Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

DOSAR S-a lucrat zi și noapte pe terenurile lui Costel Alexe cu forța de muncă a ABA Prut-Bârlad – Detaliile operațiunii de `cumetrie` pe bani publici

Publicat

in

Procurorii DNA l-au deferit recent justiției pe directorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, pentur fapte de abuz în serviciu și influențarea declarațiilor oamenilor din subordine în legătură cu lucrări executate în timpul orelor de program ale angajaților pe moșia ex-ministrului Costel Alexe.

Lucrările cercetate de către anchetatorii DNA au avut loc chiar pe terenul pe care ex-demnitarul, cercetat la rândul său de DNA, ar fi depozitate 22 de tone de tablă cerute și primite de la un combinat pentru ca edemnitarul să ajute societatea la obținerea unor certificate de mediu.

Astfel, în rechizitoriul lui Petru Avram, anchetatorii DNA detaliază în ce au constat lucrările, care au fost resursele umane puse la bătaie de directorul ABA pentru cumătrul său Costel Alexe și paguba produsă prin inactivitatea muncitorilor care au prestat pe moșia ex-demnitarului în loc să muncească pentru ABA Prut-Bârlad.

„Petru Avram în calitate de director al ABA „Prut-Bârlad”, în perioada mai-iunie 2020, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin dispunerea efectuării unor lucrări pentru deznisiparea a 5 puțuri aparținând societății Corporex SRL, firmă deținută la momentul efectuării lucrărilor de Raluca Elena Alexe (soția ex-ministrului Costel Alexe – n.r), cu utilaje și muncitori din subordine, acțiuni prin care a prejudiciat patrimoniul instituției publice cu suma de 2.505,64 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului și a cheltuielilor cu forța de muncă, și a procurat un folos necuvenit beneficiarului lucrărilor.

De asemenea, Petru Avram, după declanșarea investigațiilor penale și jurnalistice, profitând de ascendentul creat de relația profesională de subordonare, în data de 10.02.2021, a încercat să îi determine prin constrângere morală pe (….) (fiul), (….) (tatăl) și (….) să dea declarații mincinoase în legătură cu lucrările efectuate în lunile mai-iunie 2020 la cinci puțuri aparținând societății, prin aceea că i-a comunicat lui (….) (fiul) ca toți trei să spună că acestea nu au nicio legătură cu Administrația Bazinală de Apă „Prut-Bârlad” și că au fost făcute în afara orelor de program, iar în data de 17.02.2021, a încercat să îl determine prin constrângere morală pe (….) (fiul) să dea declarații mincinoase în legătură cu lucrările efectuate în lunile mai-iunie 2020 la cinci puțuri aparținând societății, prin aceea că i-a comunicat să spună că a fost acolo de două ori în timpul liber să lucreze la o pompă”, arată anchetatorii în preambulul dosarului.

Abuzul

„Cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen.

Din mijloacele de probă administrate a rezultat că directorul Administrației Bazinale de Apă „Prut-Bârlad”, AVRAM PETRU, l-a sunat în data de 12.05.2020 pe (….) (fiul) și i-a spus că trebuie să meargă cu echipa la (….) să facă o deznisipare la un puț. Acesta a discutat cu tatăl său, (….), și cu (….) și au hotărât să meargă la (….). Directorul AVRAM PETRU i-a spus că o să trimită un tractor să ia schela pentru foraj, iar în urma acestei discuții, (….), care coordona activitatea (….), a pus la dispoziția ABA „Prut-Bârlad” tractorul, tractoristul și motocompresorul.

Pe data de 12.05.2020, (….), mecanic agricol în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași, subordonată ABA „Prut-Bârlad”, cu tractorul cu remorcă, având nr. de înmatriculare (….), a încărcat împreună cu (….) (tatăl), (….) (fiul) și (….) schela, aflată în localitatea (….) și a dus-o în localitatea (….), în locul indicat de (….) (tatăl).

Întrucât nu aveau cu se deplasa la lucrare, (….) (fiul) l-a întrebat pe directorul AVRAM PETRU cu ce vor ajunge, iar acesta a spus că le va trimite o mașină, fapt pentru care, ulterior, (….), șoferul directorului, s-a deplasat pe data de 12.05.2020 în (….), cu mașina de serviciu (….), i-a luat pe cei trei membri ai echipei de foraj și i-a dus în satul (….).

După ce au ajuns la terenurile aparținând SC (….) SRL, aceștia au luat legătura cu (….) , care le-a indicat puțurile pe care trebuia să le deznisipeze.

După descărcarea schelei aduse de cei trei membrii ai echipei au rămas  și au început să facă deznisiparea, dar au constatat că aveau nevoie de motocompresor. Aceștia au lucrat până seara, iar, la finalul zilei, a venit (….) cu auto cu nr. (….), care i-a luat de la (….) pe toți trei, după care pe (….) l-a lăsat la IAȘI, iar pe ceilalți doi i-a dus la (….), schela rămânând la (….).

După aceea, (….) (fiul) a mers la serviciu și a luat legătura cu directorul AVRAM PETRU căruia i-a spus că nu au reușit să curețe puțul și că aveau nevoie de motocompresor, iar acesta i-a spus că vor face lucrarea de la (….) în momentul în care vor avea lucrări în zonă.

A doua zi dimineața, în data de 18.06.2020, cei trei membrii ai echipei de foraj s-au reîntors la (….), au luat tractorul și compresorul și au mers la (….) și (….) să termine lucrarea.

În jurul prânzului, după ce au terminat lucrarea, au plecat spre (….), directorul AVRAM PETRU cunoscând acest fapt.

Cei trei au ajuns la (….) în jurul orei 14.30, au dus tractorul și motocompresorul în curte, au vorbit cu ( ) și au început să deznisipeze primul puț la care lucraseră și în luna mai. Pentru această activitate ( ) le-a adus 60 de litri de motorină pentru compresor.

Au terminat de deznisipat primul puț, care le-a luat aproximativ două ore, după care au deznisipat alte patru puțuri, lucrând toată după-amiaza și noaptea, până spre dimineață, când au terminat.

Dimineața, pe data de 19.06.2020, au dus tractorul și motocompresorul la ( ) , la canton și l-au sunat pe (….) să vină să îi ia”, se arată în dosarul de mare corupție al directorului ABA Prut-Bârlad.

Dat în primire

„Cu ocazia audierii martorilor, aceștia au confirmat că AVRAM PETRU a fost cel care a dat dispoziție cu privire la efectuarea lucrărilor de deznisipare a puțurilor existente pe terenul aparținând familiei fostului ministru al mediului”, se mai arată în dosar.

Referitor la fapta de influențare a declarațiilor DNA notează în dosarul transmis judecătorilor că probele existente indică faptul că directorul Administrației Bazinale de Apă „Prut- Bârlad”, a profitat de relația de subordonare a numiților (….) junior, (….) senior și (….) și i-a determinat pe aceștia, prin constrângere morală, să efectueze lucrări, în timpul programului de lucru și cu utilajele aparținând instituției publice, la mai multe puțuri situate pe terenurile societății soției ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și cumătrul directorului.

După ce situația a fost făcută publică, Petru Avram a încercat să îi determine pe cei trei să dea declarații mincinoase în legătură cu lucrările efectuate la această fermă, în sensul că, pe data de data de 10.02.2020, i-a comunicat lui (….) junior ca toți trei să spună că acestea nu au nicio legătură cu instituția și au fost făcute în afara orelor de program, iar , pe data de 17.02.2020, i-a comunicat acestuia să spună că a fost acolo de două ori în timpul liber să lucreze la o pompă”, se mai arată în dosarul ajuns la instanță.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Planul UE de reducere voluntară cu 15% a consumului de gaze intră în vigoare marți / Cum ar putea deveni obligatoriu

Publicat

in

De

​Cu statele UE confruntate cu reduceri drastice ale livrării de gaze rusești, acordul convenit de cei 27 la finalul lui iulie privind reducerea voluntară a consumului intră în vigoare marți, după ce a fost publicat luni în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Textul prevede că fiecare stat membru va „face tot posibilul” pentru a-și reduce, în perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023, consumul de gaze cu cel puțin 15% față de media ultimilor cinci ani, valabil pentru aceeași perioadă. Aceasta este o măsură voluntară, fiind la latitudinea statelor de a o implementa.

În cazul unui „risc de deficit grav” însă, Consiliul European, organismul care reprezintă statele membre, poate, la propunerea Comisiei, să declare starea de alertă. Acest mecanism va face ca reducerea cu 15% să fie „obligatorie”. Însă și atunci acest obiectiv va fi adaptat la realitățile fiecărui stat, în special la capacitatea de a exporta cantitățile de gaze economisite către țările aflate în nevoie și, prin urmare, prevede o serie de derogări, scrie AFP.

Pentru a permite o monitorizare exactă, fiecare stat va trebui să „își actualizeze planul național de urgență (…) până la 31 octombrie 2022”.

O reducere acum a consumului european ar trebui să ajute statele să-și accelereze reconstituirea stocurilor de gaze înainte de iarnă.

La acest acord s-a ajuns într-o reuniune extraordinară a miniștrilor energiei, în 26 iulie.

O singură țară, Ungaria, s-a opus măsurii pe care a calificat-o „nejustificată, inutilă, inaplicabilă și dăunătoare”, însă unanimitatea nu a fost necesară și guvernul ungar nu a putut împiedica adoptarea acesteia.

Europenii încearcă să renunțe la gazul rusesc, care până anul trecut reprezenta aproximativ 40% din importurile de gaze din UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a acuzat Moscova că folosește gazul „ca armă”, a cerut statelor membre „să se pregătească ce e mai rău”, respectiv oprirea furnizării de gaze de către Rusia.

Gigantul energetic rus Gazprom a acuzat recent că sancțiunile UE împotriva Moscovei, de blocare a returnării unei turbine Siemens, trimisă în Canada pentru întreținere și esențială pentru asigurarea bunei funcționări a gazoductului Nord Stream 1 dintre Rusia și Germania.

Comisia a contrazis acest lucru de vreme ce sectorul gazelor și Gazprom, precum și banca sa, nu sunt vizate de sancțiunile occidentale. O treime din achizițiile europene de gaz rusesc sunt transportate de Nord Stream 1, al cărui debit a fost redus drastic în ultimele două luni.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Turcia se oferă să acţioneze ca intermediar pentru comerţul cu metale între UE şi Rusia

Publicat

in

De

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei dau o şansă sectorului metalelor din Turcia să acţioneze ca un depozit şi un pod, a declarat preşedintele unei asociaţii de profil, citând interesul crescut al companiilor ruseşti dar şi al companiilor din UE care vor să vândă în Rusia via Turcia.

În fabricăFoto: CHINATOPIX / AP – The Associated Press / Profimedia

Cetin Tecdelioglu, preşedintele Istanbul Ferrous and Non-Ferrous Metals Exporters’ Association (IDDMIB), a precizat că a crescut cererea Rusiei pentru produse din Turcia pe care nu le mai poate achiziţiona de la companiile europene şi, de asemenea, companiile turceşti au primit solicitări de la firmele europene cu privire la aprovizionarea Rusiei via Turcia, relatează Reuters și Agerpres. Tecdelioglu nu a dezvăluit numele companiilor respective, şi nici nu a precizat de câte firme ar fi vorba, dar a spus că este vorba de companii care produc cupru, aluminiu, ustensile de bucătărie şi utilaje.

„Cee ce ei (Rusia) nu pot cumpăra din Germania, Italia şi Franţa, cumpără de la noi. Separat, multe companii din UE intenţionează să îşi vândă produsele Rusiei via Turcia”, a declarat Cetin Tecdelioglu. „Ei vor să utilizeze Turcia ca un depozit şi un pod, în timp ce Rusia vrea să se aprovizioneze cu Turcia”, a mai spus Tecdelioglu, adăugând că aceasta reprezintă o „oportunitate istorică” pentru companiile turceşti.

Datele oficiale arată că exporturile de feroase şi neferoase ale Turciei au crescut cu 33% în primele şase luni ale anului până la 8,9 miliarde lire (495,58 milioane dolari), fiind responsabile pentru 6,2% din exporturile Turciei. În paralel, exporturile de feroase şi neferoase ale Turciei spre Rusia au crescut cu 26% în ritm anual până la 170 milioane de dolari în primele şapte luni.

Deteriorarea relațiilor dintre dintre Occident şi China, o nouă şansă potenţială pentru Turcia

Disputa dintre Moscova şi Occident cu privire la invazia rusească din Ucraina a dat naştere la îngrijorări cu privire la o posibilă oprire a livrărilor de gaz ruseşti spre Europa, ceea ce ar putea impune închiderea unor facilităţi de producţie industrială din Europa.

Cetin Tecdelioglu a apreciat că asta ar putea crea o nouă oportunitate pentru exportatorii turci de produse din metal.

Turcia a criticat invazia rusească din Ucraina, a trimis drone Ucrainei şi a încercat să faciliteze discuţiile de pace între părţi. Pe de alt parte, Turcia nu a sprijinit sancţiunile occidentale impuse Moscovei şi încearcă să menţină legături strânse cu Rusia în domeniul schimburilor comerciale, energiei şi turismului.

În plus, relaţiile dintre Occident şi China s-au deteriorat şi ele după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, ceea ce potrivit lui Tecdelioglu creează o nouă şansă potenţială pentru Turcia. „Am primit deja semnale cu privire la unele oportunităţi”, a spus Tecdelioglu.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend