Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Din 2022, consumatorii vor plăti o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă cumpărată

Publicat

in

Cei ce vor cumpăra băuturi, indiferent de tipul acestora – alcoolice sau nu -, vor trebui să lase la magazin, din 2022, o garanție pentru ambalaje, urmând să-și recupereze banii atunci când le returnează, potrivit unui proiect pus joi în dezbatere publică la Ministerul Mediului.

Proiectul de hotărâre stabilește că, din 1 aprilie 2022, se va introduce și în țara noastră sistemul care funcționează în alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare, prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.

Concret, atunci când vor cumpăra băuturi ambalate în recipiente făcute din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 și trei litri, vor trebui să lase la magazin 50 de bani pentru fiecare dintre recipiente.

Garanția pentru ambalaj va trebui plătită de consumatori indiferent de tipul de băutură cumpărată. Mai exact, garanția de 50 de bani se va plăti pentru ambalajele de:

  • vinuri;
  • băuturi spirtoase;
  • bere;
  • mixuri de bere;
  • mixuri de băuturi alcoolice
  • cidru și alte băuturi fermentate;
  • sucuri;
  • nectaruri;
  • băuturi răcoritoare;
  • ape minerale;
  • ape de băut de orice fel.

Consumatorii vor plăti garanția pentru ambalaj în toate magazinele, nu doar în supermarketuri. Așadar, garanția se va plăti și în magazinele de mici dimensiuni. De altfel, așa cum sublinia Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor, la lansarea în dezbatere a acestui proiect„[e] important ca micile magazine să fie parte din sistem pentru că, astăzi, doar 30% din comerțul din România se face în supermarketuri. Restul de 70% se întâmplă în micile magazine”.

Cei ce vor plăti garanția vor putea returna ambalajele la orice magazin“(…) indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționat de prezentarea bonului fiscal (…)”, potrivit proiectului de HG.

Apoi, dacă ambalajele sunt returnate unor angajați ai magazinelor, garanția va fi restituită consumatorului în numerar, iar dacă sunt returnate prin intermediul unui automat, contravaloarea garanției va fi returnată sub formă de voucher, pe care clientul îl va putea preschimba în numerar sau îl va putea folosi la cumpărături, dar doar în magazinul în care se va afla automatul.

Pe de altă parte, garanția nu va fi returnată dacă ambalajul nu este returnat în întregime, este foarte degradat sau nu este golit complet de conținut.

Garanția pentru ambalaje își va păstra valoarea de 50 de bani timp de un an de la introducerea ei, adică până la 1 aprilie 2023, ulterior, valoarea acesteia putând fi modificată anual de autoritățile de mediu.

Sistemul de garanție-returnare ar trebui să permită colectarea și procesarea, așa cum transmit autoritățile, a 90% din deșeurile reciclabile din România.

Atenție! Proiectul de HG privind sistemul garanție-returnare trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

ACTUAL

ACUM! PERSOANE BLOCATE ÎN LIFT într-un bloc din PITEȘTI!

Publicat

in

În urmă cu puțin timp, un echipaj de pompieri a fost solicitat sa intervină într-un bloc de pe bulevardul I. C. Brătianu, din Pitești, alături de un echipaj specializat, pentru deblocarea ușilor unui lift și extragerea a două persoane de sex feminin . Acesta a rămas blocat între etajele 6 și 7.
Persoanele au fost evacuate în siguranță și nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | SCANDAL MONSTRU ÎNTR-UN LICEU DIN ARGEȘ – BĂTAIE ÎNTRE PĂRINȚI ȘI ELEVI, DE FAȚĂ CU DIRECTORUL – POLIȚIA A INTERVENIT

Publicat

in

Polițiștii Secției de Poliție Rurală Stâlpeni au intervenit la Liceul Tehnologic ,,I.C. Petrescu” Stâlpeni, unde au aplicat, ca urmare a aspectelor constatate, 4 sancțiuni contravenționale, a căror valoare totală este de 5.000 de lei.

Miercuri, În jurul orei 12:00, polițiștii au fost sesizați de către un cadru didactic referitor la o stare conflictuală, în unitatea de învățământ, între aparținători ai unei eleve și un coleg de clasă al elevei în cauză.

Polițiștii au identificat persoanele implicate în starea conflictuală, respectiv o femeie de 33 de ani, însoțită de un bărbat de 38 de ani, cărora minora de 17 ani le-a facilitat accesul în unitatea de învățământ, în timpul orei de curs, fără a solicita în prealabil acordul reprezentanților liceului pentru accesul acestora.

În continuare, femeia de 33 de ani și bărbatul de 38 de ani au purtat discuții cu directorul unității de învățământ și cu profesorul diriginte al clasei, timp în care au apărut neînțelegeri între bărbatul de 38 de ani și un coleg de clasă al minorei, tânăr de 19 ani. În condițiile în care bărbatul și tânărul în cauză și-au adresat injurii și s-au manifestat agresiv unul față de celălalt, a fost solicitată intervenția polițiștilor prin Sistemul Unic Apeluri de Urgență 112.

După aplanarea conflictului și efectuarea verificărilor, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Stâlpeni, care au intervenit la eveniment, au aplicat patru sancțiuni contravenționale, după cum urmează:

  • o sancțiune cu amendă în valoare de 1.500 de lei, conform Legii 61/1991R, ca urmare a încălcării normelor de acces în unitatea de învățământ, aplicată femeii de 33 de ani;
  • două sancțiuni cu amendă, în valoare de 1.500 de lei, respectiv de 1.000 de lei, ambele conform Legii 61/1991R, ca urmare a încălcării normelor de acces în unitatea de învățământ, respectiv a provocării de scandal, aplicate bărbatului de 38 de ani;
  • o sancțiune cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 61/1991R, ca urmare a participării efective la scandal, aplicată elevului de 19 ani.

Totodată, polițiștii au prelucrat celor implicați prevederile Legii 61/1991R și ale Codului Penal, referitoare la infracțiunile împotriva persoanei, patrimoniului sau a faptelor care aduc atingere normelor de conviețuire socială, fiind avertizați să înceteze orice conflict și să își rezolve orice neînțelegeri pe cale pașnică și legală, prin intermediul cadrelor didactice sau a celorlalte instituții abilitate.

De asemenea, reprezentanților unității de învățământ li s-a solicitat să revizuiască și să întreprindă măsurile necesare privind controlul accesului în incinta unității de învățământ, precum și dispunerea celorlalte măsuri legale prevăzute de Regulamentul de ordine interioară al unității de învățământ.

Polițiștii desfășoară periodic activități de prevenire a faptelor de violență asociate mediului școlar, aceasta fiind o constantă a ultimilor ani. În acest context menționăm că polițiștii au desfășurat ultima activitate preventivă la Liceul Tehnologic ,,I.C. Petrescu” Stâlpeni în ziua de 19 martie a.c., ocazie cu care au avut o întâlnire cu membrii Grupului de acțiune ce are drept scop menținerea climatului de siguranță în unitatea de învățământ.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend