Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Dosarul “Mita la primarul din Merisani” – Barbatul care a dat mita, condamnat la 3 ani de puşcărie

Avatar

Publicat

in

Punct final, zilele trecute, in dosarul “Mita la primarul din Merisani” . Magistratii au stabilit o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani pentru argesenaul Nicolae Molfa. Bărbatul, în vîrstă de 48 de ani, cetatean al comunei Merişani in catunul Malul Vînăt, a fost condamnat pentru ca a oferit mită primarului comunei amintite, Luigi Ionescu.  Banii trebuiau să-l convingă pe edil să îl lase pe cetatean să construiască un gard din beton  dar fără autorizaţie, şi să îi dea şi un titlu de proprietate pe terenul unde au amplasată  locuinţa. Sentinţa definitivă a fost dată, iar bărbatul a fost încarcerat la Penitenciarul Mioveni.

Reamintim ca în octombrie 2017, Nicolae Molfa împreună cu fiica Angela Molfa şi ginerele său, Emil Ioana, s-au dus acasă la primarul Luigi Ionescu hotărîţi să-l convingă pe edil să îi lase să construiască un gard, din beton fără autorizaţie, şi să le dea şi un titlu de proprietate pe terenul unde au amplasată  locuinţa. Cum a auzit despre ce este vorba, primaul nu a vrut să discute şi i-a invitat pe cei trei să plece. Aceştia, convinşi că ce nu au reuşit cu vorba vor reuşi cu un plic generos, au lăsat la uşă o sacoşă. Cînd a dat cu ochii de cadou, Luigi Ionescu a sesizat Poliţia. Oamenilor legii nu le-a fost greu să facă legătura cu cei care au oferit mita. Ca să fie sigur că s-au făcut înţeleşi, lăsaseră în sacoşa cu pricina, pe lîngă un plic cu 5.000 de lei, o sticlă de whisky, o pungă de cafea, o cutie de bomboane şi un bileţel pe care scria: „Din partea familiei Ioana Emil şi Molfa Angela. Vă rugăm frumos să ne lăsaţi să ne închidem locuinţa cum a fost înainte şi să ne eliberaţi titlul de proprietate. Cu mare respect şi vă mulţumim pentru înţelegere!“.  Dosarul a fost trimis la Tribunalul Argeş, sub acuzaţia de dare de mită, dintre cei trei, Nicolae Molfa fiind singurul inculpat. Instanţa l-a condamnat la 3 ani închisoare, cu executare. Bărbatul a declarat apel, iar magistraţii Curţii de Apel Piteşti i-a respins cererea.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Vlad Voiculescu, un obstacol pentru Nicușor Dan în privința bugetului: ‘A solicitat noi date tehnice cu privire la buget’

Avatar

Publicat

in

De

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis, miercuri seara pe pagina sa de Facebook, după discuţiile purtate online cu reprezentanţii USR PLUS, PNL şi PMP din Bucureşti, că ”discuțiile vor continua mâine seară și sper să ajungem cât mai curând la un acord”.

”Am avut în această seară un dialog online cu reprezentanții USR PLUS, PNL și PMP din București, pentru a avansa pe tema realizării bugetului Capitalei. Alături de mine, la întâlnire au participat Vlad Voiculescu, Horia Tomescu și Cosmin Smighelschi (USR PLUS), Violeta Alexandru, Stelian Bujduveanu, Răzvan Socolovici și Diana Mardarovici (PNL), Andrei Ionescu și Sebastian Moise (PMP).

A fost un dialog echilibrat, în care am căutat căi de a rezolva lucrurile în interesul bucureștenilor. În numele USR PLUS, Vlad Voiculescu a solicitat noi date tehnice cu privire la buget, urmând ca în următoarele 24 de ore, în cadrul organizației, să se facă o nouă analiză, astfel încât să ne apropiem cu toții de o soluție.

Discuțiile vor continua mâine seară și sper să ajungem cât mai curând la un acord, ținând cont atât de prioritățile comune, cât și de constrângerile momentului”, a scris Nicușor Dan pe Facebook

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Mihai Chirica nu mai are loc la masă! USR PLUS: ‘Este inadmisibil să participe la negocieri o persoană cercetată în două dosare penale pentru infracțiuni de corupție în exercitarea funcției publice’’

Avatar

Publicat

in

De

Filiala municipiului Iaşi a USR PLUS solicită PNL Iaşi retragerea sprijinului politic acordat primarului Mihai Chirica, menţionând că o alianţă cu liberalii poate fi formată numai împotriva edilului, şi nu pentru susţinerea acestuia.

„Negocierile cu organizaţia municipală PNL Iaşi cu privire la o alianţă locală se pot desfăşura doar atunci când orice persoană cercetată penal, membru de partid, îşi pierde sprijinul politic. Este inadmisibil ca la masa negocierilor să participe Mihai Chirica, persoană cercetată în două dosare penale pentru infracţiuni de corupţie în exercitarea funcţiei publice. Rezultatul negocierilor va sta întotdeauna sub umbrela suspiciunii de intenţii ascunse şi jocuri de interese atât timp cât partenerii de negociere susţin o persoană cercetată penal. PNL Iaşi are obligaţia morală de a retrage sprijinul politic lui Mihai Chirica, dacă îşi doreşte să servească interesele cetăţenilor din municipiu şi nu doar ale celor care fac parte din grupuri infracţionale organizate”, afirmă cei de la USR PLUS într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, negocierile pentru proiectul de buget vor fi continuate de USR PLUS doar dacă vor fi organizate „de îndată” concursuri pentru ocuparea poziţiei de city manager, arhitect-şef, director executiv al Direcţiei de Transformare Digitală şi Implementare Smart City. O altă condiţie este „acceptarea unui reprezentant din partea USR PLUS în comisia de recrutare pentru poziţiile mai sus menţionate, care va participa la supravegherea corectitudinii concursurilor”.

Cei de la USR PLUS solicită totodată „obligaţia de a transparentiza toate documentele de interes public (contracte, documente de urbanism, cheltuieli efectuate etc.), prin intermediul unei platforme dedicate, în decurs de maximum opt luni de la aprobarea bugetului”.

„Prin intermediul acestei platforme, Primăria Iaşi se angajează la adoptarea şi implementarea transparenţei, astfel: transparenţa cheltuirii banilor publici, prin publicarea tuturor contractelor de achiziţii publice/acordurile-cadru încheiate în ultimii 6 ani, grupate pe secţiuni anuale, inclusiv anexele şi, după caz, actele adiţionale ale acestora. Documentele mai vechi de 6 ani vor fi adăugate ulterior, dar nu mai târziu de 31.12.2022. Publicarea pe site-ul Primăriei a Programului Anual de Achiziţii Publice realizat de Primărie şi instituţiile/societăţile comerciale din subordine.

Transparenţă în ocuparea funcţiilor publice, prin publicarea tuturor anunţurilor privind organizarea concursurilor de ocupare a funcţiilor publice la Primărie şi instituţiile/societăţile comerciale din subordine în presa locală, pe paginile de social media, într-un timp rezonabil (minimum 30 de zile), pentru a oferi egalitate de şanse tuturor candidaţilor interesaţi.

Publicarea rezultatelor şi criteriilor de selecţie aferente concursurilor organizate pentru ocuparea funcţiilor publice, anunţarea tuturor transferurilor la Primăria Iaşi sau la societăţile subordonate Consiliului Local, de la alte societăţi de stat sau private, conform legii. În această direcţie, se poate transmite o informare lunară către Consiliul Local, abonaţii la newsletterul primăriei şi către presa locală cu centralizarea tuturor transferurilor realizate în luna anterioară”, se menţionează în comunicat.

USR PLUS solicită şi transparenţă în urbanism, prin publicarea tuturor certificatelor de urbanism, reglementărilor din Planul Urbanistic General şi Regulamentul Local de Urbanism pentru fiecare certificat de urbanism, publicarea avizelor Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism, inclusiv motivarea tehnică detaliată în cazul respingerii acestora, publicarea PUZ-urilor, etapelor de consultare publică, autorizaţiilor de construire şi proceselor verbale de recepţie şi edificare.

„Toate acestea trebuie să fie cuprinse într-un sistem integrat, disponibil online şi cu filtre de căutare, pentru ca orice ieşean să aibă la îndemână toate informaţiile despre orice proiect imobiliar. Publicarea documentelor se va face în integralitatea lor, nu doar a numerelor de înregistrare”, precizează sursa citată.

De asemenea, USR PLUS solicită: transparenţă şi în privinţa proiectului de buget, prin publicarea proiectului de buget final pus în dezbaterea publică în forma în care este prezentată consilierilor, dar şi într-o manieră accesibilă tuturor, prin utilizarea unor grafice şi analize simplificate pentru a putea fi înţeles cu uşurinţă de fiecare ieşean; publicarea rectificărilor bugetare aprobate în forma dezbătută în plenul Consiliului Local, dar şi într-o manieră accesibilă tuturor, prin utilizarea unor grafice şi analize simplificate pentru a putea fi înţelese cu uşurinţă de fiecare ieşean; publicarea listei obiectivelor de investiţii cu indicarea tuturor surselor de finanţare şi o prezentare a stadiului implementării fiecărui proiect de investiţie.

USR PLUS solicită şi realizarea unui audit extern asupra activităţii economico-financiare şi de contractare achiziţii a Primăriei Iaşi şi a societăţilor comerciale aflate în subordinea Consiliului Local Iaşi în perioada 2016-2021, imediat după aprobarea bugetului anului 2021.

„Linia bugetară va fi inclusă în cadrul acestui buget. Auditul va fi realizat de către două firme din mediul privat, de renume internaţional, care vor fi selectate în urma unei licitaţii publice. Angajarea unei firme de audit extern, cu competenţe, experienţă şi renume internaţional, pentru evaluarea anuală a personalului din Instituţia Primăriei şi din societăţile din subordine”, mai solicită cei de la USR PLUS.

Aceştia vor ca negocierile să se desfăşoare „fără prezenţa lui Mihai Chirica” şi menţionează că „după asumarea în scris a celor şapte condiţii de către Primăria Iaşi, PNL Iaşi poate desemna o echipă pentru negocierea amendamentelor propuse de consilierii USR PLUS cu privire la investiţii în infrastructură, educaţie şi mediu, reducerea cheltuielilor de funcţionare şi creşterea cheltuielilor de dezvoltare”, informează agerpres.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend