Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

DEZVĂLUIRI ! Dr. Marius Geantă: “Se încearcă, pe alocuri cu disperare, îngroparea cazului bebeluşilor decedaţi! “

Avatar

Publicat

in

Chestiuni Argesene– Reputatul specialist avertizeazǎ cǎ tedința instituțiilor din sistem este de a încerca să ascundă informații esențiale pentru efectuarea anchetei și pentru formularea unei concluzii.

In contextul bâjbâielii continue de care dau dovadǎ autoritǎţile în “Criza bebeluşilor”, este foarte greu sǎ gaseşti un medic care sǎ exprime o poziţie corectǎ şi care sǎ nu lase loc de interpretǎri cu privire la aceastǎ tragedie. Am cǎutat, m-am informat şi, cu riscurile inerente într-o astfel de situaţie în care încǎ nu avem rezultate complete ale anchetelor, am decis sǎ fac acest interviu cu doctorul Marius Geantǎ. Nu are strânse legǎturi cu sistemul medical din Argeş dar este argeşean la origini, mai exact muscelean. In plus, pe lângǎ activitatea sa din domeniul medical, fiind printre altele şi co-fondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină dar şi expert pe medicină personalizată al European Development Platform, este implicat activ în jurnalismul de sănătate. Aşa se face cǎ, la acest moment, întreaga activitate a doctorului Marius Geantǎ este apreciată şi recunoscută de mulţi dintre cei mai importanţi lideri din domeniul sănătăţii din ţară şi din străinătate. Astea sunt motivele pentru care am convingerea cǎ, dupǎ ce veţi citi interviul acordat de doctorul Marius Geantǎ, veţi înţelege cu mult mai bine dimensiunile acestei tragedii dar şi greşelile fǎcute în sistemul de sǎnǎtate românesc.

Ziarul Profit: A trecut aproape o lunǎ de la declanşarea “Crizei Bebeluşilor” din Argeş. Ca medic cu experienţǎ, ca argeşean care a urmǎrit cu atenţie tot ceea ce s-a întâmplat în ultima lunǎ, cum vedeţi dumneavoastrǎ stadiul actual al mulţimii anchetelor şi a mǎsurilor luate de factorii decidenţi ? Putem spune cǎ este totul sub control ?

Marius Geantă: La acest moment, pe datele furnizate de oficiali, nu putem sǎ spunem cǎ situaţia este sub control. Nici din punctul de vedere al evidentierii cauzei, nici din punctul de vedere controlului transmiterii, nici din punctul de vedere al reacţiei sistemului medical în situaţii de acest fel. Concluziile preliminare ale Corpului de Control al Premierului indică atât nerespectarea procedurilor, cât și tedința instituțiilor din sistem de a încerca să ascundă informații esențiale pentru efectuarea anchetei și pentru formularea unei concluzii.

Ziarul Profit: Ziarul nostru a atras atenţia încǎ de la început asupra faptului cǎ sunt o serie de neregului în Spitalul de Pediatrie Piteşti, de la infecţii nozocomiale şi pânǎ la faptul c[ în acelaşi salon erau înghesuiţi copii cu afecţiuni total diferite, nemaivorbind de gândaci, toalete neigienice, etc. Zilele acestea ancheta a demonstrat acest lucru şi, v-aş întreba domnule doctor, România are o problemǎ cu boala mâinilor murdare, aşa cum se încearcǎ sǎ se spunǎ acum de cǎtre oficialii de la minister, cu una a Spitalelor murdare sau cu ambele?

Marius Geantă: România suferă de boala sistemului sanitar murdar, nu doar de boala mâinilor murdare sau a spitalelor murdare. La propriu și la figurat.

Ziarul Profit: Dupǎ moartea primului bebeluş se putea stopa în acel punct tragedia morţii celorlalti doi şi internǎrile pe bandǎ rulantǎ la Marie Curie ? Exsitǎ posibilitatea unor teste rapide şi, dacǎ da, de ce credeţi cǎ nu s-a apelat la acestea?

Dr. Marius Geantă a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti în anul 2003. Datorită formării sale şi pasiunii pentru medicină şi ştiinţă, dr. Marius Geantă s-a implicat activ, la scurt timp, în jurnalismul de sănătate şi în domeniul sănătăţii. Astăzi, întreaga sa activitate este apreciată şi recunoscută de unii dintre cei mai importanţi lideri din domeniul sănătăţii din ţară şi din străinătate. Dr. Marius Geantă este co-fondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină, expert pe medicină personalizată al European Development Platform, membru al European Alliance of Personalized Medicine. Printre multe alte proiecte în care a fost implicat se numără proiectul IT Future of Medicine, dar şi Public Health Genomics Network.

Dr. Marius Geantă a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti în anul 2003.
Dr. Marius Geantă este co-fondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină, expert pe medicină personalizată al European Development Platform, membru al European Alliance of Personalized Medicine.

Marius Geantă: Sunt două săptămâni de când am scris în premieră despre testarea rapidă pentru toxina Shiga, cea care cauzează sindromul hemolitic-uremic. Dacă aceste teste erau disponibile și dacă existau protocoale clare pentru astfel de situații, copiii ar fi putut să fie diagnosticați mai repede și tratamentul putea fi mai eficient. Așa, primul copil care a fost testat pentru toxina Shiga este micuțul din Mioveni care a fost plimbat prin atâtea spitale, nu doar din Argeș, dar și din București, fiind internat miercurea trecută la “Marie Curie”.

Se încearcă, pe alocuri cu disperare, îngroparea acestui caz

Ziarul Profit: Laptele praf, apa îmbuteliatǎ şi portocalele au fost avansate iniţial ca fiind sursa acestui val de infecţii în Argeş. Rând, pe rând acestea au fost uitate aducându-se în prim plan anumite vaccinuri şi, mai nou, nişte iaurturi colorate. De aici şi speculaţii potrivit cǎrora se încearcǎ protejarea unor mari companii importatoare fie de produse alimentare, fie de produse farmaceutice. Este plauzibilǎ aceastǎ variantǎ? Sunt interese care pot ucide copii, chiar un sistem, pe o piaţǎ a medicamentelor din ce în ce mai aglomeratǎ ?

Marius Geantă: Nu vreau să speculez pe această temă, în lipsa unor date clare din anchete. Speculațiile pot face mai mult rău decât bine, oricât de mare ar fi dorința legitimă a oamenilor de a afla cauza îmbolnăvirilor.

Ziarul Profit: S-a tot vorbit de faptul cǎ, vezi doamne, nişte demisii, nu ar fi dus la aflarea cauzelor ce au provocat aceasta tragedie. Eu, personal, nu sunt de acord cu aceastǎ teorie, ba spun cǎ nişte demisii ar fi stopat haosul la care asistǎm acum şi ar fi limitat proporţiile acestuia. A acţionat corect ministerul în acest caz ? Dar DSP Argeş şi conducerea Spitalului de Pediatrie ?

Marius Geantă: Mă aștept ca raportul final al Corpului de Control al Premierului să aducă răspunsul la aceste întrebări. Să aflăm vinovații – pentru că este evident că aceștia există. Urmărind însă cu atenție derularea evenimentelor, nu pot să nu constat că în unele medii se încearcă, pe alocuri cu disperare, îngroparea acestui caz. Din această perspectivă, n-ar trebui să ne surprindă dacă rezultatul final al anchetei va fi dat abia după intervenția procurorilor.

Ziarul Profit: Cazul Bebeluşilor din Argeş a demonstrat cǎ sistemul medical din România nu este pregǎtit sǎ facǎ faţǎ unor situaţii limitǎ de acest gen. Dupǎ acest tragic episod, acelaşi sistem va fi pregǎtit pe viitor pentru astfel de situaţii, protocoalele sunt de-acum mult mai perfecţionate, s-au înlǎturat toate deficenţele constatate în ultima lunǎ ?

Marius Geantă: Ar fi îngrozitor să descoperim, la următoarea provocare de acest gen, că nu am învățat nimic din experiența de acum și că vom fi luați din nou prin surprindere și vom căuta testele rapide timp de câteva săptămâni. Criza actuală putea fi ținută sub control dacă știința medicală a momentului nu rămânea doar în studii și în conferințe de specialitate, ci era implementată la nivelul sistemului prin ghiduri și protocoale. De ce nu s-a întâmplat? Aceasta este întrebarea cheie la care trebuie să răspundă ancheta.

Toxina Shiga nu are culoare politică. La fel ar trebui să se întâmple și cu spitalele, cu întreg sistemul

Ziarul Profit: Dacǎ ar fi sǎ faceţi o listǎ, un top al greşelilor flagrante în acest caz, nedemne de un sistem medical ce se vrea la standarde europene, care ar fi acestea şi cine ar trebui sǎ îşi asume public aceste greşeli ?

Marius Geantă: Există o responsabilitate locală, la nivelul spitalului și a direcției de sănătate publică, după cum există o responsabilitate și la nivel central. Dacă aș alege o eroare dintre toate cele pe care le-am constatat în această perioadă, cea mai gravă este situația copilului din Mioveni mutat de la un spital la altul, la mult timp de la declanșarea primului val al crizei. În plină criză și discuție publică despre conduita în astfel de cazuri, sistemul spitalicesc a reacționat în același mod în care a reacționat spitalul din Pitești în primul moment, la sfârșitul lunii ianuarie. Cazul bebelușului din Mioveni indică falimentul întregului sistem sanitar românesc, nu doar al celui din Argeș.

Ziarul Profit: In Argeş existǎ o vorbǎ: dacǎ vrei sǎ ajungi şef de secţie de spital, manager de spital, şef de DSP, Ambulanţǎ, etc, trebuie sǎ fii membru de partid sau, cel puţin simpatizant de partid. Vi se pare normalǎ aceastǎ situaţie sau cum vedeţi sistemul medical din Argeş, unde halatele albe au devenit roşii, culoarea PSD ?

Marius Geantă: Toxina Shiga nu are culoare politică. La fel ar trebui să se întâmple și cu spitalele, cu direcțiile de sănătate, cu sistemul sanitar în integralitatea sa. Accesul cetățenilor la servicii medicale de calitate nu trebuie să fie condiționat de niciun factor administrativ sau politic.

Ziarul Profit: Domnule doctor, mii de pǎrinţi aşteaptǎ de aproape o lunǎ un rǎspuns concret privitor la sursa exactǎ a acestor infecţii. Vom afla vreodatǎ acest lucru sau , mai degrabǎ, trebuie sǎ ne împǎcǎm cu ideea cǎ însuşi sistemul medical este grav infectat?

Marius Geantă: În Germania, într-o situație similară, cauza a fost căutată timp de luni bune. Așadar, putem și noi să cercetăm mult și bine, fiind posibil să nu descoperim vreodată ce a determinat îmbolnăvirea. Însă ceva este la fel de important: să ne pregătim cu toții și să știm cum să reacționăm data viitoare. După criza din Germania, din 2011, la nivelul Uniunii Europene a fost o preocupare intensă pentru gestionarea unor asemenea cazuri. Am văzut și un raport care arăta că, prin laboratorul de la Institutul Cantacuzino, România era pregătită teoretic pentru a reacționa eficient. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat în realitate: încă un eșec major al sistemului.

Comenteaza cu profilul de FB

Editorialist, realizator TV, directorul si fondatorul publicatiilor PROFIT si a unei televiziuni. Cu o experienta de 20 ani in presa scrisa a colaborat de-a lungul timpului cu ziare nationale si agentii de presa pentru care a publicat nenumarate reportaje si anchete jurnalistice, multe dintre acestea devenind subiecte pe plan national. Este implicat in televiziune si realizeaza cunoscuta emisiune CHESTIUNI ARZATOARE. Contact e-mail iulian.uta@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Klaus Iohannis: ‘Ceea ce numim cu mândrie ‘Spiritul de la Sibiu’, care definește contribuția României la construcția europeană, își păstrează deplina relevanță și poate orienta în continuare dezbaterea privind viitorul Europei’

Avatar

Publicat

in

De

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei ” România continuă să susţină o Uniune a coeziunii, mai solidară şi mai unită, în vremuri de criză, şi nu numai. Aceștia sunt pilonii indispensabili pe care clădim viitorul Europei. România a gestionat mai eficient efectele pandemiei prin strânsa cooperare la nivelul Uniunii”.

„Sărbătorim astăzi, 9 mai, Ziua Europei, într-un context încă marcat de pandemia de COVID-19, care a pus la grea încercare Uniunea Europeană şi statele sale membre. Este o bună ocazie să reflectăm asupra lecţiilor învăţate din experienţa ultimului an, dar şi un moment potrivit în care, pe fondul eforturilor de redresare şi al speranţelor reînnoite, putem realiza o proiecţie asupra viitorului Uniunii.

Este, aşadar, un prilej de analiză, dar şi de reafirmare a principiilor şi a obiectivelor de bază ale Uniunii. Unitatea şi solidaritatea sunt elementele fundamentale ale Declaraţiei enunţate de către Robert Schuman în urmă cu mai bine de 70 de ani. Aceste două valori comune sunt la fel de relevante şi astăzi pentru construcţia europeană, pentru adaptarea, dezvoltarea şi progresul Uniunii Europene.

Provocările prin care trecem împreună nu diminuează, ci, dimpotrivă, reconfirmă relevanţa proiectului european şi a unui răspuns unit şi solidar al statelor membre şi al instituţiilor europene”, afirmă şeful statului, în mesajul transmis duminică de către Administraţia Prezidenţială.

El adaugă că principiile Declaraţiei Schuman inspiră continuu acţiunea europeană, inclusiv în acest context al pandemiei.

„Viziunea de atunci, cu un pronunţat caracter universal, a fost aceea în măsură să asigure depăşirea multor momente dificile, prin soluţii comune, coordonate, în beneficiul cetăţenilor europeni. Testul pe care Uniunea Europeană îl trece în contextul pandemiei este unul fără precedent.

Cu toate acestea, reacţia europeană la această criză ne-a oferit exact măsura valorii adăugate incontestabile pe care o aduce pentru noi toţi Uniunea. Unitatea, coeziunea şi solidaritatea constituie, fără îndoială, forţa şi esenţa răspunsului nostru. Individual, statele membre nu ar fi găsit la fel de rapid soluţiile pe care am reuşit să le identificăm împreună.

În acest context, din efortul nostru comun s-a desprins nevoia unei Europe reziliente, sub toate aspectele: politic – prin apărarea democraţiilor noastre şi a statului de drept, economic – prin consolidarea lanţurilor de aprovizionare şi protejarea comerţului liber, digital sau sanitar. Fără cooperarea la nivelul Uniunii, accesul la tratamente şi echipamente medicale, la vaccinuri şi la asistenţa financiară pentru susţinerea măsurilor economice şi sociale ar fi fost mult mai dificil”, evidenţiază preşedintele Klaus Iohannis.

Totodată, el subliniază importanţa respectării valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.

„În acelaşi timp, răspunsul european la încercările ultimei perioade s-a bazat şi trebuie să se bazeze în continuare pe respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, pe forţa multilateralismului eficient, cu respectarea dreptului internaţional. Toate aceste valori, alături de măsuri bine fundamentate în planul acţiunii pragmatice, inclusiv consolidarea alianţelor cu acele state şi organizaţii care împărtăşesc valorile noastre democratice şi ataşamentul pentru dreptul internaţional, contribuie la întărirea rezilienţei noastre strategice”, arată Iohannis.

De asemenea, el punctează că „nu este deloc întâmplător faptul că susţinerea manifestată de români pentru Uniunea Europeană este una ridicată şi a rămas constantă în timp”.

„Aceasta demonstrează fără echivoc ataşamentul nostru profund pentru familia europeană, pentru valorile şi modul de viaţă european, cu tot ceea ce reprezintă: respectul pentru democraţie, statul de drept şi libertăţile fundamentale, perspectiva prosperităţii şi a securităţii. Ca parte a profilului său pro-european, România continuă să susţină o Uniune a coeziunii, mai solidară şi mai unită, în vremuri de criză, şi nu numai.

Aceştia sunt pilonii indispensabili pe care clădim viitorul Europei. România a gestionat mai eficient efectele pandemiei prin strânsa cooperare la nivelul Uniunii, astfel am stabilit culoare verzi pentru libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor, am achiziţionat vaccinuri centralizat, am adoptat Planul de relansare economică.

Realitatea ne-a evidenţiat ceea ce deja ştiam: suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună. Ghidaţi de valoarea fundamentală a solidarităţii europene, am oferit asistenţă atât statelor membre, cât şi celor aflate în vecinătatea Uniunii Europene, precum Republica Moldova. Suntem mândri de faptul că, în această criză, România a fost parte a acestui efort solidar, în condiţiile în care ţara noastră nu doar că a beneficiat de sprijin, dar şi-a asumat, prin acţiune concretă, partea sa de responsabilitate”, afirmă preşedintele Iohannis.

Şeful statului se referă în mesaj şi la Conferinţa privind viitorul Europei, care reprezintă o nouă formă de dialog cu cetăţenii Uniunii.

„În ciuda dificultăţilor actuale generate de pandemie, asistăm astăzi, în mod simbolic, la lansarea, la nivel european, a unui nou dialog cu cetăţenii Uniunii, în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei. Prin această Conferinţă ne propunem să vedem care sunt aşteptările cetăţenilor noştri şi să găsim împreună soluţii pentru a le transforma în realitate.

Aspiraţiile cetăţenilor sunt esenţiale pentru edificarea unei Uniuni Europene unite, puternice, pregătite pentru viitor. Lecţiile generate de pandemie, dar şi marile transformări, evoluţia tehnologică accelerată şi eforturile de combatere a schimbărilor climatice vor figura, cu siguranţă, printre temele cele mai importante în definirea acţiunii Uniunii pe termen mediu şi lung”, menţionează preşedintele Klaus Iohannis.

El adaugă că România susţine, în acest sens, o abordare în deplin acord cu Declaraţia de la Sibiu, adoptată la 9 mai 2019.

„Ceea ce numim cu mândrie ‘Spiritul de la Sibiu’, care defineşte contribuţia României la construcţia europeană, îşi păstrează deplina relevanţă şi poate orienta în continuare dezbaterea privind viitorul Europei. Suntem pregătiţi să contribuim activ la acest dialog, care să ne ajute să definim împreună priorităţi şi soluţii comune. Doar aşa putem avea garanţia că Uniunea Europeană de mâine va rămâne una a rezilienţei, a incluziunii şi a echităţii, care să asigure crearea de oportunităţi egale pentru noi toţi.

Ne dorim ca, la finele acestui exerciţiu de reflecţie, Uniunea Europeană să fie echipată cu instrumentele necesare creşterii rezilienţei sale. În acelaşi timp, dorim o Uniune pregătită deplin pentru exercitarea rolului său de pol de prosperitate şi stabilitate la nivel regional şi global.

Răspunsurile trebuie căutate în consolidarea instrumentelor Uniunii, conform competenţelor sale, în sfere importante, precum Piaţa Internă, mai ales în ceea ce priveşte ridicarea barierelor care afectează încă deplina sa funcţionare, în construirea unor sisteme de sănătate europene robuste, dar şi în pregătirea societăţii pentru economia viitorului.

În această ecuaţie, investiţiile continue în educaţie şi în formare profesională adaptată pieţei muncii vor fi o componentă extrem de importantă. Ne dorim, de asemenea, să vedem o abordare europeană strategică asupra vecinătăţii şi Balcanilor de Vest. Într-adevăr, este necesar ca rezilienţa Uniunii să fie sprijinită de o vecinătate sigură, stabilă, prosperă, ferm angajată în reforme politice şi economice. Va urma o perioadă de dialog direct şi activ cu cetăţenii şi, în perspectivă, de acţiune concretă”, arată preşedintele Iohannis.

În concluzie, el îşi exprimă speranţă că românii vor avea o voce puternică în această dezbatere referitoare la viitorul Uniunii Europene.

„Ne dorim o participare cât mai largă la Conferinţa privind viitorul Europei şi sperăm că românii vor avea o voce puternică în dezbaterea despre cum va arăta Europa în care vor să trăiască ei şi generaţiile care vor urma. Este momentul să ne amintim de trecut, să reflectăm la provocările actuale, dar şi să ne angajăm în construcţia viitorului. La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, România!”, mai spune preşedintele Klaus Iohannis, în încheierea mesajului, conform agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Dan Bittman atrage atenția: ‘Suntem în aceeași situație ca atunci când nu exista vaccin. Ba chiar mult mai rea’

Avatar

Publicat

in

De

Artistul Dan Bittman este de părere că ”Oamenii care ne impun aceste restricţii vor să ne ducă într-o situaţie de criză. Vor neapărat să o facă”.

”După un an de zile şi toate măsurile luate, suntem în aceeaşi situaţie iar poporul a fost foarte obedient. A respectat măsurile impuse şi, cu toate acestea, suntem într-o situaţie gravă.

Respect legea şi am respectat-o în tot acest an. Dar am senzaţia că oamenii care ne impun aceste restricţii vor să ne ducă într-o situaţie de criză. Vor neapărat să o facă…

Nimeni nu doreşte, de fapt, să îmbunătăţească ceva. Dimpotrivă. Doreşte să aibă cifre. Doreşte să vândă în continuare marfă: medicamente, teste, vaccinuri. Ce rost are să discutăm? Suntem în aceeaşi situaţie ca atunci când nu exista vaccin. Ba chiar mult mai rea”, conform Antena3.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend