Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

DNA analizează cazul Electroargeş – Fost funcționar ASF, în vizorul procurorilor anticorupție

Avatar

Publicat

in

În plângerea penală formulată de Constantin Ştefan, Investments Constantin SRL, Benjamins United SRL şi Electroargeş SA este acuzat de abuz în serviciu Ciprian Copariu, fostul şef al Direcţiei de Monitorizare din cadrul ASF  • Ciprian Copariu: “Atât timp cât am fost şef al Directiei, am aplicat cu stricteţe legislaţia în vigoare”

Refuzul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară de a aproba oferta publică de preluare obligatorie a pachetului de acţiuni de la Electroargeş SA, depusă de Invest­ments Constantin SRL, va fi analizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit bursa.ro. Despre scandalul privind respingerea OPPO Electroargeş, a relatat si ziarul Profit la începutul lunii februarie.

Nemulţumiţi de motivarea de către ASF a deciziei de respingere a OPPO, Constantin Ştefan, Investments Constantin SRL, Benjamins United SRL şi Electroargeş SA au formulat o plângere penală, în care, printre alţii, îl acuză pe Ciprian Copariu (fost şef al Direcţiei Monitorizare până la finalul anului trecut, când a demisionat din ASF) şi pe mai mulţi funcţionari ai Autorităţii – ce urmează a fi identificaţi în cursul cercetării penale – de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu – prevăzută de articolul 13 indice 2 din legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 aliniat 1 Cod penal – şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, prevăzut de articolul 297 aliniat 1 raportat la articolul 309 Cod penal.

Funcţionarii Autorităţii sunt acuzaţi că au contribuit la emiterea Deciziei 1329/12.11.2020 de către ASF prin care a fost respinsă aprobarea documentaţiei OPPO Electroargeş SA, cu o motivare de ordin formal, deşi în prealabil au solicitat numeroase modificări/completări ale documentaţiei şi au cerut inclusiv dovada existenţei 100% a disponibilităţilor băneşti aferente întregii proceduri de preluare, obligaţie ce nu se regăseşte în prevederile legale.

Autorii plângerii penale arată că, în anul 2020, la emiterea deciziei de respingere a OPPO Electroaegeş au ţinut cont de motivele invocate de Ala Procopenco şi reprezentanţii săi, printre care se numără şi avocatul Daniel Stoicescu, cel care, între timp, ar fi devenit acţionar al companiei respective, cu aproximativ 2000 de acţiuni.

În plângerea penală se mai arată că acţiunile din 2015 ale Electroargeş au fost vândute către firmele controlate de Constantin Ştefan (Investments Constantin SRL şi Benjamins United), drept pentru care ASF constata la vremea respectivă că acesta acţiona concertat la firma argeşană cu companiile deţinute de Ala Procopenco.

• Poziţie oscilantă a ASF: iniţial a impus OPPO Electroargeş, după care a respins-o

Prin decizia 3501/25.11.2015, ASF obliga toate firmele respective să deruleze oferta publică de preluare obligatorie (OPPO) a întregului pachet de acţiuni de la Electroargeş SA, lucru cu care Autoritatea nu mai este de acord acum. Decizia ASF de anul trecut privid respingerea OPPO Electroargeş spune că “nu sunt respectate prevederile art. 6, alin. (1) din Legea 24/2017”, acest alineat al acestui articol spunând că “orice persoană care intenţionează să facă ofertă publică înaintează ASF o cerere de aprobare a documentului de ofertă, însoţit de un anunţ, în cazul ofertei publice de cumpărare”. Obligaţia de derulare OPPO fusese stabilită în 2015 de ASF, nu au fost comentarii faţă de preţul oferit în OPPO, au fost puse la dispoziţie fonduri băneşti pentru întreaga ofertă publică, ce se întâmplă de fapt?

Referitor la faptul că, în 2015, ASF stabilea că firmele lui Constantin Ştefan acţionau concertat cu companiile conduse de Ala Procopenco, autorul plângerii penale aflate pe rolul DNA, arată că decizia Autorităţii este incorectă, lipsită de fundament real, atât timp cât societăţile respective se situau pe poziţii antagonice, ce nu puteau susţine nici măcar aparenţa unei prezumţii de acţiuni concertate.

“Deşi am făcut numeroase solicitări către ASF pentru revizuirea deciziilor de concertare (…), ASF nu a înţeles să dea curs acestor solicitări, menţinând concertările existente, chiar dacă nu erau întrunite condiţiile legale. Mai mult, ASF a reţinut concertarea existentă deşi Investments Constantin SRL şi Benjamins United nu au dobândit intenţionat peste 33% din acţiunile emitentului, la data tranzacţiilor dobândite fiind sub pragul de 33%. Mai exact, depăşirea pragului s-a produs în mod neintenţionat după ce operaţiunea de majorare de capital social din anul 2012 a fost anulată de instanţă, ulterior tranzacţiilor din anul 2015. Şi în acest caz, deşi s-au invocat argumentele legale din care rezultă că intenţia a fost de cumpărare a unui pachet sub limita de 33% şi s-a solicitat revizuirea deciziilor de concertare, ASF, pin intermediul lui Ciprian Copariu – director al Direcţiei Emitenţi, Monitorizare Tranzacţii şi Abuz pe Piaţă – şi alţii, a refuzat să reţină dobândirea neintenţionată a poziţiei de peste 33%, cu motivarea absolut surprinzătoare că firmele care au cumpărat acţiunile trebuia să anticipeze evoluţia litigiului prin care majorarea de capital a fost anulată”, se arată în plângerea penală aflată în atenţia procurorilor anticorupţie.

• ASF – fără răspuns privind o eventuală manipulare a pieţei de capital în cazul Electroargeş SA

Autorii acesteia mai susţin că mai multe firme reprezentate de avocatul Daniel Stoicescu au acţionat concertat cu acţionarul Tudor Dumitru, în perioada 2015-2020, prin intermediul aceluiaşi director din cadrul ASF, Ciprian Copariu, dar şi a altor persoane cu funcţii de decizie sau execuţie din cadrul Autorităţii, împotriva Electroargeş şi a investitorului Constantin Ştefan.

“Aceste acţiuni se circumscriu unei conduite abuzive care depăşeşte limita răspunderii administrative. Unele dintre aceste acţiuni sunt explicabile, cel mai probabil, prin prisma unei conivenţe infracţionale fondată pe relaţii anterioare de colegialitate cu avocatul Daniel Stoicescu, fost şef al serviciului anchete, fost director al Direcţiei Monitorizare-Investigare din cadrul CNVM – instituţie predecesoare a ASF, respectiv fost specialist în cadrul DIICOT şi cel care controlează în realitate demersurile societăţilor în care Ala Procopenco este acţionar”, se mai arată în plângerea penală.

În documentul respectiv, mai sunt acuzaţi că ar fi manipulat piaţa de capital, în scopul creşterii/menţinerii artificiale a preţului acţiunilor Electroargeş SA şi alţi acţionari ai companiei.

În considerarea acestei stări de fapt, la 14 aprilie 2017, Electroargeş (ELGS) a solicitat ASF efectuarea verificărilor specifice privind suspiciunile de manipulare a pieţei de capital, solicitare care a rămas fără răspuns.

“În raport de pasivitatea nefirească a ASF, la 07.08.2018, emitentul ELGS a reiterat solicitarea de manipulare a pieţei de capital, solicitare refuzată de acelaşi director – Ciprian Copariu – prin adresa 8991/07.09.2018”, care a comunicat că, “dacă se impun măsuri de autoritate, cu caracter public, emitentul va putea să ia cunoştinţă în acest mod de soluţia dată sesizării sale”, se mai arată în plângerea penală.

Autorii susţin că, prin atitudinea ASF în acest caz, Autoritatea a permis unor acţionari minoritari care au conclucrat în mod coordonat, efectuând tranzacţii reversibile, ca, în eventualitatea aprobării OPPO sau unei ulterioare vânzări, preţul să fie stabilit la o valoare net superioară valorii rezultată din cererea şi oferta de acţiuni ELGS existentă în mod real pe Bursa de Valori Bucureşti.

În urma creşterii preţului acţiunilor prin manipularea respectivă, companiile administrate de Constantin Ştefan au fost nevoite să investească resurse financiare considerabil mai mari pentru derularea OPPO pentru diferenţa de 60% din acţiunile ELGS (aproximativ 42 milioane de acţiuni), se mai arată în documentul citat.

Faţă de acest fapt, autorii plângerii consideră că funcţionarii ASF şi, în mod special, Ciprian Copariu trebuie să răspundă pentru că au tolerat manipularea pieţei de capital printr-un abuz pe piaţă comis de acţionarii minoritari ai companiei Electroargeş. Prin acest abuz în serviciu ce ar fi fost săvârşit de funcţionarii ASF, autorii plângerii penale arată că au fost prejudiciaţi cu peste un milion de euro.

via BURSA.RO

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

LA UN PAS DE TRAGEDIE – Copil de 4 ani rănit la cap după ce a căzut de la etajul 1

Avatar

Publicat

in

De

Un incident care s-ar fi putut transforma intr-o tragedie a avut loc azi dimineata in Pitesti. Militarii Inspectoratului pentru Situații de Urgență au intervenit pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea (zona Alprom), acolo unde un copil de 4 ani a căzut de la etajul 1 al blocului. La fața locului a intervenit un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă. Acesta a fost preluat conștient către echipajul SMURD și l-au transportat de urgență la spital. Polițiștii argeșeni fac ceercetări în acest caz.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Dan Barna își joacă viitorul: ‘Dacă acest guvern și guvernarea din care fac parte și performanța mea, până la urmă, nu vor fi unele de succes, eu zic că șansele de a avea o candidatură credibilă vor fi destul de mici’

Avatar

Publicat

in

De

Vicepremierul Dan Barna a declarat, luni seara, în legătură cu o eventuală candidatură la preşedinţia României în 2024, că dacă Guvernul va avea succes, va fi într-o poziţie în care această opţiune „va fi pe masă”, în caz contrar, şansele vor fi „destul de mici”.

„Să luăm lucrurile în logica firească. În momentul de faţă sunt vicepremier în Guvernul României şi obiectivul meu este ca această campanie de vaccinare să aibă succes şi acest Guvern să treacă România de pandemie şi să o reaşeze pe o direcţie de creştere şi stabilitate economică de care avem cu toţii disperată nevoie. În funcţie de performanţa guvernării, o să vorbim şi de candidaturi viitoare, dacă va fi cazul. Pe termen scurt, anul acesta, avem în faţă Congresul USR PLUS în care, într-adevăr, îmi doresc să continui”, a declarat Dan Barna la Digi24, întrebat dacă intenţionează să candideze la preşedinţie.

El a spus că dacă guvernarea nu va fi de succes, şansele de a avea o candidatură credibilă vor fi „destul de mici”.

„În mod pragmatic, dacă acest guvern va avea succes, voi fi într-o poziţie în care opţiunea va fi pe masă. Dacă acest guvern şi guvernarea din care fac parte şi performanţa mea, până la urmă, nu vor fi unele de succes, eu zic că şansele de a avea o candidatură credibilă vor fi destul de mici. Şi atunci, de asta spun: nu vreau să vorbim de 2024 la momentul acesta, pentru că nu doar eu, noi, România, Guvernul, coaliţia mai avem în faţă doi ani în care e nevoie să se întâmple nişte lucruri importante pentru ţară, după care vorbim şi de candidatura la preşedinţia României”, a adăugat vicepremierul, informează agerpres.ro

Barna a mai spus că doreşte să continue în proiectul USR PLUS.

Citește și: 

Dan Barna: ‘Se acceptă organizarea unor evenimente-tip cu o participare de 50% de persoane vaccinate sau care au un test PCR sau rapid’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend