Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Docherii olandezi refuză să descarce un petrolier rusesc la Amsterdam

Publicat

in

​Muncitorii portuari olandezi au refuzat sâmbătăt să descarce la Amsterdam un petrolier care conținea o încărcătură de motorină rusească, la o zi după ce o acțiune similară a împiedicat acostarea navei la Rotterdam, potrivit AFP.

Navă ce transportă gaz lichefiatFoto: DreamsTime

Sunny Liger, un petrolier de 42.000 de tone, este ancorat în prezent în largul Amsterdamului. Vineri, docherii din portul Rotterdam au refuzat, de asemenea, să manipuleze încărcătura.

„Aseară târziu am cerut tuturor părților din portul Amsterdam să nu lase nava să acosteze”, a declarat Asmae Hajjari, președinta secției de lucrători portuari a sindicatului FNV.

Sunny Liger a plecat în urmă cu o săptămână din Primorsk, în apropiere de Sankt Petersburg, iar destinația finală a petrolierului sub pavilionul Insulelor Marshall era Amsterdam, potrivit site-ului maritim MarineTraffic.com.

„În acest moment, nava este ancorată în Marea Nordului. Deocamdată, nu a cerut permisiunea de a intra în port”, a declarat Marcella Wesseling, purtător de cuvânt al portului Amsterdam.

„În principiu, nu-i putem refuza intrarea pentru că nu intră sub incidența regimului de sancțiuni (împotriva Rusiei)”, a declarat ea pentru AFP.

Cu toate acestea, o companie responsabilă cu remorcarea navei în port a declarat că va refuza să facă acest lucru dacă i se va cere, spunând că ar putea duce la o situație periculoasă dacă protestatarii vor dori să împiedice intrarea navei, a relatat postul de televiziune RTL Nieuws.

„Furnizorii de servicii și terminalul portuar au indicat că sunt îngrijorați de siguranța manipulării acestei nave”, a declarat Wesseling.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni dure Moscovei de la invadarea Ucrainei, la 24 februarie, dar petrolul și gazele sunt exceptate deocamdată.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat vineri că, din punct de vedere legal, nu se poate refuza intrarea navei Sunny Liger într-un port olandez, dar că susține acțiunile docherilor.

foto: DreamsTime (fotografie simbol)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina, ziua 123: Explozii în centrul capitalei Kiev / Biden a sosit în Germania / Rușii au intrat în Lisiceansk, iar Severodonetk este complet ocupat

Publicat

in

De

​Trei explozii au fost auzite duminică dimineața în centrul capitalei Kiev. Rușii au ocupat total orașul strategic Severodonețk din prima linie din estul Ucrainei, după săptămâni de lupte și bombardamente. Rusia va livra Belarusului, „în următoarele luni”, rachete capabile să transporte focoase nucleare, a anunţat Vladimir Putin. Liderii G7 se reunesc în Bavaria, președintele american Joe Biden sosind sâmbătă seara în Germania.

Bloc de locuinte din Kiev bombardat de rusiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 123 a războiului din Ucraina, LIVETEXT

07:00 Trei explozii au fost auzite, duminică dimineața, la Kiev, relatează Kyiv Independent. Fumul a fost văzut ridicându-se pentru scurt timp în două locații din centrul Kievului. Alerta de raid aerian a început să sune în capitală la ora locală 5:47 a.m. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat exploziile din cartierul central Șevcenko.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina este alături de Republica Moldova pe fondul amenințărilor Moscovei: Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state

Publicat

in

De

Ucraina este alături de Republica Moldova pe fondul amenințărilor venite din partea Moscovei, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba, citat de The Guardian.

„Suntem alături de poporul și guvernul Moldovei prietene pe fondul amenințărilor reînnoite venite de la Moscova. Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state, după decenii de politici eșuate bazate pe agresiune, coerciție și lipsă de respect. Acest lucru nu face decât să arate slăbiciunea Rusiei”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter.

Declarația vine după ce Kremlinul a anunțat vineri că speră ca relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova cu Moscova să nu se deterioreze și mai mult după ce acestea au fost acceptate ca și candidați la aderarea în Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că decizia blocului a fost „bineînțeles, o chestiune internă europeană”, a relatat Moscow Times. „Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme și mai multe probleme în relațiile țărilor menționate cu noi”, a spus el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend