro for entries, representing 72.7% of all exports and 70.8% of all imports.

According to the INS, the value of extra-EU27 trading goods during the first 6 months of the year was 12.23 billion Euro for exports and 17.58 billion Euro for imports, representing 27.3% of all total exports and 29.2% of total imports.

In June 2022, FOB exports have summed up 7.86 million euros, and the CIF imports were counting for 10.55 billion euros, resulting in a deficit of 2.69 billion euros.

As opposed to June 2021, exports from June 2022 have gone up by 25.9%, and imports were up by 30.4%.AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend