Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Doi gemeni suedezi se întâlnesc în fiecare weekend la frontiera norvegiano-suedeză din cauza restricțiilor de a se vizita

Publicat

in

De mai bine de un an, vizitele le-au fost interzise din cauza Covid. Așadar, indiferent dacă ninge sau plouă, doi gemeni suedezi în vârsta de 70 de ani se întâlnesc în fiecare sâmbătă, fiecare de partea lor de frontieră, pe podul care separă Norvegia de Suedia.

Scaun de camping, cutie cu câteva sandvișuri în ea, termos, steaguri mici norvegiene și suedeze și mult umor… În fiecare săptămână, Ola și Pontus Berglund desfășoară aceeași panoplie pe trotuar, pe ambele părți ale unui perete invizibil, dar de netrecut, scrie Smartradio.ro.

„Nu avem voie să trecem granița. Trebuie să stau un metru de partea mea și el, de asemenea, un metru de partea sa”, explică Ola.

„De fapt, trebuie să fie doi metri între noi”, a spus el.

La picioarele lui, pe asfalt, o linie albă simplă cu cuvintele scandinave „Norge” pe o parte și „Sverige” pe cealaltă.

Pandemia a pus capăt vizitelor săptămânale la domiciliu ale celor doi gemeni care trăiesc la o jumătate de oră cu mașina unul de celălalt. Ola în Halden, în sud-estul Norvegiei, unde dragostea l-a condus cu aproape 40 de ani în urmă, și Pontus în Strömstad (sud-vestul Suediei).

Împreună, si-au sărbătorit zilele de naștere, 72 de ani și apoi 73 de ani, pe 20 aprilie.

„Este foarte ciudat dar a devenit o nevoie, o nevoie urgentă pentru că ne întâlneam în fiecare săptămână și doream să o facem în continuare”, spune Pontus. „Pandemia nu ne împiedică să ne vedem și pentru noi este o victorie”.

În timp ce regulile s-au schimbat de-a lungul lunilor, pe măsură ce situația de sănătate se îmbunătățea sau se deteriora, granița a rămas închisă.

Sentiment de izolare

Cei foarte puțini șoferi care folosesc podul de obicei fac semn cu mâna sau zâmbesc celor doi bărbați.

Fără voia lor, Ola, fost asistent medical și Pontus, pictor și ornitolog amator, au devenit mini-celebrități. „Uneori conducem cinci ore bune pentru a le face poze”.

„Pentru noi, nu contează prea mult. Principalul lucru pentru noi este să ne întâlnim și să vorbim”, spune Ola.

În ultimul un an au ratat întâlnirea săptămânală doar de trei ori, din vina polițiștilor intransigenți care le-au refuzat accesul la pod.

În rest, indiferent dacă e o furtună de zăpadă sau soare puternic, ei merg la întâlnire.

„Fiecare întâlnire este o mică sărbătoare”, mărturisește Pontus, divorțat. „Pentru mine, care trăiesc singur, este foarte important să îl văd pe Ola. Fără el, aș fi deprimat”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

​Certificatul verde îngropat în Coaliție – Ciolacu: Este tardivă o lege cu certificatul verde / Cîțu: Decizia renunțării a fost a lui Rafila

Publicat

in

De

Subiectul certificatului verde a fost îngropat în Coaliție după ce, timp de o lună, liderii PSD și PNL au facut ping-pong cu asumarea responsabilității adoptării acestuia. Marcel Ciolacu a declarat miercuri la Parlament că este tardivă o lege privind certificatul verde, în acest moment pentru că este o Ordonanţă de urgenţă în vigoare în acest sens. De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu aruncă responsabilitatea la PSD și-l acuză pe Rafila că a renunțat la discutarea acestuia în Parlament.

“Cred că am dat zeci de explicaţii, în ceea ce priveşte certificatul verde, atât eu cât şi colegii mei, cât şi coaliţia cât şi ministrul. Este tardivă o lege cu certificatul, în acest moment, este tardiv. Mai mult, ştiu că este o Ordonanţă de Urgenţă în vigoare, în ceea ce priveşte certificatul verde”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament..

Președintele PSD a ținut să precizeze că nu a fost de acord cu introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă (deși, proiectul propus de Alexandru Rafila și girat de PSD conținea o astfel de prevedere). ”Eu nu am fost de acord cu aşa ceva”, a arătat Ciolacu.

De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu îi acuză pe partenerii de guvernare că decizia renunțării la proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă a venit din partea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

“Decizia la Ministerul Sănătății și Guvern este că nu mai e nevoie de un certificat verde. Ca să fiu de acord cu ceva (că nu mai trebuie certificat verde – n.r.) trebuie să fie prezentate argumentele unei decizii. Deocamdată noi vorbim pe declarații. Aș vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de vaccinări.

Dacă există specialiști care spun că chiar dacă adoptăm certificatul verde în acest proiect de lege și ne arată fundamentat că nu ar fi dus la o creștere a numărului de persoane vaccinate, bineînțeles că nu aș avea nicio problemă”, a declarat Florin Cîțu într-o emisiune la Digi 24.

Dincolo de declarațiile politice cu largul concurs al președintelui Klaus Iohannis, nici PSD și nici PNL nu au dorit să-și asume responsabilitatea introducerii obligativității certificatului verde.

Tema certificatului verde a creat tensiuni în interiorul Coaliției de guvernare. Înainte de sărbători, liderii Coaliției Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat despre necesitatea introducerii certificatului COVID. Social-democrații au propus ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pe un proiect inițiat de ministrul Sănătății Alexandru Rafila astfel încât noile reglementări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Social-democrații sperau că prin asumarea răspunderii Guvernului să elimine posibilele costuri de imagine care le-ar fi generat introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă. În plus, în Parlament ar fi existat riscul ca o parte dintre parlamentarii PSD să nu voteze proiectul de lege.

De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu, s-a opus de la început proiectului inițiat de PSD. Cîțu a contestat în diferite rânduri, în interiorul ședințelor de Coaliție propunerile social-democraților. Președintele PNL a cerut public ca proiectul PSD să fie dezbătut în Parlament.

În acest context, președintele Klaus Iohannis, într-o discuție cu liderii Coaliției le-ar fi cerut să renunțe la obligativitatea certificatului la locul de muncă. Astfel, subiectul introducerii certificatului verde a fost închis în Coaliție.

Ulterior ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, în plin val 5 al pandemiei că certificatul nu mai este o urgență, pentru că până la implementarea lui, numărul de cazuri va scădea din nou.

„Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație…”, a explicat ministrul Sănătății.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Bogdan Chirițoiu: ‘Prețurile și la gaze și electricitate nu sunt prețuri care pot fi influențate de România, sunt prețuri europene’

Publicat

in

De

Furnizorii de gaze și electricitate care nu s-au adaptat la timp noii legi au fost amendați. Este precizarea făcută de președintele Consiliului Concurenței. Acesta le dă o speranță românilor și spune că prețurile ar putea să scadă din luna aprilie. 

„Prețurile la gaze ne așteptăm să scadă din aprilie, în momentul în care vor scădea prețurile la gaze vor scădea într-o anumită măsură și prețurile la electricitate.

Furnizorii s-au adaptat greu la noua lege și au avut întârzieri în aplicarea ei și pentru asta au fost amendați de autoritățile relevante, de ANPC, protecția consumatorului.

Prețurile și la gaze și electricitate nu sunt prețuri care pot fi influențate de România, sunt prețuri europene, deci noi nu putem să facem pe plan național decât să luăm măsuri să putem să îi ajutăm pe cei vulnerabili. Măsurile astea trebuie finanțate și ca să le finanțăm putem să luăm bani de la companii care fac profituri neobișnuit de mari. Deja asta se întâmplă la gaze, producătorii de gaze sunt suprataxați se întâmplă și la electricitate de anul trecut, la propunerea noastră parlamentul a introdus o suprataxare la companiile de electricitate”, a declarat Bogdan Chirițoiu, la Realitatea PLUS.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend