Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dirijorul Cristian Măcelaru: ‘Cel mai important lucru pentru mine este să continui ceea ce s-a construit deja la Festivalul şi Concursul Enescu’

Publicat

in

Directorul artistic al Festivalului şi Concursului ‘George Enescu’, Cristian Măcelaru, a afirmat marţi că îşi doreşte să continue ceea ce s-a construit deja în privinţa organizării şi desfăşurării acestor prestigioase evenimente.

„Cel mai important lucru pentru mine este să continui ceea ce s-a construit deja. Festivalul şi Concursul ‘Enescu’ au ajuns la un nivel internaţional ca brand, ca şi punct în care eu zic că cel mai important lucru este să îi menţinem vizibilitatea şi să menţinem ceea ce s-a creat deja în România”, a spus Măcelaru într-o conferinţă de presă, desfăşurată la sediul Ministerului Culturii, potrivit Agerpres.ro.

El a anunţat că ediţia de anul viitor a Festivalului ‘Enescu’, care se va desfăşura timp de patru săptămâni, între 24 august şi 27 septembrie 2023, va cuprinde, în premieră, o serie de concerte pentru copii.

„Unul dintre momentele importante pe care le-am învăţat de la Enescu, ca şi pedagog, ca şi mentor, e faptul în care el a insistat întotdeauna să fie implicat în educaţia tinerilor. Pentru mine, acest lucru a rămas şi va continua să rămână un lucru important. De aceea, unul din primele lucruri pe care le vom adăuga în festival este o serie de concerte pentru copii. (…) Este un lucru care eu cred că lipseşte în societatea de astăzi, iar acest focus vreau ca să fie readus prin festival”, a explicat Cristian Măcelaru.

Măcelaru a dat asigurări că şi la ediţia viitoare a Festivalului ‘Enescu’ „orchestrele mari, pe care ne-am obişnuit să le vedem, cum sunt cele din Viena, Concertgebouw, Paris vor continua să vină”, fiind deja programate.

„Dirijorii mari vor continua să vină, dar am şi bucuria să spun că avem şi dirijori de 95 de ani până la dirijori care sunt la începutul carierei, la 20, 22, 23 de ani, pentru că este un lucru important pentru generaţia tânără din România să vadă modele de oameni care sunt de vârsta lor. E un lucru important şi e un lucru frumos. Dorinţa mea este ca fiecare persoană, fiecare cetăţean din Bucureşti, din România, din Europa să găsească măcar un spectacol la care să vrea să meargă în festival. Măcar unul. De aceea prezentăm muzică de tot felul, de la Mozart, la muzică din lumea arabă, la muzică contemporană, la muzică veche şi îmi doresc ca fiecare să găsească un spectacol. Iar apoi, în ediţia care urmează, să vină la două, apoi la trei”, a arătat directorul.

Cristian Măcelaru a mai spus că la ediţia 2023 a Festivalului ‘Enescu’ „vor reveni schimbate puţin” Concertele de la Miezul Nopţii.

„Şi vor reveni schimbate puţin în ceea ce prezintă. Adică, fiecare concert va fi o introducere într-o lume nouă. De aceea, va fi şi muzică nouă şi muzică ce are puţin de-a face cu muzica clasică, dar prezentată într-un fel în care arată ca şi concert, ca să spun aşa. Şi ce îmi doresc pentru aceste concerte este să fie un motiv pentru cei care vor să descopere ceva inedit, care nu ştiu la ce să se aştepte, dar să vină la aceste concerte şi să descopere ceva frumos”, a adăugat Măcelaru.

Totodată, directorul artistic al Festivalului şi Concursului ‘George Enescu’ a anunţat că s-a început o colaborare cu Askonas Holdt, „cea mai importantă agenţie de impresariat din lume”, care va ajuta la „ghidarea” tinerilor laureaţi ai Concursului ‘Enescu’.

Managerul interimar al ARTEXIM, Cristina Uruc, a anunţat că, în acest an, competiţia va începe pe 4 septembrie, „exact la 64 de ani de la debutul primei ediţii a Festivalului şi Concursului ‘Enescu'”.

„Anul acesta concursul se va desfăşura între 4 şi 18 septembrie. Vom avea trei finale – violoncel, vioară şi pian, un concert de gală în deschidere şi cinci recitaluri susţinute de membri ai juriului şi de foşti laureaţi ai Concursului ‘Enescu’. Am avut peste 100 de înscrieri din 32 de ţări, dintre care semifinalişti sunt 34 de concurenţi, 16 fiind români. Valoarea totală a premiilor este de 120.000 de euro”, a mai spus Cristina Uruc.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Germania: Exploziiile de la Nord Stream, un sabotaj care ar fi putut fi făcut de un stat

Publicat

in

De

Poliția federală din Germania, BKA, presupune că exploziile de la conductele Nord Stream de săptămâna trecută au fost „un act de sabotaj” și nu exclude probabilitatea ca actori de stat să fi fost implicați, a relatat săptămânalul Spiegel, citând o scrisoare către reprezentanţii industriei.

În scrisoare, BKA afirmă că nu are încă nicio dovadă cu privire la cine s-a aflat în spatele sabotajului, dar „pe fondul complexității ridicate a executării actului și a pregătirii corespunzătoare, acțiunea actorilor de stat pare probabilă”, relatează Spiegel. BKA nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii, scrie Rador.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat miercuri că toate informațiile disponibile până acum indică un sabotaj, dar a refuzat să comenteze dacă actori statali sunt responsabili pentru acest lucru.

În scrisoarea obţinută de Spiegel miercuri, BKA a avertizat, de asemenea, cu privire la posibilitatea comiterii unor noi acte de sabotaj împotriva infrastructurii critice. Ar putea exista sabotaje „într-o formă crescută cantitativ și, potențial, calitativ”, se afirmă în scrisoare. Atacurile ar putea viza, printre altele, reţelele de gaz și electricitate, precum și terminalele de gaz natural lichefiat (GNL) din larg sau a turbinelor eoliene.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Noul preşedinte filipinez declară că ţara sa ar putea fi nevoită să apeleze la Rusia pentru a-şi satisface nevoile de combustibil

Publicat

in

De

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr a declarat miercuri că ţara sa ar putea fi nevoită să apeleze la Rusia pentru a-şi satisface nevoile de combustibil în contextul creşterii globale a preţurilor la energie, relatează Reuters.

În cadrul unei declaraţii făcute la clubul presei străine din Manila, Marcos Jr, care este şi ministru al agriculturii, a mai spus că ar putea trata cu Rusia pentru aprovizionarea cu îngrăşăminte, potrivit Agerpres.

„Avem o poziţie foarte echilibrată pentru că adevărul este că s-ar putea să fim nevoiţi să tratăm cu Rusia pentru combustibil, pentru îngrăşăminte”, a spus preşedintele filipinez.

Filipine se confruntă, ca multe ţări, cu o inflaţie în creştere, din cauza problemelor de aprovizionare provocate de invazia Rusiei din Ucraina. Filipine, un aliat al SUA în domeniul apărării, nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei.

Marcos Jr, fiul fostului dictator cu acelaşi nume care a condus Filipine timp de două decenii, a mai spus că vrea ca ţara sa să joace un rol cheie în promovarea păcii regionale, în contextul provocărilor reprezentate de Coreea de Nord şi de tensiunile China-Taiwan.

„Sperăm să fim printre cei care conduc efortul de pace”, a spus el.

Marcos Jr a afirmat că va propune o nouă abordare a crizei din Myanmar la viitoarea reuniune a ASEAN (Asociaţia Statelor din Asia de Sud-Est) din noiembie, care ar implica angajarea directă a guvernului militar.

Junta conducătoare din Myanmar a fost interzisă la summiturile regionale din cauza eşecului său în implementarea unui plan de pace în cinci puncte pe care l-a convenit cu ASEAN anul trecut, după izbucnirea protestelor violente din ţară în urma unei lovituri de stat militare.

„A venit timpul să venim cu unele propuneri concrete privind ceea ce putem să facem şi cel puţin să-i aducem pe reprezentanţii guvernului militar la masă pentru a putea începe să discutăm despre aceste lucruri”, a spus preşedintele Marcos.

Miercuri, Cambodgia, care deţine în prezent preşedinţia ASEAN, a confirmat pentru Reuters că a cerut Consiliului administrativ de stat, numele sub care e cunoscut guvernul juntei, să trimită o figură non-politică pentru a reprezenta Myanmar la viitorul summit al liderilor.

„Din nou, Consiliul a refuzat să trimită pe cineva la summit”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE cambodgian, Chum Sounry.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend