Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Director din OMV Petrom: ‘Am fi putut avea gazele din Marea Neagră, în schimb îngheţăm în Palatul Parlamentului’

Publicat

in

Producţia de gaze din Marea Neagră ar fi trebuit să înceapă în această iarnă, dacă autorităţile ar fi adoptat la timp legislaţia care să permită dezvoltarea acestor zăcăminte, a afirmat, vineri, Alexandru Maximescu, director corporate affairs OMV Petrom, la Bucharest Forum, potrivit Agerpres.

„Ca să vedem ce oportunităţi a avut România în ceea ce priveşte producţia de gaze, să ne uităm în urmă cu patru ani, când a fost adoptată Legea 256, care ar fi trebuit să permită dezvoltarea resurselor din Marea Neagră. Producţia ar fi putut începe în primul trimestru din anul 2022. România ar fi putut beneficia până la 10 miliarde de metri cubi de producţie de gaze pe an, bugetul de stat ar fi putut beneficia de 2 miliarde de dolari pe an, am fi putut crea şi menţine circa 30.000 de locuri de muncă. Am fi putut suplimenta cu gaze Republica Moldova fără nicio problemă în anii următori şi n-ar fi fost probleme de alimentare pe piaţa din România”, a spus oficialul companiei energetice.

De asemenea, România ar fi putut avea un rol foarte important pe această piaţă în regiune.

„Dacă vrem să ne atingem obiectivele din pachetul Fit for 55, e timpul să trecem la acţiune. Astăzi, probabil Romgaz va aproba în Adunarea Generală a Acţionarilor preluarea participaţiei ExxonMobil şi suntem gata să investim alături de Romgaz în acest proiect ambiţios, care va schimba peisajul energetic al regiunii. Pentru aceasta, este nevoie de schimbarea legislaţiei în cel mai scurt timp. Ne bucurăm că reprezentanţii coaliţiei care a venit acum la guvernare şi-au asumat aceste modificări până la finalul anului, ceea ce va permite să avem primele gaze în 2026 – 2027 din Marea Neagră”, a continuat Maximescu.

România deja importă 20% din consumul de gaze, iar, fără resursele din Marea Neagră, vom ajunge la 50% în 2030.

El a arătat că deja sunt vizibile efectele lipsei acute de investiţii din ultimii ani, exemplificând cu lipsa căldurii în Palatul Parlamentului, locul unde este organizată conferinţa Bucharest Forum.

„Nu sunt bucuros să spun asta, dar o voi spune, pentru că restul paneliştilor nu sunt cu noi aici. În acest moment suntem în Palatul Parlamentului, este mijlocul lunii decembrie şi îngheţăm de frig. În Bucureşti, în Palatul Parlamentului, nu funcţionează încălzirea. Deci, dacă nu luăm în serios problema investiţiilor şi a implementării proiectelor, aceasta va fi problema multor oameni din România şi trebuie cu toţii să contribuim să evităm astfel de experienţe”, a punctat reprezentantul OMV Petrom.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Aproape 300 de români s-au vaccinat cu doza 4 împotriva COVID-19 în prima zi a campaniei

Publicat

in

De

292 de români s-au imunizat cu doza 4 de vaccin împotriva COVID-19 luni, în prima zi când doza 4 s-a administrat în România, anunță RO Vaccinare, pagina oficială a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

Centru de vaccinareFoto: AGERPRES

„Cei care doresc să îşi facă doza 4 de vaccin împotriva COVID-19 se pot adresa centrelor de vaccinare şi medicilor de familie. Nu trebuie să fie neapărat medicul dumneavoastră de familie sau un anumit centru de vaccinare. Iar pentru cei care se tem că procesul va fi unul dificil din cauza închiderii unora dintre centre, e bine de ştiut că în acest moment sunt peste 100 de centre deschise la nivelul întregii ţări”, informează RO Vaccinare.

În ultima săptămână, 5.643 de români s-au vaccinat cu o doză de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 798 cu prima doză.

Câți români s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultima săptămână:

  • Persoane vaccinate în săptămâna 9-15 mai 2022: 5.643;
  • Persoane vaccinate cu prima doză în săptămâna 9-15 mai 2022: 798;
  • Total persoane vaccinate: 8.127.595;
  • Persoane vaccinate cu schemă completă: 8.108.440;
  • Persoane vaccinate cu doza de rapel: 2.601.301;
  • Total doze administrate din 27 decembrie 2020: 16.824.094.

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Comisia Europeană ar putea accepta rediscutarea PNRR-urilor pentru ca țările să investească în surse alternative de energie – Europa FM

Publicat

in

De

După ce Ungaria s-a opus impunerii embargoului pe petrolul rusesc în Uniunea Europeană, Comisia Europeană ar putea accepta rediscutarea planurilor de redresare și reziliență (PNRR-urile naționale) astfel încât statele membre să poată investi în surse alternative de energie, au precizat pentru Europa FM surse diplomatice.

Conducte de gazeFoto: AGERPRES

Într-un document care ar urma să fie adoptat miercuri, Comisia Europeană îndeamnă statele membre UE să-și intensifice pregătirile pentru „o întreruperea completă a aprovizionării cu gaze rusești”, luând în considerare măsuri de urgență, cum ar fi un plafon temporar la prețurile gazelor, scrie Euractiv.

Surse diplomatice au explicat pentru Europa FM că, în vederea redirecționării unor investiții în infrastructură energetică, Comisia Europeană ar putea accepta redeschiderea PNRR-urilor pentru toate țările interesate.

“Va fi disponibil un pachet de câteva miliarde de euro, iar el va fi anunțat numai de ce se ajunge la un acord unanim”, au explicat sursele Europa FM.

În schimb, modificările în PNRR uri nu vor fi posibile și la alte capitole.

După ce Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Polonia și Bulgaria, în aprilie, Comisia le cere statelor membre UE să se pregătească pentru un „șoc de aprovizionare” la scară largă.

Uniunea Europeană a anunțat în 4 mai cel de al șaselea său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează și stoparea importurilor de petrol, într-un mod ordonat, în următoarele șase luni, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Premierul Viktor Orban și miniștri ai cabinetului său au declarat în mod repetat că se opun unei interdicții asupra importului de petrol și gaze naturale din Rusia, citând dependența puternică a economiei ungare de acestea.

CITEȘTE ȘI: Europa își reface stocurile de gaze pentru iarnă. Costurile ar putea fi cu 40 de miliarde de euro mai mari față de anul trecut

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend