Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

DOLARUL a SFIDAT criza economică și pandemia: moneda americană a avut CEL MAI BUN an de după 2015

Publicat

in

Indicele dolarului a scăzut vineri, în tranzacţii cu volum redus, dar pe ansamblul anului 2021 a crescut cu aproape 7%, investitorii mizând pe faptul că Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite va mări dobânzile mai devreme decât majoritatea băncilor centrale importante, pe fondul accelerării inflaţiei în urma măsurilor de stimulare, transmite Reuters. Astfel, indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de şase valute majore, a scăzut vineri cu 0,289%, la 95,729.

În 2021, dolarul a fost susţinut de îmbunătăţirea evoluţiei economiei americane şi de inflaţia persistentă, care a determinat Fed să adopte o politică mai conservatoare, fiind aşteptată să înceapă creşterea dobânzii cheie cel mai devreme în luna martie. Dolarul canadian a avut în acest an cea mai bună perfoirmanţă faţă de dolarul american, fiind aproape în stagnare, susţinut de aşteptările că Banca Canadei va înăspri politica monetară cel mai devreme în ianuarie.  În schimb, cea mai slabă evoluţie, între monedele importante, a avut-o yenul japonez, care s-a depreciat cu circa 10% în 2021.

Europa, care are cea mai mare pondere în indicele dolarului, a scăzut cu puţin peste 7% în 2021, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) îşi menţine politica monetară ultra-relaxată, săpre deosebire de Fed. ”Anticipăm că deprecierea monedei unice va continua anul viitor până la 1,10 dolari pe unitate sau chiar dincolo de acest prag, în condiţiile în care factorii negativi se vor menţine, fiind improbabil ca BCE să crească dobânzile la sfârşitul anului 2022 sau începutul lui 2023”, potrivit analiştilor băncii Scotiabank.

Pe ansamblul anului, euro a scăzut cu circa 6% faţă de lire sterlină, moneda britanică fiind susţinută de temperarea îngrijorărilor legate de impactul economic al pandemiei de Covid-19, analiştii anticipând noi majorări de dobînzi din partea Băncii Angliei în 2022. Lira sterlină s-a menţinut la un nivel maxim faţă de euro din februarie 20202, dar a scăzut cu puţin peste 1% faţă de dolar. Cea mai slabă evoluţia din acest an a avut-o lira turcească, care s-a depreciat cu circa 44% faţă de dolar, cel mai mult în ultimele două decemii, afectată de accelerarea inflaţiei şi politica monetară neconvenţională a guvernului turc.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Lucian Bode, despre vizele pentru SUA: Rata de respingere trebuie să scadă de la 10% la 3% / Publicul trebuie educat

Publicat

in

De

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că, din discuţiile cu oficialii americani pe tema vizelor pentru românii care vor să călătorească în SUA, s-a desprins necesitatea demarării unei campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme. Rata mare de respingere a cererilor face ca românii să nu poată încă circula fără vize, potrivit News.ro.

Lucian BodeFoto: Arhiva personala

Lucian Bode a explicat, luni seară, la Digi 24, că este necesar ca partenerii americani să pună la dispoziţia României o analiză detaliată a motivelor pentru care se refuză vizele românilor.

”Discuţiile pe care le-am avut cu Alejandro Majorcas (senator SUA – n.r.) şi angajamentul de a sprijini România în a evolua în acest demers, a vizat următoarele lucruri: că trebuie să primim de la partenerii americani, să ne pună la dispoziţiem o analiză detaliată a motivelor de refuz, să vedem pentru ce sunt refuzaţi cei aproximativ 10 la sută dintre românii care aplică pentru viză. De asemenea, să vedem care sunt categoriile demografice susceptibile de refuz şi periodic să facem o statistică”, a declarat Bode.

Ministrul de Interne a adăugat că România îşi propune să scadă rata de respingere a dosarelor de viză pentru SUA, de la 10 la 3 la sută.

”Eu cred că avem obligaţia să venim să spunem, ca Guvern, în următorii 2-3 ani de zile, România îşi propune să scadă această rată de la 10 la sută, cât este media ultimilor 8 ani, la 3 la sută, cât este obligaţie”, a declarat Bode.

Lucian Bode a precizat că este necesară o campanie de informare.

”Să venim cu campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme. O chestiune care mi s-a părut şi mie şi oficialului american în neregulă: dacă din 3.000, să spunem 1.000 depun cereri, dar nu le finalizează, din diferite motive: renunţă sau li se pare foarte complicat. De exemplu, 1.000 de cereri sunt considerate respinse, se contabilizează la procentul de refuz, ceea ce nu cred că este în regulă. Avem nu ştiu câţi cetăţeni cu dublă cetăţenie care aleg să depună cererea în România, chiar dacă au cetăţenia în Italia, Spania şi aşa mai departe. Acesta este planul, eu o să îl prezint ministrului Afacerilor Externe”, a declarat Lucian Bode.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Oficial OMS: Nu este necesară vaccinarea urgentă împotriva variolei maimuței

Publicat

in

De

Organizația Mondială a Sănătății nu crede că focarul de variola a maimuței în Europa și America de Nord va aduce după sine necesitatea unei vaccinări în masă, deoarece măsuri precum o bună igienă și un comportament sexual sigur vor ajuta la controlul răspândirii acesteia, a declarat luni un înalt oficial, relatează Reuters.

Variola maimuteiFoto: DreamsTime

Într-un interviu acordat Reuters, Richard Pebody, care conduce echipa OMS Europa care analizează agenții patogeni cu amenințare ridicată, a mai spus că proviziile imediate de vaccinuri sunt relativ limitate.

Măsurile principale pentru controlul focarului sunt urmărirea contactelor și izolarea, a spus el.

Autoritățile de sănătate publică din Europa și America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte și confirmate de infecție virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii. Boala era endemică în Africa de zeci de ani.

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend