Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Detalii macabre din investigația privind uciderea cu „sânge rece” a unui cunoscut jurnalist ucrainean de soldații ruși

Publicat

in

Cunoscutul fotoreporter ucrainean Max Levin, care relata din prima linie a frontului, și prietenul său Oleksii Chernișov au fost executați cu sânge rece de către trupele rusești în apropiere de Kiev, la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, arată un raport al organizației Reporteri fără frontiere publicat miercuri, potrivit CNN. Organizația sugerează că jurnalistul a fost împușcat de două ori în timp ce era la pământ, iar prietenul său a fost ars de viu.

Cunoscutul fotoreporter ucrainean Max LevinFoto: Inna Varenytsia / AP – The Associated Press / Profimedia

Grupul pentru libertatea presei a trimis în perioada 24 mai – 3 iunie doi investigatori pentru a examina zona în care au fost găsite cadavrele lui Levin și Chernișov la 1 aprilie.

Echipa de anchetatori a găsit 14 găuri de glonț în mașina carbonizată pe care o foloseau cei doi.

„Dovezile colectate sugerează că fotojurnalistul ucrainean Max Levin și prietenul său, care călătorea cu el, au fost executați cu sânge rece de trupele rusești – probabil după ce au fost interogați și torturați – în ziua în care au dispărut, pe 13 martie 2022″, se arată în raport.

Jurnalistul era la pământ când a fost împușcat

Organizația Reporteri fără frontiere spune că la fața locului au fost găsite actele de identitate ale prietenului care îl însoțea pe jurnalistul ucrainean, Oleksii Chernișov, dar și mai multe obiecte cu posibile probe ADN, care ar dovedi prezența soldaților ruși în apropierea locului crimei.

De asemenea, investigatorii au găsit și un glonț chiar lângă locul în care a fost găsit cadavrul fotojurnalistului din Ucraina, care transmitea pentru importante instituții de presă, cum ar fi Reuters și BBC.

Descoperirea sugerează că Max Levin „probabil a fost ucis cu unul, poate două gloanţe trase de la mică distanţă când era deja la pământ”.

Raportul mai arată că lângă cadavrul carbonizat al lui Chernişov s-a găsit un bidon cu benzină.

h2 Dovezile au fost trimise procurorului general al Ucrainei

„Analiza fotografiilor de la locul crimei, observațiile făcute la fața locului și dovezile materiale recuperate indică în mod clar o execuție care ar fi putut fi precedată de interogatorii sau chiar de acte de tortură”, a declarat secretarul general al organizației Reporteri fără frontiere, Christophe Delore.

Acesta a mai spus că cei doi au plătit cu viața pentru a transmite informații despre războiul în Ucraina în contextul în care acesta este puternic marcat de propagandă și de cenzura Kremlinului.

Reporteri fără frontiere a precizat că a înaintat concluziile investigației, precum și toate dovezile, biroului procurorului general al Ucrainei.

Cine este Max Levin

Max Levin, născut în 1981, a colaborat de-a lungul timpului cu presa ucraineană şi internaţională, printre care cu Reuters, BBC şi Associated Press.

Max Levin, care relata din prima linie a frontului, lângă Kiev, fusese dat dispărut în 13 martie.

  • „Ultima comunicare cu el a avut loc în 13 martie, când era în districtul Vyshgorod, lângă Kiev. Lucra ca fotograf, călătorind cu mașina.
  • A fost oprit lângă localitatea Guta Mezhigirska, în drum spre alt sat, Motzhun. Ultima comunicare de pe telefonul său mobil a fost la 11:23 în acea zi, după care comunicarea cu el a încetat”, spunea pentru CNN Markiian Lyseiko, prietenul fotoreporterului.

El a lăsat în urmă patru copii, potrivit The Kyiv Independent.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Video| Britanicii stau la coadă pentru a primi apă, la o zi după ce seceta a fost declarată oficial

Publicat

in

De

Sute de familii din Surrey, Anglia, s-au trezit cu o presiune foarte scăzută a apei sau fără apă din cauza unor „probleme tehnice” la stația de tratare a apei Netley Mill a companiei Thames Water, la o zi după ce a fost declarată oficial seceta.

Oamenii au fost fotografiați în această dimineață așteptând în cozi interminabile pentru a obține apă îmbuteliată în parcarea din Cranleigh Village Way. Jucătorul de fotbal Graeme Le Saux, care locuiește în Cranleigh, a declarat că stația de apă se epuizase deja când a ajuns, în timp ce Thames Water a transmis că a fost deschisă o a doua stație de apă îmbuteliată, potrivit dailymail.co.uk.

Compania a îndemnat rezidenții să folosească apa doar pentru activitățile esențiale, inclusiv pentru a bea, găti și spăla și le-a reamintit rezidenților să fie atenți și să ia doar ceea ce au nevoie.

Această măsură vine în contextul în care seceta a fost declarată oficial ieri în opt zone din sudul și centrul Angliei, iar mai multe pășuni au luat foc în aceste zone după cea mai secetoasă vară din ultima jumătate de secol.

Această măsură vine în contextul în care seceta a fost declarată oficial ieri în opt zone din sudul și centrul Angliei, iar mai multe suprafețe cu vegetație au luat foc în aceste zone după cea mai secetoasă vară din ultima jumătate de secol.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cât de frecvent este virusul West Nile în Europa? În Italia sunt cele mai multe cazuri

Publicat

in

De

Aproape 190 de persoane de pe teritoriul Uniunii Europene au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul West Nile anul acesta, informează DPA, conform AGERPRES.

Potrivit raportului săptămânal publicat vineri de Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC) referitor la ameninţările bolilor transmisibile, un total de 188 de cazuri de infectare umană au fost raportate de la începutul sezonului de transmitere şi până miercuri inclusiv.

Cele mai numeroase cazuri – 144 – au fost raportat în Italia, unde s-au înregistrat de asemenea 10 decese. Infectări au fost înregistrate şi în Grecia – 39, Austria -2, România -2 şi Slovacia -1.

În plus, Serbia, care se învecinează cu Uniunea Europeană, a raportat 34 de infectări şi trei decese.

Potrivit ECDC, perioada de transmitere durează de obicei din iunie până în noiembrie.

În Germania, nu au fost înregistrate cazuri de infectări la om anul acesta, potrivit ECDC. Cu toate acestea, luna trecută, a fost detectat un prim caz anul acesta la o bufniţă polară la grădina zoologică din Magdeburg. Potrivit Institutului Friedrich Loeffler (FLI), un alt exemplar înrudit a murit din cauza infecţiei cu virusul la o săptămână de la moartea primului.

Virusul West Nile afectează păsările, dar şi caii şi oamenii. La oameni, infecţia trece în mare parte neobservată sau are simptome uşoare.

Potrivit autorităţii germane din domeniul controlul bolilor, Institutul Robert Koch (RKI), circa 20% dintre cei infectaţi dezvoltă simptome de febră care durează între trei şi şase zile. Doar una din 100 de persoane infectate dezvoltă o formă mai gravă a bolii. Nu există vaccinare preventivă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend