Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Doi foşti înalţi oficiali ai Cehoslovaciei, traşi la răspundere pentru decesele de la Cortina de Fier

Publicat

in

Doi foşti înalţi oficiali ai Cehoslovaciei ar putea fi traşi la răspundere pentru moartea mai multor oameni care au încercat să traverseze aşa-zisa Cortină de Fier, după ce un tribunal a decis vineri relansarea anchetei cu privire la aceste decese, relatează dpa.

Curtea constituţională a Republicii Cehe din Brno a dispus redeschiderea anchetei procuraturii împotriva lui Lubomir Strougal şi Vratislav Vajnar, fost prim-ministru, respectiv fost ministru de interne cehoslovac.

Hotărârea Curţii vine în urma unui apel formulat de şase cetăţeni germani care au fost răniţi în timp ce încercau să fugă din Republica Democrată Germană în Occident via Cehoslovacia sau care sunt rude ale victimelor ucise în încercarea de a trece frontiera.

Cortina de Fier a divizat Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, până la încheierea războiului rece, în 1991, aminteşte dpa.

Strougal, care are în prezent 97 de ani, a fost şef al guvernului cehoslovac din 1970 până în 1988, iar Vajnar, cu şase ani mai tânăr, a fost ministru de interne între 1983 şi 1988, potrivit Agerpres.ro.

Biroul procurorului public de la Praga a dispus încheierea urmăririlor, pe motiv că cei doi nu sunt apţi să fie chemaţi la bară. Judecătorii constituţionali au respins însă această apreciere. Având în vedere că şi-au urmat carierele în timpul socialismului, există “îndoieli rezonabile” în legătură cu imparţialitatea experţilor medicali care au elaborat raportul în acest sens, a notat instanţa într-un comunicat.

Graniţa Cehoslovaciei cu Occidentul era intens păzită înainte de revoluţia din 1989. Între 1948 şi 1989, cel puţin 282 de oameni au murit la această frontieră în încercarea de a fugi în Vest, potrivit Oficiului pentru documentarea şi investigarea crimelor comunismului (UDV) de la Praga.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Blinken își întărește amenințările față de Rusia: “Dacă o singură forță suplimentară” intră în Ucraina, SUA vor reacționa puternic

Publicat

in

De

Secretarul american de stat Antony Blinken și-a amplificat avertismentul împotriva unei invazii ruse a Ucrainei, spunând că dacă „o singură forță rusă suplimentară” intră în Ucraina „într-un mod agresiv”, va avea ca rezultat un răspuns puternic din partea SUA și a aliaților săi, relatează CNN.

„Dacă o singură forță rusă suplimentară intră în Ucraina într-un mod agresiv, așa cum am spus, asta ar declanșa un răspuns rapid, puternic și unit din partea noastră și a Europei”, a declarat duminică Blinken la CNN.

Comentariile secretarului vin să întărească poziția SUA cu privire la orice acțiune militară agresivă suplimentară a Rusiei, după ce țara a adunat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina.

CNN mai scrie că, deși oficialii americani au emis avertismente față de Rusia în ultimele zile, președintele Joe Biden a dat un mesaj confunz săptămâna trecutî spunând la o conferință de presă că o „incursiune minoră” ar putea să nu declanșeze același răspuns din partea NATO ca în fața unei invazii.

Președintele a clarificat ulterior că orice trupă rusă care trece granița Ucrainei ar constitui o invazie, iar Blinken, în urma unei întâlniri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a avertizat, de asemenea, că orice invazie rusă a Ucrainei va fi „întâmpinată cu un răspuns sever și unitar.”

Blinken a apărat duminică și refuzul administrației de a impune sancțiuni împotriva Rusiei în mod preventiv, în ciuda faptului că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA și aliaților săi să penalizeze Moscova pentru acumularea masivă de trupe de-a lungul granițelor Ucrainei.

„Când vine vorba de sancțiuni, scopul acestor sancțiuni este de a descuraja agresiunea rusă”, a spus el. „Deci, dacă sunt declanșate acum, pierzi efectul de descurajare. Toate lucrurile pe care le facem, inclusiv construirea într-un mod unit cu Europa, consecințe masive pentru Rusia, sunt concepute pentru a lua în considerare calculele președintelui (Vladimir) Putin și să-l descurajăm și să ia măsuri agresive, chiar dacă urmărim diplomația în același timp”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Accident CUMPLIT: o femeie a murit, iar șoferul este rănit grav

Publicat

in

De

O femeie de 35 de ani a murit, duminică seara, după ce mașina în care se afla a lovit un copac de pe marginea drumului, pe DN 22A, între localitățile Topolog și Saraiu, din județul Tulcea. Șoferul este în stare gravă.

Potrivit ISU Delta Tulcea, în accident a fost implicată o mașină, care a lovit un copac de pe marginea drumului.

Salvatorii au reușit să îl scoată pe șoferul mașinii, un bărbat în vârstă de 42 ani, care a suferit multiple traumatisme și a fost transportat la spital.

Din nefericire, persoana aflată în dreapta șoferului, respectiv o femeie de 35 de ani, avea leziuni incompatibile cu viața, astfel că medicii au pronunțat decesul.

Cauzele și circumstanțele producerii accidentului vor fi cercetate de Poliția Tulcea.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend