Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Documentare regizate de femei, reunite sub tema ‘Călătoria: speranţă şi disperare’, în aprilie, online, la Institutul Cervantes

Publicat

in

Programul dedicat fimelor documentare continuă în luna aprilie la Institutul Cervantes cu o serie de pelicule regizate de femei, în prim-planul cărora se află călătoria, văzută deopotrivă ca migraţie şi ca simplă deplasare: „Călătoria: speranţă şi disperare”. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes, timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), în ziua indicată, conform news.ro.

Ediţia din acest an prezintă patru documentare regizate de femei, în care este uşor de recunoscut o abordare diferită a preocupărilor politice şi sociale. De la investigarea sinelui – ca o inevitabilă interogaţie vitală – până la denunţarea ecologică sau umanitară ca o trăsătură dureroasă a vremurilor noastre. Ideea de migraţie şi de deplasare traversează acest ciclu, fiind o trăsătură caracteristică a lumii noastre, uneori purtătoare de speranţă, iar alteori, de tristeţe sau disperare.

Zonazine Documentar este un program permanent al Institutului Cervantes, al cărui nume provine de la una dintre secţiunile Festivalului de Film de la Malaga, împreună cu care Institutul Cervantes organizează, în fiecare an, acest ciclu de documentare contemporane, realizate de creatori spanioli şi latino-americani din zona filmelor documentare mai ataşate formulelor experimentale şi cronicilor realităţii, potrivit unui comunicat remis News.ro.

PROGRAM:

8 aprilie: „Cartas mojadas / Scrisori înlăcrimate” (2020), de Paula Palacios

De mai bine de zece ani, regizoarea Paula Palacios abordează multe dintre problemele care afectează societatea contemporană, dar mereu dintr-o perspectivă diferită de cele abordate în alte ţări occidentale. Scrisori înlăcrimate povesteşte, prin intermediul unei voci misterioase de pe fundul mării, o tragică epopee a istoriei noastre contemporane. Urmărind scrisorile schimbate între mame şi copii, însoţim barca Open Arms în cea mai dramatică misiune a sa: salvarea a 550 de persoane de la naufragiu. Dacă uităm că este vorba de o poveste adevărată, lucrurile devin de netrăit atunci când ne îmbarcăm la bordul unei nave a pazei de coastă libiene şi ajungem într-unul dintre cele mai periculoase locuri din lume, în Libia, unde fiinţele umane sunt maltratate şi înrobite.

15 aprilie: „A media voz / Cu jumătate de glas” (2019), de Patricia Pérez şi Heidi Hassan

Două regizoare, prietene din copilărie, se confruntă cu provocările dezrădăcinării în timp ce încearcă să îşi reconstruiască viaţa departe de Cuba. Filmul este un documentar etnografic emoţionant despre nostalgie, prietenie, rădăcini şi exil, şi care exprimă neliniştea unei întregi generaţii. Corespondenţa dintre cele două regizoare ale acestui documentar, tinere cubaneze forţate să îşi părăsească ţara în căutarea unui viitor mai bun, oferă un mozaic de imagini în care compoziţia vizuală delicată a vieţii lor cotidiene însoţeşte imaginea vremurilor redate prin povestirea propriilor vieţi.

22 aprilie: „Sanmao, la novia del desierto / Sanmao, mireasa deşertului” (2020), de Marta Arribas şi Ana Pérez

Tandemul format din regizoarele Marta Arribas Veloso şi Ana Pérez de la Fuente ne oferă povestea a doi oameni din lumi radical diferite care au simţit imediat că sunt sortiţi unul altuia – marea scriitoare chineză care a unit Estul şi Vestul cu poveştile Saharei şi scafandrul spaniol José María Quero. Povestea relaţiei între doi oameni care ne dezvăluie periplurile, bucuriile şi tragediile lor.

29 aprilie: „Érase una vez en Venezuela, Congo Mirador / A fost o dată, în Venezuela, Congo Mirador” (2020), de Anabel Rodríguez Ríos

Un film de debut magistral semnat de Anabel Rodríguez Ríos, născută la Caracas, acest film cutremurător reflectă situaţia actuală a Venezuelei prin ochii a două femei, cu ideologii opuse, care văd cum satul lor, Congo Mirador, se descompune, abandonat între seceta provocată de schimbările climatice şi neglijenţa sau corupţia celor care ar putea să le prevină.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

AFM a validat 62.500 de vouchere, a câte 400 de lei fiecare, în cadrul primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice

Publicat

in

De

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, în prima etapă, 62.500 de vouchere, a câte 400 de lei fiecare, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

Conform sursei citate, dintre acestea, 25.695 vouchere au fost pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, 24.096 vouchere pentru categoria maşini de spălat rufe, iar 12.709 vouchere pentru categoria maşini de spălat vase.

Valabilitatea voucherelor este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat, potrivit Agerpres.ro.

„Voucherul se poate folosi fie în magazinele fizice prezentat pe un dispozitiv mobil sau imprimat, fie în magazinele on-line prin utilizarea codului voucherului în formularul de comandă din site-ul comerciantului. Solicitanţii aprobaţi în această etapă nu vor mai putea selecta vouchere pentru aceeaşi categorie de electrocasnice pe parcursul acestui an calendaristic. Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”, se menţionează în comunicat.

Potrivit AFM, beneficiarul are obligaţia de a încărca CI/BI şi declaraţia pe proprie răspundere pusă la dispoziţie de AFM, în aplicaţia informatică, până la momentul utilizării voucherului.

Lista comercianţilor la care pot fi utilizate voucherele este publicată pe site-ul Admnistraţiei Fondului pentru Mediu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Ludovic Orban s-a dezlănțuit: ‘Lui Ciucă, dacă îi iei foaia din mână, nu mai cunoaşte decât o singură literă a alfabetului: ăăă. Să fim serioși’

Publicat

in

De

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat, marţi, că el l-a pus ministru pe Nicolae Ciucă, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, menţionând că l-a refuzat pe şeful statului când a vrut să-l propună pentru funcţia de premier.

„Pe Ciucă îl cunosc personal, e adevărat că l-am pus ministru că mi-a cerut Iohannis, dar în momentul în care Iohannis a vrut să-l propună premier, m-am luat cu mâinile de cap şi i-am spus lui Iohannis ‘categoric nu’. Şi puteţi să vă uitaţi la el şi o să înţelegeţi de ce. Dacă îi iei foaia din mână, nu mai cunoaşte decât o singură literă a alfabetului: ăăă; dacă îi pui o întrebare despre economie: ăăă; dacă îi pui o întrebare despre administraţie, despre sănătate, despre agricultură: ăăă; dacă îl întrebi ceva despre liberalism: ăăă. Să fim serioşi!”, a susţinut Orban la lansarea organizaţiei Forţa Dreptei Ilfov.

Citește și: Supranumit cel mai bun premier de către Traian Băsescu, Ludovic Orban își anunță candidatura la prezidențiale: De 30 de ani mă pregătesc ca în sesiune şi învăţ

Despre Marcel Ciolacu, Orban a spus că „şi funcţia de primar de comună e foarte grea”, ce să mai vorbim de cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Asta s-a întâmplat de fapt în România noastră, nu am ştiut să ne alegem conducătorii. Şi astăzi, dacă stăm şi ne uităm cine ne conduce, Marcel Ciolacu, după părerea mea, şi funcţia de primar de comună e foarte grea, d-apăi să fie preşedintele Camerei”, a apreciat el.

În ceea ce-l priveşte pe Florin Cîţu, Orban a afirmat că nu el l-a pus premier, ci USR-ul.

„Mulţi îmi zic: Domne, tu l-ai pus pe Cîţu! Nu e aşa, nu l-am adus eu pe Cîţu, PNL a avut doi candidaţi la funcţia de prim-ministru: Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Cine a ales Florin Cîţu? USR-ul, pentru că USR-ului i-a fost frică de mine. Probabil, sprijinit puternic din spate de ”ficus” (n.r. Klaus Iohannis).”, a comentat Orban.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend