Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Dmitri Peskov, despre plafonarea prețului la petrolul rusesc: ‘Astfel de măsuri nu vor avea impact asupra ofensivei ruse. Vor avea fără îndoială un impact asupra stabilității pieței mondiale de energie’

Publicat

in

Administrația de la Kremlin a declarat că plafonarea preţului la petrolul rusesc decisă de ţările occidentale nu va avea impact asupra ofensivei Moscovei în Ucraina.

Economia rusă „are toate capacităţile necesare” pentru finanţarea ofensivei militare, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Astfel de măsuri nu vor avea impact” (asupra ofensivei ruse), a adăugat el, informează AFP.

În schimb, aceste măsuri vor avea fără îndoială un impact asupra stabilităţii pieţei mondiale de energie (…). Acesta este un pas spre destabilizarea ei„, a continuat Peskov, adăugând că Moscova „pregăteşte” măsuri de retorsiune.

Uniunea Europeană (UE), ţările din G7 şi Australia au convenit să plafoneze preţurile la petrolul rusesc, o măsură care trebuie să intre în vigoare începând de luni.

Obiectivul afişat al acestei noi sancţiuni este de a diminua o parte din veniturile colosale pe care Moscova le are din vânzarea de hidrocarburi şi de a reduce astfel capacitatea ei de a finanţa efortul de război în Ucraina.

Mecanismul adoptat prevede că doar petrolul rusesc vândut la un preţ egal sau mai mic de 60 de dolari pe baril va putea continua să fie livrat. Peste acest preţ, le va fi interzis firmelor cu sediul în ţările UE, G7 şi în Australia să asigure orice servicii ce ar permite transportul maritim.

Activarea unei plafonări coincide cu intrarea în vigoare luni a unui embargo al UE asupra petrolului rus transportat pe cale maritimă.

Kremlinul a atenţionat deja că nu va mai livra petrol ţărilor ce vor adopta mecanismul de plafonare, o poziţie reafirmată duminică de ministrul-adjunct al energiei al Federaţiei Ruse, Aleksandr Novak.

Citat de agenţii de presă ruse, el a afirmat că Rusia lucrează la „mecanisme care să interzică utilizarea instrumentului de plafonare, indiferent de nivelul fixat”. „O astfel de ingerinţă nu poate decât să provoace o şi mai mare destabilizare a pieţei şi o penurie de resurse energetice„, a spus Novak, conform agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Veste uriașă! Salariul mediu net va depăși 5000 de lei- Când se va întâmpla asta

Publicat

in

Potrivit proiecţiei principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2022-2026, realizată de Comisia Națională de Prognoză în această lună, salariile românilor ar urma să crească spectaculos.

Astfel, dacă în 2022 salariul mediu net era de 3.081, acesta va ajunge în 2023 la 4.235 lei, la 4.686 lei în 2024, la 5.071 lei în 2025 și la 5.451 lei în 2026. În 2026, cele mai mari salarii medii nete se vor înregistra în regiunile București-Ilfov, 7.195 lei, în Vest, 5.333 lei și în Nord-Vest, 5.168 lei. La polul opus se vor afla regiunile Sud-Est, cu doar 4.573 lei, Sud-Muntenia , cu 4.682 lei și Sud-Vest Oltenia, 4.780 lei.

În clasamentul orașelor, cel mai bine vor câștiga angajații din București, cu un salariu mediu net în 2026 de 7.519 lei, urmați de cei din Cluj, 6.604 lei și de cei din Timișoara, 6.256 lei. Cei mai săraci vor fi angajații din Teleorman, care vor ajunge în 2026 abia la un salariu mediu net de 3.913 lei, urmați de cei din Vrancea, 4.167 lei și de cei din Botoșani, 4.179 lei. PIB-ul va crește și el, conform prognozei economice, de la 1.396,2 miliarde de lei în 2022, la 1.998,3 miliarde de lei în 2026. Cea mai mare contribuție la PIB-ul național o vor avea Capitala, cu 493,1 miliarde de lei, urmată, la mare distanță, de Cluj, cu 105,4 miliarde de lei , și de Timișoara, cu 92,8 miliarde de lei. De cealaltă parte, cele mai mici contribuții la PIB le vor avea, în 2026, Covasna, cu 15,4 miliarde de lei, Mehedinți, cu 15,8 miliarde de lei și Tulcea, Giurgiu și Sălaj, cu contribuții în jurul cifrei de 16 miliarde de lei.

Prognoza arată o adâncire a decalajelor în dezvoltarea regiunilor, care se va reflecta și în diferența dintre veniturile românilor din zonele bogate și din zonele sărace ale țării.

Sindicaliștii de la BNS susțin că aceste majorări salariale prognozate vin din estimarea unei creșteri economice în următoarea perioadă, deși acest lucru nu s-a întâmplat, de-a lungul timpului, decât într-o foarte mică măsură. Pentru anul 2023, creșterea salariului mediu net vine din faptul că a crescut salariul minim la 3.000 de lei brut și că s-a acceptat continuarea completării veniturilor salariale din sectorul bugetar, pentru că 10% înseamnă foarte mult la salariile bugetarilor, ne spune Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS).

”Prognoza de creștere semnificativă a salariilor în următorii ani s-a mai bazat pe faptul că, odată cu schimbările legislative făcute la sfârșitul anului trecut, potrivit Directivei europene, se vor relansa negocierile colective în economie. Salariații se vor putea organiza și vor putea negocia salariile, ceea ce până acum nu s-a întâmplat, cel puțin în ultimii 11 ani. România este obligată, prin Directiva europeană, să aibă un grad de acoperire în economie de 80% pentru contractele colective de muncă”, ne-a declarat Dumitru Costin, președintele BNS, potrivit national.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferi! Regula din Codu Rutier pe care șoferii trebuie să o cunoască

Publicat

in

Potrivit Codului rutier , toți conducătorii auto au obligația de a-și echipa mașinile corespunzător, în special în sezonul rece. 

O regulă din Codul rutier arată că nu este suficient ca pe timpul iernii maşina să aibă cauciucurile de iarnă. Şoferii trebuie să mai aibă la ei şi alte ustensile esenţiale în caz de ninsoare abundentă, pentru a nu risca să rămână înzăpeziţi.

Cei care nu fac acest lucru și nu au în autoturism toate accesoriile prevăzute în Codul rutier lucru riscă să primească amenzi cât se poate de usturătoare, conform legii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend