Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dezastru în Japonia după un cutremur de 7,4 pe Richter/ 4 morți și peste 100 de răniți + pagube importante (Video)

Publicat

in

Două persoane au murit şi câteva zeci au fost rănite în urma cutremurului puternic de 7,4 grade pe scara Richter care a zguduit miercuri seara estul Japoniei, provocând şi un tsunami de intensitate scăzută de-a lungul unei părţi a coastei de nord-est, informează AFP preluat de agerpres.

Cel puţin două persoane au murit în prefecturile Fukushima şi Miyagi din nord-estul ţării, potrivit agenţiei japoneze de gestionare a incendiilor şi dezastrelor, iar alte peste 90 au fost rănite.

Vezi și: Vladimir Putin se teme de trădarea oligarhilor ruși și îi amenință: ‘Astfel de oameni își pot vinde propria mamă’

Conform informaţiilor furnizate de agenţia niponă de meteorologie, epicentrul cutremurului care a avut loc miercuri la oral locală 23:36 (14:36 GMT) a fost localizat la 60 de kilometri adâncime în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Fukushima, unde o centrală nucleară a fost devastată de un tsunami în 2011.

Agenţia a emis imediat un avertisment pentru valuri de un metru înălţime. În final, valuri de 30 cm au fost măsurate în Ishinomaki, prefectura Miyagi. Avertizarea de tsunami a fost ridicată complet joi, la ora locală 05:00 (20:00 GMT).

Cutremurul, care a fost resimţit puternic şi mult timp inclusiv în Tokio, a privat de energie electrică peste două milioane de locuinţe din regiunea Kanto, inclusiv capitala şi prefecturile învecinate, potrivit operatorului Tokyo Electric Power (Tepco), avaria fiind soluţionată complet peste câteva ore.

Aproximativ 35.000 de locuinţe continuau să fie lipsite de curent electric în nord-estul ţării joi, în jurul orei locale 8 (23:00 GMT miercuri), potrivit companiei Tohoku Electric Power.

Compania feroviară JR East a raportat întreruperi majore ale reţelei sale. Un tren de mare viteză (shinkansen) a deraiat la nord de oraşul Fukushima, potrivit companiei, care nu a raportat răniţi. Trenul transporta 75 de pasageri şi trei membri ai echipajului, care au trebuit să rămână la bord timp de patru ore înainte de a putea fi evacuaţi, potrivit postului de televiziune NHK.

În oraşul Sendai, o porţiune din zidul castelului Aoba s-a dărâmat în urma seismului, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea japoneză.

Situată la intersecţia mai multor plăci tectonice majore pe „centura de foc” a Pacificului, Japonia este afectată în mod regulat de cutremure şi a impus standarde stricte de construcţie pentru a se asigura că toate clădirile sunt capabile să facă faţă unor cutremure puternice.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Csoma Botond: Deputaţii UDMR vor vota pentru creşterea salariilor din administraţia publică locală

Publicat

in

De

Parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de marţi, a precizat liderul deputaţilor Uniunii, Csoma Botond, potrivit Agerpres.

Csoma BotondFoto: Facebook

„După şedinţa de astăzi, grupul UDMR din Camera Deputaţilor a confirmat poziţia Uniunii conform căreia recalcularea indemnizaţiilor deputaţilor şi senatorilor în funcţie de salariul minim nu este o prioritate şi, ca atare, parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de mâine. (…) Din cauza creşterii costului vieţii, a inflaţiei şi a preţurilor revoltătoare la energie, este firesc că o parte semnificativă a populaţiei a aflat, cu stupoare, de propunerea majorării salariilor. Totuşi, trebuie să subliniem faptul că funcţionarea primăriilor din localităţile mici este ameninţată de nerespectarea prevederilor din Legea salarizării. Există un pericol real ca unele primării să rămână fără angajaţi”, a declarat Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta a subliniat că majorarea salarială nu ameninţă o viitoare creştere a pensiei şi a salariului minim, care urmează a fi negociate, la întocmirea bugetului anului viitor, în coaliţia de guvernare.

„Trebuie să ne străduim pentru echitate. Cadrul juridic trebuie să fie ajustat astfel încât să ofere soluţii reale la problemele oamenilor. Aşa vom face cu salariile şi îndemnăm să se procedeze la fel şi în cazul pensiilor”, a subliniat Csoma Botond.

UDMR aminteşte că Legea salarizării unitare prevede că salariile personalului din administraţiile locale se stabilesc în funcţie de indemnizaţia viceprimarului sau a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, care se ajustează, anual, la valoarea salariului minim.

„În ultimii patru ani, prevederea legală nu a fost aplicată în toate domeniile, rezultând diferenţe salariale semnificative. În ultimii patru ani nu s-a înregistrat o majorare salarială la nivelul administraţiei publice locale, astfel încât s-au creat inechitate şi diferenţe în sectorul bugetar. UDMR susţine că exclusiv salariile angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale trebuie ajustate”, adaugă comunicatul de presă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Secretarul general al ONU: Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit

Publicat

in

De

„Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit”, a pledat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicitând „eliminarea” tuturor armelor nucleare după ameninţările Rusiei privind posibila lor utilizare în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Războiul Rece a dus umanitatea la câteva minute de distrugere. Astăzi, la decenii după căderea Zidului Berlinului, auzim din nou intimidările nucleare”, a declarat Guterres în cadrul unei reuniuni speciale a Adunării Generale cu prilejul Zilei Internaţionale pentru eliminarea armelor nucleare.

„Să fim clari. Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit. Ideea că o ţară poate purta şi câştiga un război nuclear este nebunească”, a adăugat el, estimând că „fără eliminarea armelor nucleare nu poate exista nici pace (…), nici încredere”.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va recurge la „toate mijloacele” aflate la dispoziţia sa pentru a se proteja, relansând speculaţiile privind riscurile de conflict nuclear, pentru prima dată după 1945.

Antonio Guterres, care s-a deplasat la Hiroshima în august pentru comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul atomic, şi-a exprimat din nou regretul privind eşecul conferinţei de examinare a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (NPT).

La finalul a patru săptămâni de negocieri între cele 191 de ţări semnatare, Rusia a blocat la sfârşitul lui august adoptarea declaraţiei comune, în special din cauza paragrafelor privind centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, ocupată de militari ruşi.

Săptămâna trecută, SUA au precizat că au cerut prin canale private Rusiei să pună capăt discursului său care vehiculează ameninţarea nucleară în războiul din Ucraina, o armă a cărei utilizare ar avea, potrivit Washingtonului, consecinţe „catastrofale”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend