Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dosarul nuclear – SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie îşi exprimă îngrijorarea puternică faţă de activităţile nucleare ale Iranului

Publicat

in

Statele Unite, Franţa, Germania şi Regatul Unit şi-au exprimat sâmbătă ”îngrijorarea puternică şi tot mai mare” faţă de activităţile nucleare ale Iranului şi au îndemnat ca Teheranul ”să schimbe direcţia” pentru a salva Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Preşedinţii american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron, dar şi cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johsnon s-au reunit sâmbătă pentru a discuta despre acest dosar în marja summitului G20, la Roma.

”Ne-am exprimat hotărârea să facem în aşa fel încât Iranul să nu poată fabrica niciodată sau dobândi o armă nucleară, dar şi îngrijorarea puternică şi tot mai mare faţă de ritmul accelerat al măsurilor provocatoare adoptate de către Iran în domeniul nuclear, precum producţia de uraniu puternic îmbogăţit şi de uraniu-metal îmbogăţit”, afirmă ei într-un comunicat comun, la finalul acestei reuniuni.

Marile puteri au încheiat în 2015 cu Republica islamică un acord istoric – Planul de acţiune global comun (PAGC sau JCPoA) menit să o împiedice să se doteze cu bomba atomică.

Americanii au ieşit în mod unilateral din acord în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, şi au restabilit sancţiuni impuse Teheranului, care s-a retras în mod treptat, prin măsuri de retorsiune, din restricţiile impuse programului nuclear iranian.

Teheranul s-a declarat însă pregătit, săptămâna aceasta, să reia – în noiembrie – negocieri în vederea salvării Acordului de la Viena.

”Suntem convinşi că este posibil să ajungem şi să punem rapid în aplicare un acord cu privire la o revenire la respctarea PAGC, în vederea garantării pe termen lung a faptului că programul nuclear iranian este destinat exclusiv unor scopuri paşnice şi să prevedem o ridicare a sanţciunilor”, anunţă cei patru lideri occidentali în comunicat.

”Acest lucru va fi posibil doar dacă Iranul îşi schimbă direcţia”, avertizează ei.

”Îl îndemnăm pe preşedintele Raïsi să profite de această oportunitate şi să reia un efort de bunăcredinţă pentru ca negocierile noastre să izbândească urgent. Acesta este singurul mod sigur de evitare a unei scaladări periculoase, care nu este în iinteresul niciunei ţări”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Csoma Botond: Deputaţii UDMR vor vota pentru creşterea salariilor din administraţia publică locală

Publicat

in

De

Parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de marţi, a precizat liderul deputaţilor Uniunii, Csoma Botond, potrivit Agerpres.

Csoma BotondFoto: Facebook

„După şedinţa de astăzi, grupul UDMR din Camera Deputaţilor a confirmat poziţia Uniunii conform căreia recalcularea indemnizaţiilor deputaţilor şi senatorilor în funcţie de salariul minim nu este o prioritate şi, ca atare, parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de mâine. (…) Din cauza creşterii costului vieţii, a inflaţiei şi a preţurilor revoltătoare la energie, este firesc că o parte semnificativă a populaţiei a aflat, cu stupoare, de propunerea majorării salariilor. Totuşi, trebuie să subliniem faptul că funcţionarea primăriilor din localităţile mici este ameninţată de nerespectarea prevederilor din Legea salarizării. Există un pericol real ca unele primării să rămână fără angajaţi”, a declarat Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta a subliniat că majorarea salarială nu ameninţă o viitoare creştere a pensiei şi a salariului minim, care urmează a fi negociate, la întocmirea bugetului anului viitor, în coaliţia de guvernare.

„Trebuie să ne străduim pentru echitate. Cadrul juridic trebuie să fie ajustat astfel încât să ofere soluţii reale la problemele oamenilor. Aşa vom face cu salariile şi îndemnăm să se procedeze la fel şi în cazul pensiilor”, a subliniat Csoma Botond.

UDMR aminteşte că Legea salarizării unitare prevede că salariile personalului din administraţiile locale se stabilesc în funcţie de indemnizaţia viceprimarului sau a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, care se ajustează, anual, la valoarea salariului minim.

„În ultimii patru ani, prevederea legală nu a fost aplicată în toate domeniile, rezultând diferenţe salariale semnificative. În ultimii patru ani nu s-a înregistrat o majorare salarială la nivelul administraţiei publice locale, astfel încât s-au creat inechitate şi diferenţe în sectorul bugetar. UDMR susţine că exclusiv salariile angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale trebuie ajustate”, adaugă comunicatul de presă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Secretarul general al ONU: Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit

Publicat

in

De

„Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit”, a pledat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicitând „eliminarea” tuturor armelor nucleare după ameninţările Rusiei privind posibila lor utilizare în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Războiul Rece a dus umanitatea la câteva minute de distrugere. Astăzi, la decenii după căderea Zidului Berlinului, auzim din nou intimidările nucleare”, a declarat Guterres în cadrul unei reuniuni speciale a Adunării Generale cu prilejul Zilei Internaţionale pentru eliminarea armelor nucleare.

„Să fim clari. Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit. Ideea că o ţară poate purta şi câştiga un război nuclear este nebunească”, a adăugat el, estimând că „fără eliminarea armelor nucleare nu poate exista nici pace (…), nici încredere”.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va recurge la „toate mijloacele” aflate la dispoziţia sa pentru a se proteja, relansând speculaţiile privind riscurile de conflict nuclear, pentru prima dată după 1945.

Antonio Guterres, care s-a deplasat la Hiroshima în august pentru comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul atomic, şi-a exprimat din nou regretul privind eşecul conferinţei de examinare a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (NPT).

La finalul a patru săptămâni de negocieri între cele 191 de ţări semnatare, Rusia a blocat la sfârşitul lui august adoptarea declaraţiei comune, în special din cauza paragrafelor privind centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, ocupată de militari ruşi.

Săptămâna trecută, SUA au precizat că au cerut prin canale private Rusiei să pună capăt discursului său care vehiculează ameninţarea nucleară în războiul din Ucraina, o armă a cărei utilizare ar avea, potrivit Washingtonului, consecinţe „catastrofale”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend