Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Deţinuţii ruși au declanşat greve ale foamei împotriva violenţelor asupra deţinuţilor

Publicat

in

Deţinuţi din două colonii penitenciare ruseşte au declanşat în ultimele zile greve ale foamei, au anunţat autorităţile, acţiunile de protest vizând, potrivit unei ONG, încetarea unor violenţe grave, relatează AFP.

“Aceşti prizonieri protestează împotriva torturilor, a faptului că sunt umiliţi în mod recurent şi a ameninţărilor cu violul”, a declarat joi pentru AFP Vladimir Osecikin, director al proiectului Gulagu.net, specializat în apărarea drepturilor deţinuţilor ruşi.

Bătăile, violenţele sexuale şi chiar criminale în închisori rămân o problemă recurentă în Rusia. Martorii vorbesc adesea de rele tratamente comise de gardieni sau de alţi deţinuţi.

În comunicate difuzate luni şi respectiv miercuri, serviciile penitenciare din regiunile Irkuţk (Siberia orientală) şi Ulianovsk (vestul Rusiei) au confirmat cazuri de deţinuţi care refuză să se alimenteze.

În colonia penitenciară nr. 2, din oraşul Angarsk, din nordul Irkuţk, cinci deţinuţi refuză să se alimenteze, un act de “şantaj” pentru a nu respecta regulamentul intern, potrivit autorităţilor.

Militantul Vladimir Osecikin afirmă însă că numărul acestor deţinuţi este de circa 20 şi că ei sunt în greva foamei de pe 10 septembrie, informează Agerpres.ro.

Potrivit unor documente interne, consultate de AFP, mai multe rapoarte au relatat în ultimele săptămâni despre utilizarea forţei împotriva deţinuţilor din această colonie, în special în timpul percheziţiilor.

Doi deţinuţi, în vârstă de 65 şi respectiv 67 de ani, au murit la câteva zile distanţă unul de altul la începutul lui septembrie, între care unul pentru “insuficienţă cardiacă”, tot potrivit acestor documente.

“Ne temem că gardienii nu spun tot adevărul privind circumstanţele acestor decese”, afirmă Vladimir Osecikin.

În a doua închisoare în care au loc astfel de proteste, la Novoulianovsk, doisprezece deţinuţi au intrat în greva foamei “în semn de nemulţumire împotriva condiţiilor lor de detenţie”, potrivit serviciilor penitenciare locale.

Proiectul Gulagu.net afirmă că unul dintre aceşti deţinuţi a fost recent bătut şi ameninţat cu violul de gardienii săi, acuzaţii dezminţite de administraţia închisorii, citată de agenţia TASS.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

COVID19 – Ziua Armatei Române, sărbătorită în format restrâns

Publicat

in

De

Ziua Armatei României este sărbătorită, luni, printr-o serie de manifestări organizate în format restrâns, în principalele garnizoane din ţară şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, informează MApN, potrivit mediafax.

Luni, se vor organiza ceremonii militare şi religioase la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-al Doilea Război Mondial din Bucureşti şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I – la acest din urmă eveniment vor participa preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Florin Cîţu.

De asemenea, la Sinaia şi la Carei vor avea loc ceremonii şi depuneri de jerbe şi de flori.

Ceremonii similare vor avea loc în cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Refuzat de PSD, Nicolae Ciucă se întoarce cu ‘căciula-n mână’ către USR

Publicat

in

De

Premierul desemnat Nicolae Ciucă se întâlneşte luni, la ora 12,00, cu preşedintele USR, Dacian Cioloş, pentru a discuta despre Programul de guvernare. În weekend, între PSD și PNL au avut loc mai multe negocieri, dar cele două partide nu au ajuns la un acord.

“Dacian Cioloş, preşedintele USR, se va întâlni luni, la ora 12,00, la grupul parlamentar USR, cu prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă. Întrevederea a fost cerută vineri de premierul desemnat”, a anunţat USR.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a spus, duminică seara, că întâlnirea lui Dacian Cioloş cu premierul desemnat nu va fi una pentru negocieri.

“Luni va fi o discuţie între preşedintele USR, Dacian Cioloş, şi premierul desemnat Nicolae Ciucă. Premierul desemnat vrea să discute intenţiile pe care le are cu acest guvern. Domnul Ciucă i-a spus clar că vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar – echipa, programul. Nu este o negociere”, a declarat Dragu.

Conducerea PNL, cea a UDMR şi premierul desemnat au avut, atât sâmbătă cât şi duminică, o serie de întrevederi la Palatul Victoria pentru finalizarea Programului de guvernare.

Potrivit unui comunicat al PNL, la discuţii au participat şi echipele de experţi ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Democrate Maghiare din România, în prezenţa preşedinţilor celor două formaţiuni, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor.

Sâmbătă a avut loc şi o consultare a liberalilor cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Totodată, premierul desemnat a avut sâmbătă după-amiază o convorbire telefonică cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, cei doi convenind ca negocierile politice să aibă loc după finalizarea Programului de guvernare.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend