Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

DEZASTRU pentru Rusia: ‘Moment istoric’ între Belarus și SUA, care își trimit ambasadori

Publicat

in

SUA şi Belarus îşi vor restabili relaţiile diplomatice depline şi vor trimite fiecare un ambasador în capitala celeilalte ţări, a anunţat marţi un înalt diplomat american în vizită la Minsk, relatează AFP.

Citat de agenţia de ştiri oficială din Belarus Belta, adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri politice David Hale a precizat că anunţul oficial va fi făcut după o întrevedere cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, informează agerpres.ro.

Citește și: Fostul șef INML a luat foc! “Rezultatele noastre sunt infailibile”

„Schimbul de ambasadori” va fi „un moment istoric” pentru restabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, a declarat el, potrivit Belta.

Vizita numărului 3 al Departamentului de Stat american în Belarus are loc la mai puţin trei săptămâni de la cea a lui John Bolton, pe atunci consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Citește și: Adevarul despre pensii- Dan Barna aruncă bomba

Relaţiile între Belarus şi SUA au fost tensionate de-a lungul anilor. În 2007, Washingtonul a calificat ţara drept „ultima dictatură din Europa”, iar în anul următor Minskul l-a invitat pe ambasadorul american „să părăsească ţara” şi şi-a rechemat propriul ambasador din SUA.

Reduse la un nivel minim, relaţiile bilaterale au fost reluate în 2009, fără a soluţiona totuşi diferendul diplomatic.

Citește și: Interesant! Procurorul care se ocupă de cazul Caracal a intrat în concediu medical

Fostă republică sovietică aflată la porţile Uniunii Europene, Belarus este un aliat apropiat al Rusiei. Cele două ţări sunt membre ale unui uniuni menite să ducă progresiv la „fuzionarea” lor într-un singur stat, notează AFP.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

BNR: ‘Incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei sunt neobişnuit de înalte’

Publicat

in

De

Incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei sunt neobişnuit de înalte, date fiind natura fără precedent a unui asemenea şoc economic pe plan naţional şi la nivel global, dar şi modificări ale comportamentului de consum, arată Banca Naţională a României, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

„Incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei sunt neobişnuit de înalte, date fiind natura fără precedent a unui asemenea şoc economic pe plan naţional şi la nivel global, implicând închideri bruşte ale activităţii unor companii şi sectoare de activitate, dar şi modificări ale comportamentului de consum. Surse majore de incertitudine sunt şi viteza de redresare a economiei ulterior eliminării graduale a măsurilor restrictive şi eficacitatea acţiunilor şi a programelor de sprijinire a companiilor şi populaţiei. Pe plan intern, incertitudini semnificative sunt asociate conduitei politicii fiscale şi a celei de venituri, dar şi funcţionării mecanismului de transmisie a politicii monetare în contextul proiectelor legislative care vizează sistemul bancar. Incertitudini şi riscuri sporite decurg de asemenea din contracţia economiei zonei euro şi a celei globale, precum şi din evoluţiile de pe pieţele financiare internaţionale, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus”, se spune în comunicatul de presă privind Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

Potrivit sursei citate, în şedinţa de vineri, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia mai 2020, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile.

„Actualele previziuni macroeconomice au fost realizate în condiţii de incertitudine extrem de ridicată şi de dificultăţi maxime, date fiind multiplele necunoscute privind evoluţia şi implicaţiile pandemiei şi ale măsurilor asociate. Noul scenariu arată o modificare a traiectoriei anticipate a ratei anuale a inflaţiei mai cu seamă în a doua parte a orizontului prognozei. Astfel, după o scădere moderată în trimestrul II, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să urce din nou în jumătatea superioară a intervalului ţintei în a doua parte a anului curent, pentru ca apoi să se repoziţioneze şi să se menţină în jurul punctului central al ţintei până la finele orizontului proiecţiei, pe fondul manifestării presiunilor dezinflaţioniste ale deficitului de cerere agregată”, se menţionează în raport.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Aproximativ 500 de membri ai Gărzii Naţionale acţionau vineri pentru a restabili calmul în oraşul american Minneapolis

Publicat

in

De

Aproximativ 500 de membri ai Gărzii Naţionale acţionau vineri pentru a restabili calmul în oraşul american Minneapolis, după a treia noapte de violenţe în urma morţii lui George Floyd, un afoamerican, în timpul unei arestări în forţă, se arată într-un comunicat militar, relatează AFP, potrivit news.ro.

Aceşti membri ai Gărzii Naţionale din statul Minnesota ”vor oferi o susţinere autorităţilor civile atât timp cât li se va cere acest lucru, în vederea asigurării securităţii persoanelor şi bunurilor”, se precizează în comunicat.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend