Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Doliu în lumea muzicală! S-a stins din viață argeșeanu Gavril Prunoiu

Avatar

Publicat

in

Este doliu în lumea muzicala din Argeș și din România! Unul dintre cei mai iubiţi cântăreţi români a încetat din viaţă astăzi, la vârsta de 79 de ani . Este vorba despre Gavril Prunoiu, un îndrăgit interpret de muzică populară, ce avea în spate o carieră de aproape 60 de ani.

S-a impus pe scena folclorică românească, pe care a slujit-o cu credinţă de peste 5 decenii, cu un repertoriu valoros, reprezentativ pentru Muscel, cu doine şi cântece de codru, balade păstoreşti, cântece de cătănie, cântece de dor şi de dragoste, la care se adaugă şi câteva romanţe. A studiat la Conservatorul de muzică “Ciprian Porumbescu ” din Bucuresti. A scos primul album la Electrecord în 1973. A înființat Grupul “Doruri muscelene” din localitatea Mihăieşti, Argeş, grup coordonat de prof.Liviu Iana. Apariţiile lui Gavril PRUNOIU în multe dintre ediţiile emisiunii “Tezaur folcloric”, turneele de răsunet la care a participat alături de Orchestra de Muzică Populară Radio, implicarea totală în promovarea autenticului, toate acestea l-au consacrat.

Interpret şi profesor de muzică, Gavril Prunoiu s-a născut pe 2 martie 1942 în comuna Boteni din judeţul Argeş. El a absolvit în 1965 Liceul de muzică nr. 1 din Bucureşti, actualul Colegiu Naţional de Arte “Dinu Lipatti”, secţia canto popular. În perioada 1966-1967, Gavril Prunoiu a fost solist al Orchestrei de muzică populară “Doina Argeşului” din Piteşti, alături de alţi artişti celebri precum Rodica Bujor, Ion Luican, Ştefan Lăzărescu, Ileana Constantinescu, Benone Sinulescu şi Elisabeta Ticuţă.

Şef al catedrei de muzică tradiţională a Colegiului “Dinu Lipatti” timp de 20 de ani

Apoi, el a studiat la Conservatorul de muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia Pedagogie muzicală, la clasa de canto fiind îndrumat de prof. Mircea Buciu. Următorii zece ani, Gavril Prunoiu a fost profesor titular la Şcoala de muzică şi Casa de copii şcolari, fete, din Câmpulung Muscel, relatează Adevărul.

Timp de peste 30 de ani, Gavril Prunoiu a deţinut funcţia de profesor de canto popular la Colegiul de artă “Dinu Lipatti” din Bucureşti, îndeplinind timp de 20 de ani funcţia de şef al catedrei de muzică tradiţională a Colegiului din Capitală.

Gavril Prunoiu a avut şi o colaborare fructuoasă cu orchestra populară Radio şi cu redacţia muzicală Radio România, dar a fost şi un invitat frecvent al emisiunilor de folclor difuzate de Televiziunea Română. Era un foarte bun prieten al realizatoarei emisiunii “Tezaur folcloric”, îndrăgita Marioara Murărescu.

I-a avut drept elevi pe Ionuţ Dolănescu sau Niculina Stoican

Artistul a lansat primul său disc în anul 1972, iar în 1978 a înfiinţat un grup folcloric în comuna sa natală din Argeş, acest grup înregistrând numeroase participări la festivaluri şi emisiuni de televiziune.

Mulţi dintre elevii care l-au avut ca profesor pe Gavril Prunoiu au ajuns interpreţi celebri de muzică populară, precum Niculina Stoican, Carmen Iordache sau Ionuţ Dolănescu.

Profesorul Prunoiu a contribuit din plin la înfiinţarea mai multor secţii de muzică vocală tradiţională românească la mai multe licee de muzică din ţară. El a sprijinit şi crearea clasei de nai la Universitatea Naţională de Muzică din Capitală.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Virgil Guran: ‘Se va încheia conflictul din Coaliție. Deși noi am dovedit că am putut guverna singuri’

Avatar

Publicat

in

De

Liderul senatorilor PNL  Virgil Guran crede că lucrurile se vor rezolva și că Executivul va continua să lucreze la rezolvarea problemelor reale ale românilor: criza economică și cea medicală. EL a comentat și declarația șefei Senatului, care a spus că Guvernul Năstase a fost cel mai performant pe care l-a avut România.

”Se va încheia conflictul din Coaliție. Sunt orgolii, dar se va încerca să se caute soluții în coaliție. Trebuie să ne ocupăm de problemele reale ale României. Poate nu vom ajunge mâine la o soluție, dar vom reuși să ajungem la o înțelegere în zilele următoare.

Doamna Dragu se referea la faptul că a rezistat 4 ani Cabinetul Năstase, nu datorită unei afinități cu PSD. În acel moment nu au fost scandaluri în coaliția de guvernare Năstase. (…) Nu ne gândim să guvernăm singuri, cred că se va ajunge la o înțelegere între PNL și USR-PLUS. Deși noi am dovedit că am putut guverna singuri”.

Virgil Guran consideră că la alegerile prezidențiale din 2024 vom avea tot un președinte liberal, răspunzând astfel la întrebarea dacă Dan Barna are șanse să devină șeful statului la următoarele alegeri”, informează realitatea.net

Citește și:

Anca Dragu, ieșire în forță: ‘Politicile publice fragmentate nu duc la rezultate. Ministerele, în momentul în care se schimbă miniștrii, devin destul de greoaie și reactive

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Bilanțul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19! Sub 72.000 de persoane vaccinate, 68 de reacții comune și minore, în ultimele 24 de ore

Avatar

Publicat

in

De

Potrivit datelor puse la dispoziţia Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), care ţine evidenţa vaccinărilor, situaţia din ziua de 18 aprilie a.c., ora 17.00, este următoarea:

În ultimele 24 de ore, au fost administrate 71.922 de doze de vaccin, dintre care 54.818 – Pfizer, 8.481 – AstraZeneca şi 8.623 – Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Potrivit unui comunicat al CNCAV, 48.097 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 23.825 de persoane şi cu cea de-a doua. De la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 4.231.714 de doze unui număr de 2.626.810 de persoane, dintre care 1.021.906 au primit o doză şi 1.604.904 şi pe cea de-a doua.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 68 de reacţii adverse – 12 de tip local şi 56 de tip general. Totodată, de la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 12.891 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, 1.326 de tip local şi 11.565 de tip general.

CNCAV menţionează că 136 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend