Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Deschidere de stagiune la Teatrul Davila: societatea a fost pusă la zid de o piesă excepțională

Publicat

in

Într-un oraș de provincie unde lumea preferă manelele pieselor de teatru, bluzele de plastic și adidașii în locul rochiilor de seară și să se complacă în situații kafkaniene, Teatrul Al.Davila a prezentat la debut de stagiune 2021-2022, o piesă îndrăzneață, profundă și poate prea îndrăzneață pentru Argeșul ușor retrograd.

Managerul Felix Goldbach și-a asumat spectacolul ”Talking Toillets” a cărui premieră trebuia să aibă loc în luna aprilie și succesul a fost cel așteptat, cel puțin din partea criticilor importanți ai României, care au bătut drumul până la Pitești și au avut doar cuvinte de laudă, că vipuri sau mari oameni de cultură nu prea erau în sală dar sala a fost plină iar la final s-a aplaudat timp de 4 minute în picioare.

Până la urmă, asta e tot ce contează. I-am zărit totuși pe Cristian Cocea-director la Direcția de Cultură și Patrimoniu, Roxana Stoenescu(că doar avea în fișa postului participarea), consiliera vicepreședintelui Marius Nicolaescu-o fată care mănâncă teatru și cultură pe pâine dar și pe primarul Mihai Georgescu de la Călinești, un om care a înțeles că oricât ești de ocupat, trebuie să onorezi o invitație pentru a construi în timp relații durabile.

Piesa începe cu un monolog care ironizează, abrupt, non-acţiunea miniştrilor Culturii din ultimii 30 de ani, sunt enumerați toți, cu excepția lui Răzvan Teodorescu și Ion Caramitru şi de un altul care comemorează în cheia disperării una dintre mai multele morţi ale unor copii înghiţi de haznalele şcolilor patriei, Talking Toilets e un poem vizual impresionant, un manifest artistic ce pune reflectorul şi trage apa peste parte dintre viciile ultra-contemporane ale mai-marilor, mai-bogaţilor sau, pur şi simplu, mai-oamenilor vremii.

Pe scenă, 6 actori ai secţiei dramatice a teatrului piteştean (Ada Dumitru, Tatiana Serghi, Alina Diaconu, Adriana Drugulescu, Gogu Preda, Ionuţ Oanţă), 6 dansatori / performeri ai secţiei de revistă (Andreea Drugulescu, Lucreţia Preda, Lorena Costache, Maria Maya, Valentin Dobriţa, Vlad Sandu) şi-o voce, cea a lui Constantin Cotimanis.

La 27 de ani, Botond Nagy este unul dintre cei mai profunzi și incitanți tineri creatori de teatru, iar accentul cade pe creator, pentru că Botond Nagy face teatru, pictează, a fost interesat de coregrafie și în viitor visează să facă filme iar pentru el teatrul înseamnă în primul rând-REVOLTĂ. Pentru această piesă a colaborat cu minunatul Claudiu Urse și Dragoș Buhagiar iar această rețetă a dus succesul și diversitatea pe scena de la Davila.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

ACTUAL

Din cauza Omicron, persoanele de peste 60 de ani ar trebui sa nu mai calatoreasca in strainatate – recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii

Publicat

in

Forul ONU a actualizat recomandarile pentru traficul international, in contextul variantei Omicron a SARS-CoV-2 (B.1.1.529). Potrivit OMS, informatiile preliminare arata o contagiozitate crescuta a noii variante. “Persoanele care nu se simt bine sau nu sunt vaccinate cu schema completa ori nu au dovada trecerii prin boala si care sunt intr-un pericol mai mare de a face o forma grava a bolii si de a muri, inclusiv persoanele de peste 60 de ani si cele cu comorbiditati ar trebui sfatuite sa nu calatoreasca in aceasta perioada” – afirma OMS. Cum ar putea decurge restrictiile pentru varstnici aici https://ghimpele.ro/organizatia-mondiala-a-sanatatii-recomanda-ca-batranii-nevaccinati-sa-fie-lasati-sa-calatoreasca-doar-in-anumite-conditii/

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Cercetatorii sud-africani sunt aproape siguri ca Omicron detroneaza Delta

Publicat

in

Inca nu stim insa daca disparitia variantei Delta si inscaunarea Omicron e o veste buna. Studiile clinice de pana acum arata simptome blande – intre care tuse uscata, febra, transpiratii nocturne, oboseala. Savantii sud-africani atrag insa atentia ca trebuie sa treaca cel putin patru saptamani pana se vor stabili cu certitudine anumite lucruri, cum ar fi capacitatea vaccinurilor actuale de a tine piept variantei Omicron, in ce masura anticorpii dupa trecerea prin boala sunt utili in fata Omicron, precum si alte elemente legate de cat de patogena e noua varianta. Cu alte cuvinte, cat de severe sunt formele de boala. Mai multe detalii aici https://newsin.ro/varianta-omicron-va-lua-locul-delta-inca-nu-stim-daca-e-bine-sau-rau/

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend