Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Detaliu NEȘTIUT Un procuror militar explică PROCEDURA prin care vor fi identificați jandarmii violenți – Cine scapă nepedepsit

Publicat

in

Şeful Parchetului Militar, procurorul Ionel Corbu, a afirmat marţi că jandarmii care au participat la intervenţia de vineri din Piaţa Victoriei pot fi identificaţi după numărul de pe cască. Referindu-se la acei jandarmi „timoraţi” de ancheta penală, şeful Parchetului Militar le transmite cetăţenilor de bună credinţă că „acei jandarmi care au acţionat conform prevederilor legale nu se vor afla sub incidenţă acuzaţională”, ci doar cei care au încălcat ghidul Jandarmeriei, scrie News.ro.

Întrebat marţi cât de greu le este oamenilor să îi identifice pe jandarmii care i-au agresat, procurorul Ionel Corbu a spus că aceştia vor fi identificaţi după numărul unic pe care îl au inscripţionat pe cască.

„Există modallităţi specifice de identificare, ei au un număr de identificare pe cască şi am remarcat acest lucru, cunoaştem acest lucru şi evident că mai devreme sau mai târziu îi vom identifica” a spus Corbu.

Şeful Parchetului Militar a spus că nu se vor afla „sub incidenţă acuzaţională” decât acei jandarmi care au încălcat ghidul elaborat de Jandarmerie pentru intervenţii.

„Vreau să transmit, ieri am aflat în mod ocazional, că jandarmii, parte din jandarmi, sunt timoraţi de aceste demersuri judiciare care se efectuează. Vreau să asigur orice cetăţean de bună credinţă că acei jandarmi care au acţionat conform prevederilor legale nu se vor afla sub incidenţă acuzaţională. Doar aceia care şi-au depăşit cadrul procedural, care au încălcat acel ghid emis de instituia domniilor lor” a mai spus procurorul.

Acesta a precizat că până în prezent nici Jandarmeria Română şi nici MAI nu au pus la dispoziţia anchetatorilor documentele solicitate privind pregătirea acţiunii de vineri şi intervenţia de vineri a forţelor de ordine despre care a menţionat că „sunt esenţiale în lămurirea şi decelarea anumitor aspecte care sunt în măsură să dovedească participarea punctuală a unor ofiţeri şi subofiţeri”.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Un avocat ATENȚIONEAZĂ: Obligațiile impuse de autorități patronilor de terase ÎNCALCĂ legea sau nu pot fi implementate

Publicat

in

De

Ordinul privind măsurile de redeschidere a teraselor prezintă multe inconveniente pentru proprietari. Prima noţiune care ridică semne de întrebare este „triajul observaţional”. O altă problemă este aceea a colectării datelor personale într-un registru: e împotriva GDPR.

Citește și: Victor Ponta a RĂBUFNIT de Ziua Copilului, din cauza REFUZULUI PNL de a crește alocațiile: Orban nu alocă bani, dar bea whiskey

Avocatul Codrin Ţarălungă declară, pentru MEDIAFAX, că noile normele impuse patronilor de terase ridică o serie de probleme. Înregistrarea datelor personale ale clienţilor şi trierea observaţională a acestora ar putea încălca anumite prevederi legale.

Prima noţiune care ridică semne de întrebare este „triajul observaţional” care se referă la trierea clienţilor. Astfel, persoanelor care au afecţiuni respiratorii ar trebui să li se interzică accesul la terasă.

„O noţiune bizară, triaj observaţional, care, pe de o parte, nu explică ce specialitate califică o persoană să facă un astfel de triaj (un medic şi-ar da seama dacă tuşitul excesiv este rezultatul fumatului excesiv sau al unei boli respiratorii; un ospătar nu are această calificare)”, a spus Codrin Ţarălungă.

Avocatul a atras atenţia şi că această măsură poate conduce „în extremis” la o modalitate de selectare a clientelei ce ar putea friza discriminarea.

O altă problemă este cea a colectării datelor personale într-un registru: ora venirii, date personale concrete precum nume, ora plecării.

Codrin Ţarălungă consideră această prevedere drept „excesivă şi complet împotriva principiilor GDPR. Pentru ca oamenii să îşi poată încredinţa datele au nevoie de informări corecte cu privire la prelucrare şi garanţii. Terasele nu au şi nu pot implementa în scurt timp aceste măsuri”.

Autorităţile continuă să guverneze în „griul legislativ constând în limitarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti prin acte de putere cărora Constituţia nu le recunoaşte o atare posibilitate”, este de părere specialistul. De exemplu, masca obligatorie în alte împrejurări decât cele legate de un act medical este „o măsură invazivă în viaţa privată a cetăţenilor”.

Plecând de la împrejurarea că este interzisă pătrunderea în spaţiul unei farmacii – spaţiu închis – fără mască, legiuitorul nu spune cum se rezolvă cea mai simplă problemă: intru în farmacie tocmai pentru a-mi cumpăra măşti, atrage atenţia Codrin Ţarălungă. Logica legiuitorului: nu ai mască, nu ai acces în spaţiul care vinde măşti.

„Aşadar, cum se obţine prima mască?”, se întreabă avocatul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Edițiadedimineață.ro: Chris Simion, exemplul că viața bate filmul. A luptat cu cancerul până a învins: „Pot să spun că am renăscut”

Publicat

in

De

Pentru mulți dintre oameni, cancerul reprezintă una dintre cele mai dureroase lecții de viață. O corvoadă, un chin, o cruce grea pe care cei mai puțini norocoși trebuie să o care, cu greu, până la finalul zilelor. Însă, pentru regizoarea Chris Simion-Mercurian cancerul a reprezentat cel mai potrivit exemplu al faptului că viața bate filmul.

​Citește mai mult pe Edițiadedimineață.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend