Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dolarul a trecut de 5 lei. Urmează și euro?

Publicat

in

Joi la prânz, BNR a afișat o cotație medie a dolarului de 5,01 lei, depășindu-se astfel pragul psihologic de 5 lei pentru un dolar SUA. Față de euro, leul a rămas stabil (4.94 lei pentru un euro), dar cum euro s-a depreciat în fața monedei americane, acest lucru a afectat și cursul usd/leu.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: AGERPRES

Cum tabloul economic al României nu arată deloc optimist, e o chestiune de câteva luni până am putea vedea ca și euro să treacă de pragul de 5 lei. Dacă BNR nu ar practica un regimul de flotare controlată, euro ar fi trecut de mult de 5 lei. Deocamdată BNR apără cursul ca una din ultimele redute de credibilitate a băncii centrale.

Mai toate băncile comerciale importante au confirmat pentru HotNews că estimările pentru finalul anului vizează un curs de 5 lei în fața euro.

De ce nu lasă Isărescu leul să se deprecieze

Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlată, ceea ce permite Băncii Naționale să intervină în piața valutară pentru a „corecta” volatilități excesive ale monedei naționale. Intervențiile BNR sunt un subiect tabu, niciun oficial din Banca Centrală nu vorbește despre amploarea sau frecvența acestor intervenții.

Pe cine ajută un leu puternic? În primul rând, pe importatori, care plătesc mai ușor importurile. Și cum ar fi neobișnuit ca ieftinirea importurilor să se vadă și la prețul la raft, există suficiente motive să credem că importatorii și retailerii vor păstra prețurile și îți vor mări marjele. Tradus pe înțelesul tuturor, bugetul de stat este cel care are de câștigat, întrucât acolo se duc impozitele și taxele plătite de comercianții care își văd profiturile crescând.

Dimpotrivă, un leu depreciat ar scumpi importurile și s-ar transfera imediat în prețuri (în sensul creșterii lor), ceea ce l-ar încurca teribil pe Isărescu în lupta contra inflației. Mai mult, deși un leu slab i-ar ajuta pe exportatori, dar ar fi un fals câștig de competitivitate, nu unul real, datorat inovării sau extinderii pe noi piețe.

Iar un alt motiv pentru care BNR preferă un curs stabil și nu lasă leul să se deprecieze ține de credibilitatea Băncii Centrale. După ce o serie de economiști au reproșat BNR că s-a comportat ca un miop, vorbind despre inflația tranzitorie (care numai tranzitorie n-a fost), a pierde din mână ți cursul înseamnă a renunța la ultima ancoră de credibilitate. Ori, când vine vorba despre o bancă centrală, credibilitatea este cel din urmă lucru pe care ți l-ai dori să-l pierzi.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cum stau miniștrii în topul vizibilității înainte de rocadă – Daea, Bode şi Câciu urcă în top / Cinci au sub 1.000 de menţiuni în presa scrisă și online

Publicat

in

Miniştrii Agriculturii – Petre Daea, de Interne – Lucian Bode şi cel al Finanţelor – Adrian Câciu urcă în topul vizibilităţii în luna aprilie, în timp ce miniştrii Transporturilor – Sorin Grindeanu, de Externe – Bogdan Aurescu şi cel al Sănătăţii Alexandru Rafila coboară, relevă Barometrul vizibilităţii miniştrilor, o analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online. Cinci miniştri au sub 1.000 de menţiuni în presa scrisă şi online, în condiţiile în care în care în luna precedentă doar doi se aflau în această categorie.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă are 16.193 de menţiuni în presa scrisă şi online în aprilie, rămânând pe primul loc în topul vizibilităţii membrilor Guvernului. Ciucă a înregistrat vârfuri de vizibilitate odată cu declaraţiile privind sprijinul pentru fermieri, curentele extremiste, reducerea cheltuielilor bugetare, comasarea alegerilor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Edwin Van der Sar părăseşte funcţia de manager general al Ajax Amsterdam

Publicat

in

Ajax Amsterdam a anunţat, marţi, pe contul său de Twitter, că Edwin Van der Sar a demisionat din funcţia de manager general al clubului olandez, potrivit news.ro.

„Ai îmbrăţişat rolul de manager general cu aceeaşi viziune care ţi-a definit şi punctat zilele de jucător”, se arată în declaraţia celor de la Ajax.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend