Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

DOCUMENTUL care aruncă în aer Balcanii: Comisia Europeană a redesenat frontierele, iar președintele sloven reacționează

Avatar

Publicat

in

Preşedintele sloven Borut Pahor a dezminţit vineri orice intenţie de redesenare a frontierelor fostei Iugoslavii, la o zi după publicarea în presă a unui proiect atribuit prim-ministrului Janez Jansa şi care îndeamnă la o disoluţie a Bosniei, transmite AFP.

‘Nu am avut şi nu am niciun fel de cunoştinţă despre acest document’, a declarat Borut Pahor într-o conferinţă de presă la Ljubljana, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ciornă diplomatică cu redesenarea granițelor Balcanilor: Kosovo se unește cu Albania, Republika Srpska se alătură Serbiei, apare Croația Mare

La Sarajevo, serviciul de presă al membrului musulman al preşedinţiei colegiale tripartite a Bosniei, Sefik Dzaferovic, a transmis că acesta a discutat prin telefon cu premierul sloven Janez Jansa.

‘În cursul discuţiei (…) Janez Jansa l-a informat pe Sefik Dzaferovic că un document ce ar putea fi legat de guvernul sloven şi care ar preconiza o redesenare a frontierelor în Balcani sau o încălcare a integrităţii teritoriale a Bosniei nu există’, menţionează comunicatul.

‘Slovenia susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Bosniei-Herţegovina’, a precizat Jansa, conform comunicatului de la Sarajevo.

‘Documentul oficios’, postat joi pe site-ul necenzurirano.si şi pe care Jansa l-ar fi înmânat în februarie preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, propune revizuirea decupajului fostei Iugoslavii, teritoriu sfâşiat de conflicte sângeroase în anii 1990.

‘Resping ferm orice modificare de frontiere (în regiune), pentru că nu cred că aceasta s-ar putea realiza în mod paşnic’, a declarat preşedintele sloven, cerându-i premierului Jansa să dea explicaţii publice.

Acesta nu a reacţionat deocamdată decât pe Twitter, menţionând că nu s-a întâlnit cu Michel recent, dar neformulând o dezminţire oficială.

‘Slovenia caută cu seriozitate o soluţie pentru dezvoltarea regiunii şi o perspectivă europeană pentru ţările din Balcanii de Vest’, scrie controversatul premier conservator, care doreşte să organizeze un summit referitor la această zonă în cursul viitoarei preşedinţii slovene a Consiliului UE, care va începe în iulie.

Pistele schiţate în document (care nu poartă nicio semnătură) sunt: unificarea Albaniei cu Kosovo, reducerea Bosniei la un mic stat majoritar musulman, în vreme ce entitatea sârbă bosniacă Republica Srpska s-ar alipi Serbiei, şi teritorii populate majoritar de croaţi Croaţiei.

Potrivit site-ului menţionat, Budapesta ar putea să fi fost implicată în elaborarea acestui proiect. Solicitat de AFP, guvernul ungar nu a oferit un răspuns.

În regiune, reacţiile au fost contrastante.

Această situaţie a provocat o ‘destabilizare gravă şi îngrijorare în ţara noastră’, a regretat Sefik Dzaferovic, într-o scrisoare către Charles Michel. ‘Orice nouă tentativă de redesenare a frontierelor ar pune în pericol ţara noastră şi regiunea’, a avertizat el.

În schimb, omologul său sârb şi actual preşedinte în exerciţiu, Milorad Dodik, care evocă cu regularitatea secesiunea entităţii sârbe bosniace Republica Srpska, a reamintit că ‘ideea nu este nouă’. ‘Trebuie, cu siguranţă, să fie pusă pe masa discuţiilor opţiunea unei dezmembrări paşnice a Bosniei’, a spus el, opinând că aceasta ‘nu poate funcţiona’ în formatul actual.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Început cu ghinion pentru România la Eurovision: Delegaţia a intrat în izolare după apariţia unor cazuri de COVID-19 în hotel

Avatar

Publicat

in

De

Delegaţiile României şi Maltei au fost informate că nu vor putea participa la ceremonia de deschidere Eurovision 2021, din cauza apariţiei unor cazuri Covid în hotelul unde sunt cazate, a transmis Televiziunea publică, potrivit news.ro.

În urma testărilor periodice care au loc la Rotterdam Ahoy, organizatorii au depistat cazuri de infectări în rândul delegaţiilor islandeză şi poloneză.

Conform procedurilor EBU, toţi membrii delegaţiilor cazate în acelaşi hotel intră în izolare şi urmează să fie testaţi PCR.

Din această cauză, alături de membrii delegaţiilor Poloniei şi Islandei, nici reprezentanţii României şi Maltei nu vor putea defila, duminică, pe covorul turcoaz, la ceremonia programată să înceapă la ora 19.00 (ora României).

În acest context, pentru a limita riscurile răspândirii noului coronavirus, organizatorii au renunţat şi la transferul delegaţiilor cu ambarcaţiuni până la covorul turcoaz, aşa cum anunţaseră iniţial, acestea urmând să fie transportate separat, cu autocare.

Până în acest moment, membrii delegaţiei noastre au avut rezultate negative la toate testările impuse de organizatori de-a lungul primei săptămâni de la sosirea în Rotterdam.

Vom reveni cu detalii, în cazul în care vom primi informaţii suplimentare din partea EBU.

Duminică are loc ceremonia de deschidere a ediţiei 2021 Eurovision Song Contest, „Turquoise Carpet”, la Rotterdam Cruise Terminal.

România este reprezentată la Rotterdam de Roxen, cu melodia “Amnesia”. Roxen va concura în prima semifinală Eurovision, care va avea loc pe 18 mai. Ea va fi al 13-lea artist care va urca pe scena de la Rotterdam. A doua semifinală va avea loc pe 20 mai, iar marea finală, sâmbătă, 22 mai.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, INFORMAȚII ESENȚIALE pentru românii care vor să plece în străinătate

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, le recomandă românilor care vor să plece în străinătate vara aceasta să se informeze de pe portalul web al ministerului cu privire la condiţiile de călătorie, conform News.ro.

„Eu sper să fie posibil, din punct de vedere al pandemiei, să plece românii în concedii, la vară, pese graniţe. Ceea ce vreau să le recomand, în cazul în care decid să facă acest lucru, este să se informeze foarte bine cu privire la condiţiile din ţara în care pleacă şi în primul rând să se informeze de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe”, a afirmat Bogdan Aurescu duminică, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.

Acesta le-a recomandat românilor să citească cu atenţie condiţiile de călătorie, indiferent dacă e vorba despre turism sau călătorii de afaceri.

Ministrul a reamintit că românii care se confruntă cu probleme pe teritoriile altor state pot apela la misiunile diplomatice sau la misiunile consulare ale Românei din respectivele ţări.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend