Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

DOCUMENT! FĂRĂ TAXE NOTARIALE PENTRU ANUMITE DOCUMENTE

Avatar

Publicat

in

Alături de anumite documente legate de ajutorul de șomaj, cel social sau pentru obţinerea alocaţiei de stat pentru copii, actele necesare anumitor persoane pentru a beneficia de diverse forme de sprijin stabilite de autorități prin legi speciale sau de protecție socială vor fi scutite de plata taxelor notariale, apare într-un proiect de ordin pus în dezbatere miercuri la Ministerul Justiției (MJ).

Mai exact, proiectul de ordin prevede mărirea listei actelor care sunt scutite de plata onorariilor notariale, prin introducerea “declaraţiilor sau procurilor necesare în vederea stabilirii sau valorificării drepturilor prevăzute, ca forme de sprijin al unor categorii sociale, în alte programe naționale instituite prin legi speciale sau de protecție socială”.

În prezent, așa cum apare în Ordinul MJ 46/C/2011, lista actelor ce sunt scutite de la plata onorariilor notariale conține:

  • declaraţii privind ajutorul de şomaj;
  • declaraţii privind ajutorul social;
  • declaraţii privind obţinerea alocaţiei de stat pentru copii;
  • declaraţii privind acordarea burselor pentru elevi şi studenţi, pentru obţinerea de rechizite şcolare şi pentru obţinerea de locuri de cazare în cămine;
  • declaraţii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, veteranilor de război şi văduvelor acestora;
  • declaraţii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  • declaraţii şi procuri necesare în cadrul procedurii de obţinere a despăgubirilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme;
  • declaraţii de donare de organe, ţesuturi şi celule.

Această modificare este necesară, conform notei de aprobare ce însoțește proiectul, deoarece acum, din cauza legislației incomplete, nu este posibilă acordarea de astfel de scutiri în cazul întocmirii unor acte notariale necesare valorificării unor drepturi care, deşi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială, nu apar în Ordinul MJ 46/C/2011.

“[S]pre exemplu, nu se pot aplica scutiri în privinţa declaraţiilor necesare în vederea obţinerii sprijinului financiar acordat prin Programul naţional de protecţie socială «Bani de liceu», deşi, măsura are un evident caracter de măsură de protecţie socială”, mai scrie în nota de aprobare a proiectului de ordin.

De asemenea, în proiect se precizează faptul că, înainte de a fi pus în  dezbatere, el a fost transmis spre consultare Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, care a decis aprobarea propunerilor de completare a Ordinului MJ 46/C/2011.

Atenție! Proiectul nu se aplică acum. El are nevoie de semnătura ministrului justiției și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

ACUM! Incendiu la o casă în Argeș – Proprietarii au suferit arsuri

Avatar

Publicat

in

De

În urmă cu puțin timp, un puternic incendiu a izbucnit la o casă din comuna Vedea. La fațalocului intervin pompierii cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD. Din primele informații, două persoane au fost evacuate, una dintre acestea a suferit arsuri la membrele inferioare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Super veste pentru acești angajați! Prin ce mod pot obține finanțare pentru cumpărarea unei case

Avatar

Publicat

in

De

În următoarea perioadă de timp, statutul soldaților și gradaților profesioniști urmează să fie modificat, dându-le acestora, ulterior, posibilitatea de a justifica compensația lunară pentru chirie, atât în cazul cumpărării unei case cu plata în rate, dar și în cazul contractării unui credit ipotecar sau imobiliar.

La modul concret, proiectul de lege de la MApN va elimina o prevedere din Legea 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, ce limitează, în prezent, situațiile în care banii din compensația lunară pentru chirie pot fi folosiți pentru cumpărarea unei case.

În momentul de față, legea stabilește că cei ce primesc compensație lunară pentru chirie, în cuantum de până la 50% din solda lunară, o pot folosi pentru plata în rate a unei locuințe.

Dar, legat de modul în care se pot justifica sumele primite astfel, Legea 384/2006 nu prevede nimic despre contractele de credit ipotecar sau imobiliar destinate achiziționării unei locuințe, ci doar de contractele de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

Acest lucru nu respectă prevederile din lege care stabilesc că suma pentru plata chiriei trebuie acordată soldaților și gradaților profesioniști “în mod similar cu cea acordată cadrelor militare în activitate”.

Reamintim că, în prezent, cadrele militare mutate în interes de serviciu, detașate sau împuternicite într-o garnizoană în care nu dețin o locuință pot beneficia de ajutor de la stat pentru plata caselor luate atât cu credit imobiliar sau ipotecar, cât și a celor cumpărate în rate.

De asemenea, de un ajutor bănesc lunar pentru plata ratelor la casă beneficiază polițiștii, fie că activează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau sunt polițiști de penitenciare.

După cum stabilește Legea nr. 384/2006, soldații și gradații profesioniști „constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de voluntariat și situat la baza ierarhiei militare”. Aceștia “sunt angajați, pe bază de contract, în raport cu nivelul de pregătire, starea de sănătate și aptitudinile pentru îndeplinirea îndatoririlor militare, în funcții prevăzute în statele de organizare ale unităților militare cu grade corespunzătoare acestui corp de personal militar”.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Acesta trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, informează avocatnet.ro

Citește și: 

După Irina Alexe, Lucian Bode mai aduce un pensionar special la șefia Ministerul de Interne! Pe filieră PNL, un fost comisar-șef de la Pașapoarte ajunge secretar MAI!

EXCLUSIV Meritocrație marca PNL! Un vânzător de produse din aloe, șef la Apele Române!

‘Blonda lui Boc’, ‘furată’ de Bode, a rupt norma! Peste 10.000 de euro pe lună, pentru secretara MAI!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend