Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dosarul 10 august: Raportul ‘secret de serviciu’ al Ministerulului de Interne va fi trimis procurorilor militari. Structurile MAI vor face sesizări noi

Avatar

Publicat

in

Ancheta deschisă după violențele de la protestul din 10 august continuă la Secția Militară a Parchetului General, după ce, săptămâna trecută, dosarul a fost preluat de la Parchetul Militar al Capitalei, pentru a putea fi investigat odată cu plângerile depuse împotriva ministrului Afacerilor Interne, prefectului Capitalei și conducerii Jandarmeriei Române.

Până în prezent, procurorii militari au primit aproape 300 de plângeri care îi vizează pe jandarmi și modul de intervenție al forțelor de ordine. Următorii pași în anchetă sunt analizarea imaginilor primite de la parchet, audierea părților vătămate și a celor vizați de plângeri.

Publicitate

De altfel, la Parchet urmează să ajungă și raportul Jandarmeriei.

Carmen Dan a precizat că au fost identificati 5 jandarmi asupra cărora planează suspiciunea că ar fi lovit protestatari care nu erau agresivi.

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne a anunțat că structurile MAI vor face sesizări noi către parchetele civile, pe baza informațiilor pe care le-au descoperit, menționând că au fost identificate câteva sute de persoane ca fiind agresive.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate

NATIONAL

Ziua Mondială a Farmacistului – Sfinţi cu rol important în domeniul farmaceutic

Avatar

Publicat

in

De

De Ziua Mondială a Farmacistului ne aducem aminte de câţiva sfinţi care au avut o contribuţie majoră în farmacologie şi medicină. Toţi au fost doctori fără de arginţi, au înfăptuit actul medical în numele lui Dumnezeu şi spre folosul exclusiv al aproapelui, notează Basilica.ro.

Ziua Mondială a Farmacistului (ZMF) de anul acesta are ca temă „Transformarea sănătății globale”.

Publicitate

Serbată anual în 25 septembrie, ZMF a fost inițiată în anul 2000 de Federaţia Internaţională a Farmaceuticelor (FIF), având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva bolilor și dezvoltarea generală a sistemului de sănătate.

FIF încurajează farmaciștii să folosească această zi pentru a organiza activități care promovează și pledează pentru rolul farmacistului în îmbunătățirea stării de sănătate în fiecare colț al lumii.

Sfinţi tămăduitori

Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae este ocrotitorul farmaciştilor, însă există în Biserica Ortodoxă numeroşi sfinţi doctori fără de arginţi care au utilizat medicamentele vremii şi rugăciunile adresate lui Dumnezeu pentru vindecarea oamenilor.

Sfinţii Cosma şi Damian din Asia sunt renumiţi pentru faptul că au preparat diferite medicamente din plante şi minerale, fiind numiţi apotecari (farmacist în denumirea veche).

Două sfinte surori din istoria Bisericii Ortodoxe au primit apelativul de maicile medicinii creştine. Sfintele Zenaida şi Filonila au studiat medicina în Tarsul Ciliciei şi sunt considerate pioniere în câteva ramuri ale practicii medicale precum: pediatria, ginecologia şi psihiatria.

Din viaţa Sfântului Agapit de la Pecerska aflăm că el folosea diferite plante, pe lângă rugăciune, pentru însănătoşirea bolnavilor.

Odată, au adus la mănăstire un boier grav bolnav, căruia acest doctor armean i-a vestit că avea să moară peste 8 zile. Cuviosul Agapit s-a rugat deasupra bolnavului, i-a dat să mănânce rădăcini din farfuria sa, iar bolnavul s-a tămăduit pe dată.

Un alt pacient otrăvit a fost vindecat de Sfântul Agapit prin aceleaşi practici medicale.

„Cuviosul Agapit, văzând starea gravă a bolnavului, a adus repede niște rădăcini tămăduitoare și le-a băgat cu greutate în gura bolnavului, apoi a căzut cu fața la pământ, rugându-se fierbinte către Dumnezeu pentru sărmanul om. Nu după multă vreme, cel muribund s-a umplut de viață și s-a ridicat din patul bolii”.

Sfântul Luca al Crimeei a studiat anestezia regională și a fost primul doctor care a încercat tratamentul nevralgiei de trigemen cu anestezie locală. A avut un aport important în chirurgia septică.

Toţi aveau în comun faptul că vindecau în numele lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi ajutor divin, şi nu cereau nici un folos material în schimb.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult

NATIONAL

INFOGRAFIC – SONDAJ: PSD ar câștiga detașat alegerile în Mehedinți

Avatar

Publicat

in

De

Potrivit unui sondaj realizat la nivel local, Aladin Georgescu, cel care candidează din partea PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Mehedinți, este cotat ca favorit pentru un nou mandat, conducând detașat cu 57,6%, la alegerile din 27 septembrie.

La distanță de aproape 30 procente se află candidatul PNL la funcția de președinte al CJ Mehedinți, Cristinel Pavel, care ar obține 26,4%. Pe locul al treilea se află Nicolae Drăghiea (PRO Romania) – 4,2%, urmat de Ion Cupă (PMP) – 4,1%, Laurențiu Ștefănescu (USR Plus)- 3,7% și Viorel Palașcă (ALDE) – 3,5%.

Publicitate

În ceea ce privește partidele politice, la Consiliul Județean Mehedinți, PSD este creditat cu 52,6%, urmat de PNL, cu 28,3%, PMP – 4,8%, Pro România – 4,7%, USR Plus – 2,2%, ALDE – 2,1%.

La Primăria Drobeta Turnu Severin, candidatul PSD pentru funcția de primar, Marius Screciu, ar urma să câștige un nou mandat cu 37%. Acesta este urmat de Daniel Cârjan de la PNL, cu 28% și candidatul Pro România, Constantin Gherghe – 19%. Eduard Koler din partea PMP ar obține 7%, iar Elena Călin (USR Plus) ar primi 5%.

Pentru Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin, PSD ar obține 39%, PNL – 32%, Pro România – 12%, PMP – 6%, USR Plus – 5%, alte partide – 6%.

Sondajul a fost realizat de Macro Media Research, la comanda PSD, calculele reliefând procentele celor care au răspuns că vor merge la vot duminică, 27 septembrie. Nu sunt luate în calcul răspunsurile celor care au spus că nu se vor prezenta la vot sau cele ale căror erau nehotărâți la momentul realizării sondajului.

content-image

content-image

content-image

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend