Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Din 2022, consumatorii vor plăti o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă cumpărată

Avatar

Publicat

in

Cei ce vor cumpăra băuturi, indiferent de tipul acestora – alcoolice sau nu -, vor trebui să lase la magazin, din 2022, o garanție pentru ambalaje, urmând să-și recupereze banii atunci când le returnează, potrivit unui proiect pus joi în dezbatere publică la Ministerul Mediului.

Proiectul de hotărâre stabilește că, din 1 aprilie 2022, se va introduce și în țara noastră sistemul care funcționează în alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare, prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.

Concret, atunci când vor cumpăra băuturi ambalate în recipiente făcute din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 și trei litri, vor trebui să lase la magazin 50 de bani pentru fiecare dintre recipiente.

Garanția pentru ambalaj va trebui plătită de consumatori indiferent de tipul de băutură cumpărată. Mai exact, garanția de 50 de bani se va plăti pentru ambalajele de:

 • vinuri;
 • băuturi spirtoase;
 • bere;
 • mixuri de bere;
 • mixuri de băuturi alcoolice
 • cidru și alte băuturi fermentate;
 • sucuri;
 • nectaruri;
 • băuturi răcoritoare;
 • ape minerale;
 • ape de băut de orice fel.

Consumatorii vor plăti garanția pentru ambalaj în toate magazinele, nu doar în supermarketuri. Așadar, garanția se va plăti și în magazinele de mici dimensiuni. De altfel, așa cum sublinia Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor, la lansarea în dezbatere a acestui proiect„[e] important ca micile magazine să fie parte din sistem pentru că, astăzi, doar 30% din comerțul din România se face în supermarketuri. Restul de 70% se întâmplă în micile magazine”.

Cei ce vor plăti garanția vor putea returna ambalajele la orice magazin“(…) indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționat de prezentarea bonului fiscal (…)”, potrivit proiectului de HG.

Apoi, dacă ambalajele sunt returnate unor angajați ai magazinelor, garanția va fi restituită consumatorului în numerar, iar dacă sunt returnate prin intermediul unui automat, contravaloarea garanției va fi returnată sub formă de voucher, pe care clientul îl va putea preschimba în numerar sau îl va putea folosi la cumpărături, dar doar în magazinul în care se va afla automatul.

Pe de altă parte, garanția nu va fi returnată dacă ambalajul nu este returnat în întregime, este foarte degradat sau nu este golit complet de conținut.

Garanția pentru ambalaje își va păstra valoarea de 50 de bani timp de un an de la introducerea ei, adică până la 1 aprilie 2023, ulterior, valoarea acesteia putând fi modificată anual de autoritățile de mediu.

Sistemul de garanție-returnare ar trebui să permită colectarea și procesarea, așa cum transmit autoritățile, a 90% din deșeurile reciclabile din România.

Atenție! Proiectul de HG privind sistemul garanție-returnare trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Întâlnire importantă privind soarta centurii de vest a Piteștiului

Avatar

Publicat

in

De

Prefectul județului Argeș, Emilia Mateescu, împreună cu reprezentanți din partea CNAIR și cu administrația locală au susținut astăzi (18 mai 2021) o ședință cu privire la Varianta de Ocolire Pitești Vest.

În urma studiului de prefezabilitate, au fost luate în considerare 5 variante de traseu pentru acest drum. Alternativele propuse de proiectant diferă în funcție de numărul de kilometri traversați și de punctele importante pe care le pot afecta. S-a estimat că cele 5 alternative propuse variază între 20 și 30 de km.
Scopul ședinței a fost acela de a discuta condițiile în care se poate realiza fiecare dintre variante.

Conform discuțiilor purtate astăzi, s-a concluzionat că următorul pas este acela de a stabili cele mai bune 3 variante pe care să se axeze pentru un studiu mai amănunțit. La finalul acestuia, se va alege o singură variantă, cea optimă.

Varianta de Ocolire Pitești Vest are drept scop decongestionarea traficului de tranzit (greu), astfel încât să fie evitate blocajele pe drumurile locale și pe cele naționale. Oricare ar fi varianta aleasă, este exclusă posibilitatea demolărilor. De asemenea, minimalizarea exproprierilor se va face într-un studiu mai amănunțit.

Proiectul se află într-un stadiu incipient, însă se așteaptă să producă schimbări importante în ceea ce privește degrevarea traficului și în ceea ce privește viețile cetățenilor.

Prefectul menționează că în cadrul ședinței s-a discutat despre o posibilitate prin care operatorii economici din Pitești să poată accesa mai ușor drumul expres Pitești-Mioveni. În acest sens, prefectul a efectuat și o vizită pe teren.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Încă o țară din Europa renunță definitiv la vaccinul AstraZeneca. Populația se teme de cazurile foarte rare de tromboze

Avatar

Publicat

in

De

Austria va deveni a treia țară din Europa care va înceta să mai utilizeze vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca.

„Vom continua probabil să administrăm prime doze până la începutul lunii iunie, dar asta este tot. (…) AstraZeneca va fi abandonat”, a declarat ministrul austriac al Sănătăţii, Wolfgang Muckstein, într-o emisiune de televiziune difuzată luni seară de postul privat Puls 24.

În plus faţă de întârzierile persistente ale livrărilor, care au determinat Comisia Europeană să deschidă o procedură judiciară împotriva companiei britanico-suedeze, ministrul Muckstein a evocat totodată reticenţele populaţiei austriece legate de cazurile foarte rare de tromboze pe care acest vaccin poate să le provoace.

Pe marginea acestui subiect, ministrul austriac, care este medic de profesie, a spus că este vorba despre „un vaccin sigur, care oferă o protecţie ridicată”, în concordanţă cu punctele de vedere ale Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care consideră că beneficiile aduse de acest ser sunt mai mari decât riscurile.

Austria, o ţară în care o treime din populaţia sa de 8,9 milioane de locuitori a primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, a plasat deja comenzi de milioane de doze de vaccinuri pentru 2022 şi 2023 şi mizează în principal pe serurile produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager.

Danemarca a decis la jumătatea lunii aprilie să nu mai folosească vaccinul AstraZeneca, devenind prima ţară din Europa care a renunţat la acest ser. Ea a fost urmată în luna mai de Norvegia, care a adoptat o decizie similară.

Cele mai multe dintre ţările europene continuă să folosească vaccinul AstraZeneca, iar unele dintre ele au condiţionat utilizarea acestui ser de anumite grupe de vârstă, conform agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend