Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dima, un soldat ce luptă în Ucraina: Sistemul Starlink al lui Elon Musk a schimbat cursul războiului / Cecenii sunt aici să îi împuște pe rușii care nu vor să lupte

Publicat

in

Dima, un soldat care luptă împotriva forțelor armate rusești din Ucraina, povestește cum merg luptele, vorbind despre eficacitatea armatei ruse, luptătorii ceceni ai lui Ramzan Kadîrov sau sistemul Starlink al lui Elon Musk despre care spune că a schimbat cursul războiului.

Dima, un soldat ce lupta impotriva rusilor in ucrainaFoto: Twitter – David Patrikarakos

Militarul i-a acordat un interviu jurnalistului și autorului britanic David Patrikarakos care a anunțat pe contul său de Twitter că a ajuns în orașul Dnipro pentru a urmări bătălia pentru estul Ucrainei. Patrikarakos a publicat pe Twitter fragmente din interviul luat lui Dima.

„Cel mai mare aliat în acest război este corupția din Rusia și natura armatei sale. Soldatul de pe teren dă raportul ofițerului său: ‘nu este bine dar rezistăm’; următorul tip raportează: ‘rezistăm’; următorul tip: ‘merge bine!’. Acesta este motivul pentru care Putin nu știe cât de rău merg lucrurile”, spune soldatul.

Acesta povestește că nu a crezut că Vladimir Putin o să declanșeze cu adevărat un război împotriva Ucrainei fiindcă „o invazie are nevoie de o superioritate numerică de 2-1.

„M-am uitat la armata lor de la granițe și era clar că nu o aveau. Este o nebunie. Uneori joci poker cu o mână proastă. Rusia joacă fără cărți deloc”, susține el.

Soldatul se declară șocat de cruzimea și tacticile militarilor ruși

Dima spune că a fost șocat de lipsa de sensibilitate a soldaților ruși față de proprii lor camarazi, arătându-i lui Patrikarakos o fotografie făcută de o dronă care arată mai mulți militari luând masa într-o casă dărăpănată, chiar lângă cadavre ce zac în noroc.

„Ei mănâncă la 20 de metri de cadavrele în putrefacție ale camarazilor lor”, subliniază el, adăugând că „ei pur și simplu aruncă trupurile prietenilor lor în tranșee. Uneori nici măcar nu se deranjează să îi acopere. în urmă cu ceva timp am găsit un mormânt cu 15 cadavre în el. Au aruncat un pic de pământ peste ei și atâta tot”.

„Ei nu respectă nici măcar viețile propriilor camarazi. Incredibil”, mai afirmă acesta.

Dima cataloghează tacticile folosite de armata rusă în Ucraina drept „nebunești”, relatând despre tentativele soldaților Moscovei de a cuceri un mic aeroport militar din Ciornobaiivka, un orășel din regiunea Herson.

„Au încercat de 17 ori să îl captureze. De 17 ori i-am zdrobit. Și ei încă vin. Soldații noștri întreabă: ‘Sunt tâmpiți?’. Nu, doar incapabili de gânduri independente. Ei doar urmează ordinele, nu contează cât de nebunești sunt”.

Despre soldații ceceni și sistemul Starlink al lui Elon Musk

Dima a vorbit cu jurnalistul britanic și despre soldații ceceni ce luptă în Ucraina:

„Ha, le zicem soldați de TikTok. Ei filmează mereu. Am găsit pe unul care era rănit și încerca nu să lupte lupte, ci să își facă un selfie. Scopul lor nu este să lupte ci să îi împuște pe recruții ruși care nu vor să lupte. Este o tactică sovietică”.

Militarul subliniază că sistemul de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk, activat în Ucraina încă de pe 27 februarie, a schimbat cursul războiului în favoarea Kievului.

„Rusia a făcut tot ce i-a stat în putință să ne arunce în aer comunicațiile. Acum nu pot. Starlink funcționează și sub focul Katiușelor, sub focul artileriei. El funcționează chiar și în Mariupol”, explică Dima.

„Rușii folosesc tactici sovietice care erau depășite și în urmă cu 30 de ani. Dar noi studiem Afganistanul și Israelul. Lucrurile s-au schimbat! Rușii încearcă să preseze în masă. Strategia noastră este simplă: să distrugem cât mai multe ținte posibil. Dar ne lipsesc resurse așa că trebuie să o facem în mod creativ”, afirmă soldatul.

Despre operațiile de tip „steag fals” și premierul britanic Boris Johnson

Acesta a vorbit și despre evenimentele recente din Transnistria, explicând că „mereu poți deosebi între o lovitură a partizanilor împotriva unei ținte rusești și o operațiune rusească de tip steag fals”.

„Primii țintesc infrastructuri importante. [Rușii] bombardează o clădire civilă sau ceva. Ar distruge vreodată ceva valoros? Nici într-un milion de ani”.

Dima i-a mai spus lui David Patrikarakos că știe că britanicii au o relație complicată cu prim-ministrul lor, dar că acesta a devenit un fel de erou național în Ucraina după ce a luat la pas centrul Kievului alături de președintele Volodimir Zelenski și a promis un sprijin militar masiv pentru lupta împotriva Rusiei, inclusiv instruire în Marea Britanie.

„Am știut de la început că Marea Britanie era o țară foarte veche și importantă – și o țară care își respectă cuvântul dat”, afirmă el.

Dima laudă sistemele antitanc NLAW

Dima spune de asemenea că sistemele antitanc NLAW sunt „cele mai bune”.

„Sunt ușor de folosit, de armat, încărcat și mutat; fără ele nu am elimina atâtea tancuri rusești”, explică el, adăugând că „tot pe subiectul tancurilor: Am capturat peste 100 de tancuri inamice”.

„Avem o glumă în armata ucraineană: cel mai mare furnizor de arme pe care îl avem este Rusia”, relatează militarul.

Urmărește ultimele evoluții din a 64-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Începe un război economic între UE și SUA? Ministrul francez de Finanțe: ‘Toate statele europene trebuie să înțeleagă că astăzi, în fața acestor decizii americane, trebuie să învățăm să ne protejăm și să ne apărăm mai bine interesele economice’

Publicat

in

De

Ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire a declarat că Franţa ar putea încerca să negocieze unele scutiri de la obligaţiile şi limitele impuse de legea anti-inflaţie din SUA, dar Europa trebuie să acţioneze pentru a proteja interesele economice ale blocului comunitar.

Le Maire îl va însoţi pe preşedintele francez Emmanuel Macron într-o vizită de stat în Statele Unite, în această săptămână.

Europenii susţin că pachetul masiv de subvenţii pentru protejarea producătorilor americani, din Legea americană de reducere a inflaţiei, ar putea da o lovitură letală industriilor lor, care deja au probleme din cauza preţurilor ridicate ale energiei cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Franţa poate cere scutiri de la anumite taxe şi limite impuse de administraţia SUA. Dar adevărata întrebare pe care trebuie să ne-o punem este ce fel de globalizare ne aşteaptă?”, a declarat Le Maire pentru televiziunea France 3, conform news.ro.

Acesta a adăugat: ”China favorizează producţia chineză, America favorizează producţia americană, este timpul ca Europa să favorizeze producţia europeană… Toate statele europene trebuie să înţeleagă că astăzi, în faţa acestor decizii americane, trebuie să învăţăm să ne protejăm şi să ne apărăm mai bine interesele economice”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Europa și întrebarea obișnuită în prag de iarnă: vom revedea sau nu zăpezile de altădată? Ce știu acum specialiștii

Publicat

in

De

A.C. Theodor • HotNews.ro

Vremea se răcește pe măsură ce se apropie iarna calendaristică. În Statele Unite și Canada sau în Europa, mulți stau cu ochii după prognoze: când și cât va ninge?

Ninsori in GreciaFoto: Nick Paleologos / AFP / Profimedia

Trebuie să știm de la bun început că vremea pe glob este influențată de… o fetiță și un băiețel: La Niña și El Niño! Împreună cu Neutral, care după cum îl arată numele nu este încă hotărât, ei sunt membrii familiei ENSO: El Niño-Southern Oscillation, și provoacă schimbări majore în temperatura apei, presiunea la suprafață, vânturile și ploile din Pacificul tropical. ENSO influențează puternic sistemul de feedback dintre atmosferă și ocean și acesta influențează la rândul lui vremea de pe glob.

El Niño este faza caldă a lui ENSO, iar La Niña cea rece – și ea este cea care ne dictează vremea în această perioadă când împlinește trei ani, înainte să-i facă loc lui Neutral, care-i va face loc mai repede lui El Nino.

Pentru Europa, sistemul de prognoze cel mai utilizat și apreciat este cel de la ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecast), institut de cercetare și serviciu operațional 24/7 al proiectului Copernicus-EU.

Mediile sezoniere arată căderi de zăpadă sub medie peste mai toată Europa, ceea ce indică o persistență a presiunilor ridicate. Nu înseamnă că nu vor cădea zăpezi, ci doar că vor fi mai mici decât cele normale.

Prognoza pentru decembrie anunță anomalii negative extinse. Modelul pare a fi sub influența unui sistem de presiuni ridicate, prognoza fiind rezervată cu privire la scenarii de căderi și depuneri de zăpadă pe scară largă.

Nici ianuarie nu promite mult agricultorilor și practicanților de schi. Prognoza pentru majoritatea continentului indică zăpezi puține la jumătatea iernii. Deficitul cel mai mare pare a afecta Europa nordică și Alpii.

Iar în februarie, prognoza arată că zăpezile potențiale se vor reduce și mai mult. Modelul este practic același cu ceea s-a conturat încă din septembrie.

Există date și pentru martie. Știm că martie poate fi rece și să aducă zăpezi. Dar și atunci, prognoza spune că vom avea un sfârșit al sezonului rece sub cel obișnuit.

Cum niciodată nu trebuie să crezi un singur model de prognoze, ne vom îndrepta și spre UKMO, și el sistem de prognoze pe termen mai lung. Este dezvoltat de United Kingdom Met Office, după cum îl arată și inițialele.

El arată la rândul lui o prognoză de zăpezi mai sceptică pentru majoritatea continentului, cu excepția extremităților nordice. UKMO folosește alți parametri decât ECMWF, dar se corelează la fel cu privire la căderile de zăpadă.

Mai dinamic decât ECMWF, UKMO deschide mai multe posibilități în domeniu. Pentru decembrie și ianuarie indică zăpezi mai multe în nordul și vestul Europei, dar în februarie se aliniază prognozei mai rezervate.

Sursa: Severe Weather Europe

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend