Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Detalii importante pentru angajații români! Iată ce concedii sunt decontate în totalitate de stat

Publicat

in

Există o serie de concedii medicale care sunt decontate în totalitate de stat, iar anul trecut pe listă a mai fost adăugat unul. 

În cazul incapacității temporare de muncă, angajatorul suportă primele cinci zile de concediu medical (CM), restul zilelor fiind decontate de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Sunt și concedii medicale care se recuperează integral de la stat, lista acestora fiind completată anul trecut cu încă un astfel de drept. Noutatea este concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.

Începând din vara anului 2021, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, acordat pentru afecțiuni obișnuite, este acordat în două etape. Prima nu poate depăși patru zile calendaristice, în cazul în care certificatul este semnat de medicul de familie. Dacă, în schimb, concediul inițial este acordat de medicul de specialitate din ambulatoriu, concediul medical de incapacitate temporară de muncă poate avea o limită de 15 zile calendaristice.

O excepție de la regula celor cinci zile prezentată anterior, este că, în cazul accidentelor de muncă, doar primele trei zile sunt suportate de firmă, restul fiind decontat de casele teritoriale de pensii.

Există o serie de CM-uri care se suportă integral din bugetul FNUASS – mai exact, se plătesc de către angajator, urmând ca acesta să solicite, ulterior, decontarea la CNAS. Este vorba de concediile medicale pentru carantină, izolare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, cele pentru risc maternal, concediul de maternitate (sarcină și lăuzie).

1. Concediile medicale pentru carantină și izolare, introduse ca urmare a Legii 55/2020, se acordă fără a fi necesară îndeplinirea stagiului minim de asigurare de șase luni, iar cuantumul indemnizației este de 100% din baza de calcul ce reprezintă veniturile brute lunare din ultimele șase luni din ultimele 12 luni. Ceea ce înseamnă că indemnizația aferentă unui astfel de CM va fi acordată și celor care sunt angajați de mai puțin de șase luni în cadrul companiei.

2. Concediul medical acordat pentru îngrijirea copilului bolnav până la șapte ani sau până la vârsta de 18 ani în cazul copilului cu afecțiuni recurente sau a copilului cu handicap. Cuantumul indemnizației acordate este de 85% din veniturile brute ale ultimelor șase luni, fiind obligatorie îndeplinirea stagiului de asigurare de minim șase luni muncite în timpul ultimelor 12 luni. Acest tip de concediu nu poate depăși 45 de zile calendaristice într-un an decât în anumite condiții.

3. Concediul de risc maternal. Cuantumul indemnizației este de 75% din baza de calcul și se acordă fără stagiu de asigurare. Durata maximă este de 120 de zile, ce poate fi acordat în integrime sau pe bucăți de perioade, de către medicul de familie sau de medicul specialist, conform prevederilor OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă.

4. Concediul de maternitate de 126 de zile, ce cuprinde o perioada de 63 de zile calendaristice de sarcină, înainte de naștere, și 63 de zile pentru lăuzie, după naștere. Indemnizația aferentă acestui tip de concediu medical este 85% din baza de calcul, iar ea trebuie plătită de angajator doar dacă este îndeplinit criteriul stagiului de asigurare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

5. O noutate este concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, care se acordă persoanei care însoțește bolnavul la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de 85% din baza de calcul stabilită conform regulilor deja cunoscute.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, candidat la alegerile prezidențiale: Din prima zi în care am făcut pasul către politica românească

Publicat

in

Fostul ministru al Finanțelor din Guvernul Dăncilă susține că vrea să candideze la prezidențiale, dar nu a spus dacă independent sau sprijinit de vreun partid politic.

„Niciodată nu m-am gândit să fac ceva pentru mine, cu excepţia ultimilor 2 ani de zile când am trecut în zona privată şi mă gândesc la mine. Dar am un gust amar pentru că îmi doresc foarte mult şi simt că de-asta sunt pe acest pământ, pentru a face pentru ceilalţi şi de-asta aş opta pentru cea mai înaltă funcţie în stat şi nu cred, ci sper din toată inima ca toţi politicienii care pot să conducă ţara aceasta să îşi dorească şi să se înscrie în cursa din 2024. Aşa ar fi corect pentru români”, a spus Teodorovici, într-o emisiune la Aleph News.

Întrebat dacă, astfel, confirmă faptul că va candida la alegerile prezidenţiale, fostul ministru a spus că a confirmat „din prima zi în care am făcut pasul către politica românească”.

Întrebat dacă va candida independent sau din partea vreunui partid, Teodorovici a spus că e „o discuţie lungă”: „Eu aş prefera şi mi-aş dori foarte mult ca alături de mine, dacă voi face acest pas, să fie românii. Pentru că românii în 2024 cred că vor dori altceva. Cred că va fi un an atipic, un an nu al partidelor, ci al acelor persoane – că sunt pentru primari, pentru consilii judeţene, pentru funcţia înaltă în stat – vor fi persoane”, spune fostul ministru.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell: ‘Este păcat că domnul Lavrov, care a fost cândva un diplomat respectat, merge pe această cale care îl discreditează din punct de vedere intelectual’

Publicat

in

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, a afirmat marţi că declaraţiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit cărora Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în ”următoarea Ucraină”, îl discreditează intelectual, relatează EFE.

„Este păcat că domnul Lavrov, care a fost cândva un diplomat respectat, merge pe această cale care îl discreditează din punct de vedere intelectual”, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, alături de prim-ministrul moldovean, Natalia Gavriliţa.

Gavriliţa s-a întâlnit marţi cu Borrell la Bruxelles pentru a cere ca Republica Moldova să participe la toate programele UE posibile pentru a consolida legăturile politice şi economice până când va începe negocierile de aderare, după ce anul trecut a primit statutul de candidat alături de Ucraina.

”Nu este nimic serios în aceste consideraţii”, a adăugat Borrell, după ce a fost întrebat despre afirmaţiile făcute joi de Lavrov la televiziunea rusă de stat Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti, potrivit cărora „Moldova este acum luată în considerare pentru acest rol”, cu referire la situaţia din Ucraina.

Şeful diplomaţiei ruse a declarat că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ”este nerăbdătoare să intre în NATO” şi că ”are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România”.

În ceea ce priveşte eforturile Moscovei de a câştiga influenţă în zonă, Borrell a exprimat „respectul” UE pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova „cu un statut special pentru Transnistria”, regiunea separatistă pro-rusă care de facto acţionează ca o ţară independentă.

La Consiliul de Asociere UE – Republica Moldova, primul de când aceasta a devenit ţară candidată la UE şi de când Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina, Borrell a salutat faptul că blocul s-a angajat într-o „nouă etapă strategică” în relaţiile sale cu Moldova, care a fost „profund afectată” de războiul din ţara vecină, dar a dat dovadă de o „solidaritate incredibilă” cu ucrainenii.

El a amintit că Republica Moldova joacă un rol crucial în coridoarele de solidaritate create de UE, care permit exporturilor ucrainene să ajungă pe piaţa internaţională.

La finalul întrevederii, politicianul spaniol a urat bun venit Republicii Moldova în cadrul programelor comunitare de cooperare în domeniul vamal, fiscal şi al sănătăţii.

În acelaşi timp, el a exprimat disponibilitatea UE de a „explora posibilităţile” de a reduce costurile de roaming pentru datele mobile între cetăţenii moldoveni şi cei din UE pentru a ajuta Chişinăul să adere la zona unică de plăţi în euro (SEPA).

Înaltul Reprezentant a reamintit că, în procesul de aderare, fiecare ţară candidată este evaluată „în funcţie de propriile merite”, dar a dat asigurări că „viitorul Moldovei şi al cetăţenilor săi este în mod clar în cadrul UE”, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend