Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Directorul Agenţiei Spaţiale Europene a lansat o nouă pledoarie pentru explorarea europeană a spaţiului

Publicat

in

Directorul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Josef Aschbacher, a lansat marţi o nouă pledoarie în favoarea unei explorări europene a spaţiului, înaintea unui summit decisiv pe marginea acestui subiect care va avea loc în luna februarie, informează AFP.

Europa nu deţine în prezent capacitatea de a-şi trimite astronauţii pe orbita Pământului şi dincolo de ea, a reamintit directorul ESA, prezentând programul acestei agenţii pe anul 2022 în faţa reprezentanţilor presei, prin videoconferinţă. ESA, care numără 22 de ţări membre, va organiza pe 16 februarie, la Toulouse, un summit dedicat spaţiului, după o reuniune a miniştrilor europeni de resort, care va fi închisă de un discurs al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

„Statele Unite, China şi Rusia sunt foarte bine reprezentate, cu lansatoare capabile să transporte oameni în spaţiu”, a declarat Josef Aschbacher, notând că şi India va fi „în curând capabilă să îşi trimită astronauţii pe orbita joasă a Terrei”, relatează Agerpres.ro.

La puţin timp după preluarea funcţiei sale în aprilie 2021, directorul ESA a anunţat că explorarea spaţială va fi una dintre priorităţile agenţiei.

Având o capacitate comparabilă cu Europa, Statele Unite şi China „deţin fiecare un vehicul pentru a descoperi noile frontiere, adică următoarea zonă economică, reprezentată de Lună şi dincolo de ea, iar Europa nu deţine un astfel de vehicul spaţial”, a precizat directorul ESA. NASA prevede revenirea astronauţilor americani pe Lună până în anul 2025.

Josef Aschbacher s-a declarat uimit de o astfel de situaţie, reamintind că „Europa a fost un explorator, un pionier în secolul al XV-lea şi după aceea”, iar în prezent „noi nu avem vehicule proprii şi trebuie să călătorim în spaţiu prin intermediul altcuiva”. Transportul astronauţilor europeni spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) se efectuează cu ajutorul vehiculelor americane şi ruseşti.

Summitul spaţiului de la Toulouse va fi „o etapă foarte importantă, locul unei decizii politice” a europenilor, afirmă Josef Aschbacher, pentru a decide dacă doresc să se înzestreze pe termen lung cu o capacitate autonomă de explorare a spaţiului cu echipaje umane.

El a reamintit că Europa depinde de alte state pentru că „noi nu avem destui bani, este foarte simplu”. Bugetul pe anul 2021 alocat de ESA explorării spaţiale a fost de 735 de milioane de euro, reprezentând doar 7% din cel alocat de NASA.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rusia spune că e pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina

Publicat

in

De

Negociatorul-șef rus Vladimir Medinski a afirmat duminică că Rusia e gata să reia tratativele de pace cu Ucraina, el insistând că suspendarea acestora s-a produs din cauza Kievului, scrie AFP.

Vladimir Medinski, negociatorul-sef al Rusiei pentru discutiile de pace cu UcrainaFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

„Din partea noastră, noi suntem pregătiți să continuăm dialogul”, a afirmat Vladimir Medinski, consilier al Kremlinului însărcinat cu negocierile cu Kievul, într-un interviu la televizunea belarusă.

„Înghețarea discuțiilor a fost în totalitate o inițiativă a Ucrainei”, a adăugat el, apreciind că „mingea e acum în terenul lor”.

„Rusia nu a refuzat niciodată negocierile”, a insistat Medinski.

_____

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

A fost bătaie ca în filme, în Croația: fanii lui Hajduk Split s-au bătut cu poliția. Cel puțin 35 de răniți/ Video

Publicat

in

De

Ciocniri între poliţişti şi suporterii echipei Hajduk Split s-au soldat cu 35 de răniţi, sâmbătă seară, informează AFP, citând surse din cadrul poliţiei.

Incidentele au avut loc pe o autostradă, unde forţele de ordine escortau aproximativ 1600 de fani din galeria Torcida după un meci al echipei Hajduk cu marea rivală Dinamo Zagreb.

Sute de fani au atacat 16 poliţişti, aruncând în ei cu pietre, sticle şi alte obiecte.

Poliţiştii au ripostat folosindu-şi armele, trăgând în aer sau la nivelul solului pentru ca agresorii să se sperie.

Între alţii, doi suporteri au fost răniţi de gloanţe, însă viaţa lor nu este în pericol. Ei au fost atinşi de proiectile care au ricoşat din pământ.

Au fost răniţi şi 20 de poliţişti, iar 43 de fani au fost arestaţi.

Suporterii care au făcut deplasarea la Zagreb nu au putut să asiste la meciul câştigat de Dinamo cu 3-1, deoarece li s-a interzis accesul cu bannere şi cu alte obiecte.

Dinamo Zagreb a câştigat sâmbătă campionatul Croaţiei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend