Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Doi şoferi aflaţi sub influenţa substanţelor psihoactive, depistaţi de poliţişti pe raza aceleiaşi localităţi

Publicat

in

Poliţiştii rutieri din Sălaj au depistat, în aceeaşi zi şi aceeaşi localitate, doi şoferi care conduceau sub influenţa substanţelor psihoactive, potrivit Agerpres.

Potrivit unei informări de presă dată publicităţii joi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, cei doi şoferi au fost depistaţi, miercuri, pe raza localităţii Almaşu.

În primul caz este vorba de un tânăr de 23 de ani, din comuna Almaşu, al doilea caz fiind al unui tânăr de 26 de ani, pentru care testarea cu aparatul Drugtest a evidenţiat prezenţa unor substanţe psihoactive.

Citește și: `Băiat deștept` din Energie RUPE TĂCEREA după 10 ani – `O vedeam pe doamna Udrea..

„În ambele cazuri, conducătorii auto au fost conduşi la spital, pentru recoltare de probe biologice, în vederea determinării cantităţii de substanţe psihoactive din organism”, se mai arată în informarea menţionată.

Acţiunile poliţiştilor vor continua şi în perioada următoare, principalul obiectiv al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj fiind siguranţa traficului rutier şi prevenirea accidentelor grave de circulaţie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Mircea Geoană, despre aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei: Sunt încrezător că vom putea să avem consens

Publicat

in

De

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se arată încrezător că ţările membre NATO vor ajunge la un consens în privinţa aderării Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-atlantică. El subliniază că Turcia „este un aliat foarte important în NATO şi atunci când o ţară NATO, oricare ar fi ea, are şi exprimă nişte preocupări, avem cu toţii obligaţia să le ascultăm cu foarte multă seriozitate”, informează News.ro.

„În discuţia pe care am avut-o cu cei doi aspiranţi, cu cele două ţări care e foarte posibil că adere la NATO şi cu ceilalţi aliaţi, inclusiv cu ministrul de Externe turc… Turcia este un aliat foarte important în NATO şi atunci când o ţară NATO, oricare ar fi ea, are şi exprimă nişte preocupări, avem cu toţii obligaţia să le ascultăm cu foarte multă seriozitate şi de aceea această discuţie pe care am avut-o la Berlin cred că a fost extrem de utilă, pentru că şi-au spus lucrurile aşa cum le văd, au existat, evident, şi contacte directe între ministrul turc şi miniştrii din Suedia şi din Finlanda şi vedem deja un ton mai constructiv. De aceea, pot să spun, după încheierea întâlnirii de la Berlin, că sunt încrezător că vom putea să avem consens în jurul eventualei decizii de aderare şi într-un timp cât mai comprimat cu putinţă să putem să avem 32 de aliaţi în marea noastră alianţă”, a afirmat Mircea Geoană, luni, la Digi 24.

El a subliniat că NATO speră să primească Suedia şi Finlanda în Alianţă „cu braţele deschise”.

În ceea ce priveşte ameninţările unor oficiali ruşi legate de intenţia Finlandei şi Suediei de a adera la NATO, „într-un fel este o reconfirmare a faptului că toate intenţiile strategice ale conducerii de la Kremlin care au condus la declanşarea acestui război împotriva Ucrainei au fost invalidate una după alta”, consideră Geoană.

„Cu cât ameninţă mai mult Rusia, cu atât creşte suportul pentru aderarea la NATO în Suedia şi în Finlanda. Deci teoria consecinţelor neaşteptate sau opuse celei iniţiale se confirmă; tot ceea ce au încercat să facă preşedintele Putin şi Federaţia Rusă au eşuat”, a adăugat Mircea Geoană.

Geoană a subliniat că ministrul finlandez de Externe a transmis că preşedintele Finlandei a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Putin care s-a derulat „în condiţii corecte”.

Premierul suedez Magdalena Andersson a anunţat, luni, că Suedia va solicita aderarea la NATO, schimbându-şi politica de neutralitate militară adoptată timp de decenii întregi, relatează BBC. Andersson a subliniat că pentru ”siguranţa poporului suedez, cea mai bună cale de urmat este aderarea la NATO alături de Finlanda”, însă nu a oferit o dată exactă a depunerii cererii de aderare, afirmând că cel mai probabil va avea loc în cursul acestei săptămânii, potrivit CNN.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Mii de restaurante ‘fish and chips’ din Marea Britanie ar putea fi închise. Care este motivul

Publicat

in

De

Restaurantele „fish and chips” din Marea Britanie sunt supuse unor presiuni severe, în condițiile în care prețurile ingredientelor cheie – inclusiv ale codului și ale uleiului de gătit – au crescut ca urmare a atacului rus asupra Ucrainei, scrie CNN.

Până la o treime din cele aproximativ 10.000 de restaurante fish and chips din țară s-ar putea închide în următoarele nouă luni, a declarat Andrew Crook, președintele Federației naționale a respectivelor unități. Criza este cea mai gravă pe care a văzut-o, a declarat el pentru CNN Business.

Grupul reprezintă 1.200 de afaceri de fish-and-chips și funcționează de mai bine de un secol, conform Mediafax.

Crook, care deține propriul său magazin, a declarat că prețurile au început să crească spre sfârșitul anului trecut, dar costurile ingredientelor de bază au crescut vertiginos de la sfârșitul lunii februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

„Pe toată linia, totul a crescut”, a spus Crook.

Întreprinderile din toate industriile se luptă cu prețurile în creștere, deoarece blocajele din lanțul de aprovizionare au fost exacerbate de războiul din Ucraina. Dar magazinele britanice de pește și cartofi prăjiți, care în mod tradițional funcționează cu marje foarte mici, simt o presiune deosebită din cauza dependenței industriei de importurile rusești.

Până la 40% din codul și eglefinul din industrie provin din apele rusești, iar aproximativ jumătate din uleiul de floarea-soarelui este importat din Ucraina, a declarat Crook.

Întreprinderile plătesc cu aproximativ 83% mai mult pentru uleiul de floarea-soarelui față de începutul lunii martie, potrivit lui Crook. Uleiul de palmier, o alternativă comună, și-a dublat prețul. Indonezia – cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume – a început să restricționeze exporturile luna trecută pentru a menține aprovizionării interne.

La aceste probleme se adaugă facturile la energie și prețurile explozive la îngrășămintele necesare pentru cultivarea cartofilor.

Peștele și cartofii prăjiți este una dintre mâncărurile naționale neoficiale ale Regatului Unit. Primele magazine au fost deschise în anii 1860 și s-au răspândit rapid pe măsură ce țara s-a industrializat, ajutând la hrănirea muncitorilor din fabrici, potrivit grupului comercial. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce guvernul raționaliza alte alimente de bază, precum ceaiul, untul, carnea, fish and chips au fost exceptate, atât de important era acest fel de mâncare pentru clasele muncitoare.

Clienții se așteaptă ca fish and chips-ul să fie ieftin, a spus Crook. În urmă cu un an, prețul mediu pentru un cod și o porție de cartofi prăjiți ar fi fost de aproximativ 7 lire sterline, a spus Crook. Acum, el estimează că este de aproximativ 8,50 lire sterline – o creștere de 21%.

„Riscăm să ne scoatem noi înșine de pe piață… încercăm să menținem creșterile la un nivel cât mai scăzut posibil”, a spus Crook. „Am pierdut câțiva clienți obișnuiți care obișnuiau să vină în fiecare vineri”, a adăugat el.

Temerile că guvernul britanic va impune tarife de import dure pentru peștele alb rusesc au împins companiile să se aprovizioneze cu alternative, ceea ce a dus la o creștere și mai mare a prețului peștelui islandez și norvegian pe care Crook îl cumpără.

Prețul unei lăzi de cod islandez este acum de 270 de lire sterline (331 de dolari), față de 140 de lire sterline (176 de dolari) în această perioadă a anului trecut, a declarat Crook.

Britanicii se confruntă cu cea mai gravă criză a costului vieții din ultimele decenii. Inflația anuală a atins 7% în martie, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, și ar putea atinge 10% în cursul acestui an, potrivit Băncii Angliei.

Mai mult de o jumătate de milion de întreprinderi mici din Marea Britanie – adică aproximativ una din 10 – intenționează să închidă, să își reducă activitatea sau să vândă în următorul an, deoarece multe dintre ele se luptă să obțină finanțare, potrivit unui sondaj realizat de Federația întreprinderilor mici.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend