Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Din ianuarie – Se schimba banii – Vezi cum vor arata noile bancnote

Publicat

in

Banca Națională Română (BNR) va pune în circulaţie, începând cu 1 ianuarie 2018, bancnote şi monede cu noua stemă a ţării, informează instituţia. Bancnotele cu noua stemă vor avea înscrisă pe avers data de ,,1 ianuarie 2018”. Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor şi monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum şi elementele de siguranţă ale bancnotelor cu noua stemă, vor fi aceleaşi cu cele ale bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie.

Bancnotele şi monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulaţie în mod eşalonat, în funcţie de nevoile reale ale circulaţiei monetare. Bancnotele şi monedele cu noua stemă a ţării vor circula în paralel cu cele existente în prezent în circulaţie.

S-a schimbat stema

Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale, preşedintele Klaus Iohannis promulgând proiectul de lege care obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la data de 31 decembrie 2018.

“Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede legea promulgată de şeful statului.

Până la data de 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora. Până la date respectivă, cele două modele de stemă a României şi respectiv de sigiliu al statului pot fi folosite în continuare, în paralel.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, dezvăluiri incredibile: ‘Am avut informații semi-oficiale cu câteva zile înainte de la ofițerii noștri militari și de informații că invazia Ucrainei este planificată cel mai probabil pentru noaptea de 24 februarie’

Publicat

in

De

Vitali Klitschko, primarul Kievului, a dezvăluit că a fost informat că invazia rusească va avea loc în data de 24 februarie și că nu a dormit deloc în noaptea premergătoare atacului.

„Am avut informații semi-oficiale cu câteva zile înainte de la ofițerii noștri militari și de informații că invazia Ucrainei este planificată cel mai probabil pentru noaptea de 24 februarie, la patru dimineața. M-am trezit la trei, n-am dormit o oră. Și la ora patru m-au sunat militarii și mi-au spus: ‘a început’”, afirmă Klitschko, într-un interviu acordat site-ului ucrainean Babel.

„La șase-șapte dimineața, am sunat deja pe toată lumea și aveam deja prima ședință de dimineață la primărie”, relatează el.

Primarul capitalei ucrainene afirmă că informațiile despre invazia rusească au venit din surse deschise – de la armata ucraineană, informațiile partenerilor occidentali și țările care sprijină Ucraina.

„Ei au subliniat că probabilitatea [unui război la scară largă] este destul de mare. Și în niciun caz nu trebuie să ne relaxăm, ci să ne pregătim pentru asta. Prin urmare, am ridicat în mod constant acest subiect, am ținut întâlniri care nu le-au plăcut tuturor”, afirmă el.

Afirmațiile sale amintesc de cele făcute la începutul lunii august de generalul Serhii Krivonos, fostul comandant al trupelor speciale ucrainene, care a relatat la rândul său că liderii politici ai Ucrainei au ignorat avertismentele serviciilor de informații și ale partenerilor occidentali privind iminența unei invazii rusești.

Ce l-a luat prin surprindere pe Vitali Klitschko

Klitschko spune însă că se aștepta ca ostilitățile să înceapă în estul țării și că nu își imagina ca atacul rusesc să fie atât de rapid și să vină atât dinspre sud din Crimeea, cât și nord din Belarus, direcția din care a fost atacată capitala ucraineană.

„Dar am o mare întrebare până în ziua de azi: timp de două luni, rușii, cu peste o sută de mii de soldați în nord, au efectuat așa-zisul antrenament cu o mare probabilitate de invazie, despre care vorbea toată lumea”, afirmă Klitschko cu privire la exercițiile militare începute de Rusia pe teritoriul Belarusului în 10 februarie, cu două săptămâni înainte de declanșarea războiului.

„Și apoi s-au apropiat de Kiev aproape fără rezistență. Dar aceasta este o întrebare generală pentru militari. Nu mă așteptam ca capitala să fie aproape înconjurată atât de repede, iar rușii să se apropie de orașul nostru”, spune primarul capitalei ucrainene.

Vitali Klitschko le-a relatat de asemenea jurnaliștilor de la Babel că a fost amenințat voalat de o persoană din biroul lui Volodimir Zelenski după ce a semnat o scrisoare deschisă care cerea reacordarea cetățeniei ucrainene unui om de afaceri căruia președintele ucrainean i-a revocat-o, conform hotnews.ro.

Vezi și:

Un analist militar american rupe tăcerea: ‘Se pare că, în timp ce Ucraina ar dori să pună capăt războiului rapid și să învingă decisiv forțele ruse și să le alunge din țara lor, politica Statelor Unite pare menită să prelungească conflictul’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Analistul economic Valentin Ionescu: ‘Cei săraci nu au cum să economisească. Este o oarecare inconștiență, dacă nu cumva cei ce se împrumută au surse variate de venit. Dobânzile vor continua să crească’

Publicat

in

De

Analistul economic Valentin Ionescu a vorbit despre actuala situație economică a României ”Dobânzile vor continua să crească, așa încât cei ce au credite cu dobândă variabilă plătesc o rată care crește cu peste 30%, depinde de valoarea ratei”.

Analistul economic a comentat intervențiile BNR și a precizat că se va limita creșterea inflației, însă un rol important îl va avea și Guvernul României, care va trebui să-și reducă cheltuielile în perioada următoare, pentru a stabiliza economia țării.

Politica monetară a BNR a devenit restrictivă, ceea ce va afecta negativ piața creditelor, dar va stăvili creșterea ratei inflației. Important este ca și statul să facă un efort să-și tempereze propensiunea de a cheltui și să mai reducă din cheltuieli”, a declarat Valentin Ionescu.

Guvernul României tocmai a făcut prima rectificare bugetară din 2022 și a anunțat că deficitul va crește cu 3 miliarde de lei. România își reduce deficitul în comparație cu 2022 și 2021, însă rămâne în continuare la aproape 6%, iar până la sfârșitul anului ar putea să mai crească. Bugetul statului continuă să fie foarte afectat de prețurile mari la energie electrică și gaze, în condițiile în care Ministerul Energiei trebuie să plătească companiile energetice care aplică plafonarea pentru facturile cetățenilor. INS a precizat că, în iulie 2022, prețul gazului a crescut cu 70% comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Valentin Ionescu consideră că prețurile la materii prime energetice duc la creșterea inflației, însă ar putea să apară un efect de stabilizare după ce va încetini creșterea economică și se va reduce cererea de materii prime energetice.

„Prețurile la materii prime energetice alimentează inflația până la un punct, respectiv până la momentul la care cererea se domolește. Oricum în cazul în care creșterea economică încetinește, cererea de materii prime energetice începe să scadă și atunci prețurile la materii prime energetice încep să se echilibreze. Cotațiile la petrol au scăzut. Cu toate acestea, costurile de transport se mențin ridicate”, a explicat analistul economic.

În privința creditelor la bancă, Valentin Ionescu nu le recomandă românilor să apeleze la astfel de soluții, deoarece „dobânzile vor continua să crească”, și consideră că „este o oarecare inconștiență” din partea celor care aleg să apeleze la bănci în această perioadă de instabilitate economică. Analistul arată că cei mai afectați vor fi persoanele cu venituri mici, care nu vor putea să economisească:

„Cei săraci nu au cum să economisească. Cei cu venituri mai mari, pot economisi, deși eu văd că propensiunea de a face credite se menține la cote ridicate. Este o oarecare inconștiență, dacă nu cumva cei ce se împrumută au surse variate de venit. Dobânzile vor continua să crească, așa încât cei ce au credite cu dobândă variabilă plătesc o rată care crește cu peste 30%, depinde de valoarea ratei”, conform psnews.ro.

Vezi și:

Economistul Cristian Păun: ‘Inflația este mai mare de 15% în momentul de față, pentru că inflația pe prețurile de producție este de trei ori mai mare’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend