Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dezbatere DECISIVĂ în Germania: succesorul Angelei Merkel ar putea să fie decis înainte de alegeri

Publicat

in

Cu o săptămână înaintea alegerilor legislative, liderii celor trei partide majore germane se înfruntă duminică în cursul unei mari dezbateri televizate, în timp ce cursa pentru succesiunea Angelei Merkel la funcţia de cancelar rămâne mai deschisă ca oricând, comentează France Presse, relatează Agerpres.

Candidatul cel mai bine plasat, ministrul de finanţe şi vice-cancelar social-democrat Olaf Scholz se impusese, potrivit sondajelor, în cursul celor două confruntări precedente, prezentându-se ca un administrator experimentat şi calm, calităţi apreciate de alegătorii germani.

Conservatorul Armin Laschet, care se consideră moştenitorul natural al Angelei Merkel, s-a arătat mai ofensiv pe ultima linie dreaptă a campaniei sale electorale, marcată la început de o anume nonşalanţă, iar apoi de mai multe erori care l-au pus în încurcătură.

Dar Laschet, puţin popular, nu a reuşit până în prezent să-şi recâştige avantajul: formaţiunea sa, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aliată cu Uniunea Creştin-Socială (CSU) bavareză, a reuşit prea puţin să crească în sondaje, înregistrând între 20% şi 22%, faţă 25% şi 26% pentru SPD. “Simţim că ceva se mişcă. Sunt convins că vom ajunge primii”, a asigurat el într-un interviu acordat ediţiei duminicale a publicaţiei conservatoare Die Welt.

Verzii şi lidera lor, Annalena Baerbock, care stârnise entuziasm în primăvară înainte de a comite mai multe gafe atribuite în mare lipsei sale de experienţă, acumulează în prezent între 15% şi 17% din intenţiile de vot, distanţă care pare să o scoată pe jurista de 40 de ani din cursa pentru funcţia supremă.

Surprizele nu sunt totuşi excluse. 40% dintre alegătorii germani nu ştiu de fapt în continuare pentru cine să voteze, potrivit unui studiu reprezentativ al Institutului Allensbach. Se adaugă de asemenea marjele de eroare ale sondajelor şi componenta importantă din acest acest an- votul prin corespondenţă – din cauza pandemiei.

“Alegerile trebuie să decidă guvernul care va avea o influenţă decisivă asupra crizei climatice” şi fără Verzi, aceasta nu va fi posibil, a declarat Baerbock în cursul unui congres al partidului său duminică.

Ecologiştii ar trebui cel puţin să joace un rol-cheie în formarea unui guvern de coaliţie la finalul scrutinului, format probabil din cele trei partide.

Dezbaterea, care urmează a fi difuzată începând de la ora locală 20:15 (18:15 GMT) pe canalele private ProSieben, Kabeleins şi Sat1, îi va oferi lui Armin Laschet (60 de ani) o ultimă şansă de a-l pune în dificultate pe Olaf Scholz (63 de ani).

Şi poate să împiedice umilitoarea trimitere în opoziţie a partidului său conservator, anunţată de sondaje.

Reputat de obicei pentru moderaţia sa, liderul regiunii celei mai populate germane – Renania de Nord-Westfalia,- nu încetează să agite spectrul unei alunecări spre stânga a ţării în cazul unei alianţe între SPD, Verzi şi stânga radicală Die Linke, care pare foarte probabilă.

Olaf Scholz şi Annalena Baerbock au exclus totuşi orice alianţă cu acest partid, cotat în prezent la 6% din intenţiile de vot, atât timp cât va continua să pledeze pentru o destructurare a NATO.

Candidatul conservator l-a atacat pe Olaf Scholz, folosind ca motiv o jenantă anchetă judiciară care implică o unitate de luptă împotriva spălării banilor, aflată în subordinea ministerului său.

Scholz va trebui să clarifice acest subiect luni în faţa Comisiei de Finanţe a Bundestag-ului, într-o videoconferinţă.

Angela Merkel, care va părăsi scena politică după 16 ani în care s-a aflat la putere şi care se bucură în continuare de popularitate, s-a ţinut la distanţă de campanie la început, venind ulterior în ajutorul lui Laschet. Ea şi-a înmulţit participările la întâlniri electorale alături de acesta.

Vezi și: Armata Europei, visul ministrului german al Apărării

Dar oricare ar fi rezultatul scrutinului, tabăra conservatoare se pregăteşte pentru un scor istoric de scăzut, de natură să întunece bilanţul Angelei Merkel, notează AFP.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Noile linii pentru comunicare ale UE cer să nu fie făcute referiri la Crăciun

Publicat

in

De

„Orice persoană din UE are dreptul de a fi tratată în mod egal”, fără referire la „sex, etnie, rasă, religie, dizabilități și orientare sexuală”.

Astfel – scrie Bruxelles-ul în noile sale linii directoare – apelativele „Miss, Mrs” (domnişoară sau doamnă) trebuie să dispară, fiind înlocuite cu un mult mai generic „Ms”, scrie agenția italiană ANSA.

Și nici de sărbători nu vor trebui să mai existe referiri cu conotații religioase, cum ar fi Crăciunul, ci acestea vor fi citate într-un mod generic: spunând, de exemplu „sărbătorile sunt stresante” și nu „Crăciunul este stresant”, precizează documentul pentru o „comunicare corectă” furnizat de Comisie şi intitulat „Union of Equality” – Uniunea Egalității.

DECALOGUL Uniunii Europene

Orientările conțin mai multe capitole în care, conform executivului UE, trebuie avut în vedere tratamentul egal al persoanei. În decalogul comisiei există câteva recomandări care trebuie respectate întotdeauna:

  • Nu vor fi utilizate substantive sau pronume care au legătură cu genul subiectului;
  • Trebuie menținut un echilibru între sexe în organizarea fiecărui panel;
  • Atunci când se utilizează un conținut audiovizual sau mărturii, trebuie să ne asigurăm că diversitatea este reprezentată în fiecare aspect al materialului
  • În faţa unei audienţe nu ne adresăm folosind apelativele „domni” sau „doamne” ci mult mai genericul „stimați colegi”;
  • Atunci când se vorbeşte de transsexuali, aceştia trebuie identificați în baza indicației lor;
  • Nu va mai fi folosit cuvântul „bătrâni”, ci „oameni în vârstă”;
  • Atunci când se va vorbi despre persoane cu dizabilități, nu se va mai face referire prioritară la persoană (de exemplu, în loc de „Mario Rossi este o persoană cu dizabilități”, vom spune „Mario Rossi are o dizabilitate”).

În ghidurile UE există și referiri pentru o comunicare „corectă” în ceea ce privește religiile. De exemplu, în text este indicat ca, în orice conținut comunicativ, „să nu se folosească nume proprii tipice unei anumite religii”.

Referitor la sărbători, comisia cere „să evităm să considerăm ca fiind de la sine înțeles că toată lumea este creștină”. Şi în acest sens oferă o mulțime de exemple: în loc să spunem sau să scriem „Crăciunul este stresant”, executivul european ne invită să folosim cuvintele: „Sărbătorile sunt stresante”.

Polemicile stârnite

Schimbările de exprimare ale Comisiei UE sunt stigmatizate de liderul formaţiunii Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, care scrie pe Twitter: „Comisia Europeană, printr-un document intern, consideră Crăciunul o sărbătoare neincluzivă. Numele Maria și Giovanni sunt și ele vizate. Motivul? Ar putea fi „ofensatoare” pentru necreștini. Gata, acum e deja prea mult: ne sunt şterse istoria și identitatea”. (Rador)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Valeriu Gheorghiţă, despre Omicron: Pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută, care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele trecute prin boală, cât şi la cele vaccinate

Publicat

in

De

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni seară că varianta Omicron de SARS-CoV-2 este una cu contagiozitate mare şi reuşeşte să infecteze atât persoanele care au trecut deja prin boală, cât şi persoane vaccinate, scrie News.ro. Valeriu Gheorghiţă este de părere că Omicron este „una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2”.

„Noi deja vorbim de o variantă sud-africană, de varianta beta SARS-CoV-2, de aceea cred că e bine să rămânem la definiţia şi varianta de Omicron pentru a nu fi confundată cu varianta anterioară Sud- Africană SARS-CoV-2. Ce ştim în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutaţii la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutaţii acumulate pe aceeaşi tulpină virală, dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanţii, anticorpii care apar atât după vaccin cât şi după boala naturală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3.

Gheorghiţă a arătat că noua variantă de SARS CoV-2 a apărut în Africa de sud când această ţară ieşea din valul patru.

„Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de scăpare se sub acţiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă, dacă luăm în calcul eficienţa vaccinurilor. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creştere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieşea din valul 4 generat de varianta Delta. Peste 60% din populaţie din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele care au fost vaccinate”, a mai declarat Gheorghiţă.

Întrebat dacă există certitudinea că noua tulpină poate duce la reinfectarea celor trecuţi prin boală sau a celor care s-au vaccinat, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că aceasta are capacitatea de a reinfecta persoane.

„Din datele preliminare, da, se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecţie SARS-CoV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecţii la persoane vaccinate cu schemă completă. Dar trebuie să ţinem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe. Este puţin probabil ca la aceste categorii de persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menţine protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecţiei. (…) Ne aşteptăm ca în cazul acestei variante, Omicron, persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă, cu atât mai mult persoanele care îşi vor efectua doza de booster pentru consolidarea răspunsului imun, vor fi protejate pentru forme severe de boală, pentru risc de îmbolnăvire”, a mai declarat Gheorghiţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend