Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Din 2022, consumatorii vor plăti o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă cumpărată

Avatar

Publicat

in

Cei ce vor cumpăra băuturi, indiferent de tipul acestora – alcoolice sau nu -, vor trebui să lase la magazin, din 2022, o garanție pentru ambalaje, urmând să-și recupereze banii atunci când le returnează, potrivit unui proiect pus joi în dezbatere publică la Ministerul Mediului.

Proiectul de hotărâre stabilește că, din 1 aprilie 2022, se va introduce și în țara noastră sistemul care funcționează în alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare, prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.

Concret, atunci când vor cumpăra băuturi ambalate în recipiente făcute din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 și trei litri, vor trebui să lase la magazin 50 de bani pentru fiecare dintre recipiente.

Garanția pentru ambalaj va trebui plătită de consumatori indiferent de tipul de băutură cumpărată. Mai exact, garanția de 50 de bani se va plăti pentru ambalajele de:

 • vinuri;
 • băuturi spirtoase;
 • bere;
 • mixuri de bere;
 • mixuri de băuturi alcoolice
 • cidru și alte băuturi fermentate;
 • sucuri;
 • nectaruri;
 • băuturi răcoritoare;
 • ape minerale;
 • ape de băut de orice fel.

Consumatorii vor plăti garanția pentru ambalaj în toate magazinele, nu doar în supermarketuri. Așadar, garanția se va plăti și în magazinele de mici dimensiuni. De altfel, așa cum sublinia Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor, la lansarea în dezbatere a acestui proiect„[e] important ca micile magazine să fie parte din sistem pentru că, astăzi, doar 30% din comerțul din România se face în supermarketuri. Restul de 70% se întâmplă în micile magazine”.

Cei ce vor plăti garanția vor putea returna ambalajele la orice magazin“(…) indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționat de prezentarea bonului fiscal (…)”, potrivit proiectului de HG.

Apoi, dacă ambalajele sunt returnate unor angajați ai magazinelor, garanția va fi restituită consumatorului în numerar, iar dacă sunt returnate prin intermediul unui automat, contravaloarea garanției va fi returnată sub formă de voucher, pe care clientul îl va putea preschimba în numerar sau îl va putea folosi la cumpărături, dar doar în magazinul în care se va afla automatul.

Pe de altă parte, garanția nu va fi returnată dacă ambalajul nu este returnat în întregime, este foarte degradat sau nu este golit complet de conținut.

Garanția pentru ambalaje își va păstra valoarea de 50 de bani timp de un an de la introducerea ei, adică până la 1 aprilie 2023, ulterior, valoarea acesteia putând fi modificată anual de autoritățile de mediu.

Sistemul de garanție-returnare ar trebui să permită colectarea și procesarea, așa cum transmit autoritățile, a 90% din deșeurile reciclabile din România.

Atenție! Proiectul de HG privind sistemul garanție-returnare trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Cătălin Mîndroc, candidat PSD Argeș pentru Camera Deputaților: “Este nevoie să sprijinim firmele și producătorii autohtoni!”

Avatar

Publicat

in

De

La doar 34 de ani, a condus mai multe societăți din postura de director general ,societăți din domeniul comerțului intern și internațional , Cătălin Mîndroc este candidat al PSD Argeș pentru Camera Deputaților. Formator de conexiuni cu furnizorii externi, participând în delegații în China, Turcia , Italia, India, Cătălin Mîndroc își propune să își pună experiența în Parlament în sprijinirea producătorilor autohtoni.

“Antreprenor de la o vârstă fragedă, am condus, din postura de director general, societăți pe care am reușit să le dezvolt intr-un termen foarte scurt . Am respectat tot timpul munca și regulile care fac posibilă performanța. Am intrat în politică pentru că România are nevoie acum de lideri competenți, preocupați de viitorul și bunăstarea cetățenilor ei. Consider că pentru o dezvoltare rapidă a țării noastre este nevoie să sprijinim firmele autohtone, producătorii români indiferent de domeniul lor de activitate, să le facilităm o dezvoltare rapidă și solidă, pentru ca aceste societăți să ofere locuri de muncă plătite la nivel european. Voi propune măsuri legislative pentru dezvoltarea IMM-urilor prin acordarea de grant-uri, programe de start-up și acordarea de credite cu dobândă fixă.”, declară Cătălin Mîndroc.

Realizat de Klanar Imob Tour SRL la comanda PSD – Organizatia Județeană Argeș, cod unic de identificare mandatar financiar: 11200020

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Video | Bogdan Ivan (PRO România) – Testarea ȋn masă, singura soluție pentru a limita răspândirea virusului și a evita falimentul țării!

Avatar

Publicat

in

De

Candidatul PRO România Argeș la Camera Deputaților, Bogdan Ivan, a mărturisit zilele trecute că a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus, ȋntr-o postare pe pagina sa de Facebook. Liderul filialei județene a PRO România spune că, cel mai probabil, a intrat ȋn contact cu un alt purtător, care nu avea simptome și că singura variantă prin care se pot evita astfel de cazuri este un program național de testare în masă.

“Am ȋnregistrat acest video cu puțin ȋnainte să aflu că sunt pozitiv și trăiesc acum,situația despre care vorbeam aici. Deși am respectat toate regulile și am avut mare grijă, ȋncă din martie, se pare că nu am reușit să evit coronavirusul. Cel mai probabil, la fel ca majoritatea celor care se află ȋn situația mea, am intrat ȋn contactcu un alt purtător, care nu avea simptome.

Iată de ce acest program național de testare ȋn masă pe care ȋl propune #PRORomânia este atât de important pentru fiecare dintre noi, dar și pentru economia națională. E singura soluție pentru a limita răspândirea virusului și a evita falimentul țării, pentru a deschide școlile, pentru a scădea presiunea pe spitale și pentru a da afacerilor românești o gură de aer”, afirmă Ivan Bogdan.

Realizat de KLANAR IMOB TOUR SRL la comanda PRO ROMANIA ARGES. CMF 11200008

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend