Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Descoperire surprinzătoare pentru cercetători: Când au evoluat structurile din creier care fac din noi oameni moderni?

Avatar

Publicat

in

Creierul omului modern s-a dezvoltat în configuraţia sa actuală mult mai târziu decât au crezut oamenii de ştiinţă până în prezent, mai exact după prima migraţie a strămoşilor noştri din Africa, potrivit unui studiu care a fost publicat joi, relatează AFP, conform AGERPRES.

Genul Homo, care grupează mai multe specii dispărute (inclusiv Homo erectus, Omul de Neanderthal), dar şi specia noastră (Homo sapiens), nu a avut întotdeauna un creier evoluat, similar celui al omului modern.
Oamenii de ştiinţă au vrut să răspundă unei întrebări care a rămas până acum învăluită în mister – “Când au evoluat structurile din creier care fac din noi oameni moderni?” -, a declarat Christoph Zollikofer, profesor de paleo-antropologie la Universitatea Zurich din Elveţia, unul dintre autorii acestui studiu, publicat joi în prestigioasa revistă Science.

“Cercetătorii credeau până acum că encefalul apropiat de cel al omului modern a evoluat încă de la apariţia genului Homo, în urmă cu circa 2,5 milioane de ani”, a explicat el.

Însă această evoluţie a avut loc mult mai târziu, cu 1,5 milioane – 1,7 milioane de ani în urmă, potrivit noului studiu.

Pentru a ajunge la această concluzie, profesorul Zollikofer şi colega lui, Marcia Ponce de Leon, autoarea principală a cercetării, au studiat numeroase fosile craniene descoperite în Africa, Georgia şi insula indoneziană Java.

Întrucât creierele în sine nu fosilizează, singura manieră de a observa evoluţia lor este aceea de a analiza urmele pe care le-au lăsat în interiorul cutiilor craniene.

Cei doi cercetători au scanat fosilele şi au creat o imagine virtuală a materiei care umplea acele cutii craniene cu mult timp în urmă, obţinând astfel un fel de mulaj – denumit “endocast”.

Care au fost însă caracteristicile urmărite pentru a determina “modernitatea” unui creier?

La oamenii moderni, “anumite arii ale lobului frontal sunt mult mai mari decât ariile corespunzătoare de la maimuţele antropoide”, a explicat Christoph Zollikofer. Una dintre ele este, de exemplu, aria lui Broca, asociată limbajului.

Această extindere are efectul de a împinge spre înapoi toată materia cerebrală aflată în spatele ei. “Iar acea alunecare spre înapoi poate fi observată în endocasturile fosilelor analizate de-a lungul timpului, atunci când detectăm urmele lăsate de fisurile create de circumvoluţiunile cerebrale”, a explicat acelaşi cercetător.

“Surpriză”

Graţie studierii craniilor provenite din Africa, oamenii de ştiinţă au putut să stabilească faptul că cele mai vechi dintre ele, datând din urmă cu peste 1,7 milioane de ani, prezentau în realitate un lob frontal caracteristic maimuţelor antropoide.

“Acest prim rezultat este o mare surpriză”, a subliniat acelaşi profesor de paleo-antropologie. Rezultatul înseamnă că genul Homo “a început prin a fi mai întâi biped (aptitudinea de a merge în două picioare, n.r.), nu cu un creier modern”, a rezumat el, adăugând că evoluţia creierului “nu are nimic de-a face cu faptul de a fi biped”.

“De acum înainte, ştim că în lunga noastră istorie a evoluţiei (…), primii reprezentanţi ai genului Homo erau bipezi tereştri, cu un creier apropiat de cel al maimuţelor antropoide”, a adăugat el.

De altfel, fosilele africane mai tinere, datând din urmă cu 1,5 milioane de ani, au dezvăluit caracteristici ale creierelor umane moderne.

Acest fapt înseamnă că evoluţia s-a produs între cele două date, în Africa, potrivit autorilor studiului.

Concluzia este coroborată cu faptul că aceea este totodată perioada în care au apărut unelte cu un grad mai mare de complexitate, denumite unelte din cultura Acheulean, care au particularitatea de a prezenta două feţe simetrice. “Nu este un hazard”, a spus profesorul Zollikofer, “deoarece noi ştim că ariile din creier care s-au dezvoltat în acea perioadă erau cele utilizate pentru mişcări manuale complexe, precum cele necesare pentru a realiza unelte”.

De ce a survenit această evoluţie? Ipoteza cercetătorilor este aceea că un “cerc virtuos” a apărut între inovaţiile culturale şi evoluţiile fizice ale creierului, cele două elemente stimulându-se reciproc.

Două migraţii în afara Africii

Al doilea rezultat surprinzător al studiului provine din observaţiile realizate pe cinci fosile de cranii descoperite în situl Dmanisi, aflat pe teritoriul actual al Georgiei, şi datând din urmă cu 1,7 milioane – 1,8 milioane de ani. Acele fosile sunt deosebit de bine conservate.

În urma analizelor, s-a ajuns la concluzia că ele adăposteau creiere primitive.

Or, “până acum se credea că era nevoie de un creier mare şi modern pentru a putea să migrezi din Africa”, a explicat acelaşi profesor de paleo-antropologie. “Putem să arătăm că acele creiere nu erau nici mari, nici moderne, şi că grupuri de hominizi au putut totuşi să părăsească” acel continent.

Fosile găsite în Java, mai recente, prezintă caracteristici moderne. Din acest motiv, cercetătorii sunt de părere că s-a produs o a doua migraţie în afara Africii.

“A existat mai întâi o primă dispersie de populaţii cu creiere primitive, apoi creierul modern a evoluat în Africa, iar acele persoane au migrat din nou”, până au ajuns în Indonezia, a explicat Christoph Zollikofer.

“Nu este o ipoteză nouă (…), dar, pentru prima dată, am găsit fosile care dovedesc acest lucru”, a adăugat el.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Prețul apartamentelor din București crește vertiginos în pandemie: peste 100.000 de euro la trei camere

Avatar

Publicat

in

De

Numărul cartierelor în care a crescut preţul mediu al apartamentelor vechi din Capitală la peste 100.000 de euro a urcat la şapte, arată Mediafax. Apartamentele din zona Moşilor s-au scumpit în aprilie cu 10,3% faţă de luna anterioară, ajungând la 107.000 de euro, faţă de 97.000 în martie, potrivit datelor companiei de con­sul­tanţă imobiliară SVN România.

Lista este com­ple­tată de zonele Mall Vitan, Brâncoveanu, Victoriei, Unirii, Aviaţiei şi Unirii, scrie ZF.

Preţurile apartamentelor vechi cu 3 camere din Capi­tală au crescut cu 400 de euro în aprilie faţă de martie sau cu 0,4% şi cu 2,7% sau aproape 2.700 de euro faţă de aprilie 2020, la 99.250 de euro.

Spre comparaţie, în martie faţă de februarie creşterea era de numai 150 de euro. Pe de altă parte, chiar dacă ritmul este în creştere, de 2,3%, este la jumătate faţă de cel înregistrat în aprilie 2020, când era la 5,4%.

Citește și: EXCLUSIV Angajații de lux ai României: peste 50 de bugetari au salarii care depășesc 50.000 de lei pe lună

„Piaţa rezidenţială se află într-un moment de sta­bi­li­tate a preţurilor. Numărul de tranzacţii încheiate în pri­mul trimestru în Bucureşti şi Ilfov a crescut cu 35,2% în pri­mul trimestru faţă de perioada similară din 2020, dar şi cu 44,4% comparativ cu primele trei luni din 2019, când nu în­re­gistram efectele negative ale pandemiei. În plus, acce­si­bi­li­tatea achiziţionării unei noi locuinţe s-a menţinut în ulti­me­le 12 luni la cel mai bun nivel din istoria recentă, iar do­bânzile creditelor continuă să scadă, fapt care im­pul­sio­nează cererea“, a spus Andrei Sârbu, CEO SVN România.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Deputy PM Barna might run for president if gov’t successful

Avatar

Publicat

in

De

Deputy Prime Minister Dan Barna said on Monday in connection with a possible run for President of Romania in 2024 that if the incumbent Government is successful, he will be in a position where this option “will be on the table, otherwise, the chances will be “quite small.”

“Let’s take things in a natural logic. At the moment, I am a deputy prime minister of the Romanian government and my goal is for this vaccination campaign to be successful and for this government to get Romania out of the pandemic and to put it on a path to growth and economic stability. Depending on the performance of the government, we will also talk about future candidacies, if any. In the short term, this year, we have an incoming convention of the USR PLUS Congress [Save Romania Union – Freedom, Unity and Solidarity Party ] where I want to continue,” Barna told Digi24 private broadcaster when asked if he intends to run for president.
He said that if the government is not successful, the chances of having a credible candidacy will be “quite small.”

“Pragmatically, if this government is successful, I will be in a position where the option will be on the table. If this government and the governance I am part of and my performance are not successful, I say that the chances of having a credible candidacy will be quite low. And then, that’s why I say: I don’t want to talk about 2024 at this moment, because not only me, we – Romania, the government, the coalition – have two more years ahead in which some important things need to happen for the country, afterwards we will also talk about bids for the presidency of Romania,” added Barna.

He also said that he wants to continue as part of the USR PLUS project.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend