Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Deputatul UDMR Biro Rozalia: ‘Se simte o responsabilitate mai mare a ţărilor care primesc migranţi faţă de propriii cetăţeni’

Publicat

in

Deputatul UDMR Biro Rozalia, preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, a declarat luni, după o conferinţă interparlamentară la Budapesta pe teme de securitate şi intelligence, că ţările europene trebuie să îşi unească forţele în strategii care asigură stabilitate, dar şi capacitate de răspuns imediat.

Ea a mai spus, în urma acestei întruniri, că se simte o responsabilitate mai mare a ţărilor care primesc migranţi faţă de propriii cetăţeni.

“Atât în ce priveşte reducerea comerţului ilicit, a crimei internaţionale organizate, a spălării banilor, a traficului uman, a atacurilor cyber, trebuie să ne unim forţele, să facem un schimb de experienţă continuu şi să creăm strategii care asigură stabilitate, dar şi capacitate de răspuns imediat. Având în vedere tema sensibilă, foarte puţine cifre s-au oferit. Din păcate, a fost o abordare nu aş zice superficială, ci mai degrabă generalizată. Şi o astfel de conferinţă nu poate să aibă alt rezultat decât să vezi tendinţele în linii mari”, a declarat, luni, în conferinţă de presă, deputata Biro Rozalia.

Potrivit acesteia, dacă din 2015 până prin 2018 se auzea că suntem deschişi şi primim migranţii, acum situaţia este schimbată.

citește și: Deputatul UDMR Biro Rozalia, în cadrul Forumului economic din Polonia: ‘Avem nevoie de dezvoltarea unui brand al Carpaţilor’

“Într-adevăr se simte o responsabilitate mai mare a ţărilor care primesc migranţi faţă de propriii cetăţeni, care nu exclude însă depunerea unui efort mai mare pentru a ajuta ţările nevoiaşe sau familiile de migranţi, dar cu alte metode şi în alt mod, ceea ce mi se pare mult mai potrivit în condiţiile în care toate economiile sunt afectate de pandemie. Poziţia majorităţii ţărilor prezente a fost aceea de a arăta solidaritate, de a ajuta conform necesităţilor ţărilor de unde provin migranţii, dar a-i ajuta însă acasă la ei, cu condiţia şi solicitarea ca ei să rămână acasă”, a declarat deputata.

Biro a menţionat că, în timpul discuţiilor, s-a evidenţiat conştientizarea aspectelor negative ale valurilor mari de migranţi, mai mari decât putem să asimilăm, precum şi capacitatea vulnerabilă a ţărilor gazdă de a garanta siguranţa pentru cetăţenii proprii faţă de eventualele noi valuri de migranţi. În cazul anumitor ţări, se observă deja o reducere a sumelor alocate pentru soluţionarea problemelor migranţilor.

De altfel, însuşi organizatorul acestei întâlniri internaţionale, Robert Pittinger, fost membru al Parlamentului din Marea Britanie, a subliniat că această conferinţă are ca scop schimbul de experienţă “pentru a putea lucra mai bine pentru libertatea şi siguranţa ţărilor noastre”.

Biro Rozalia a participat, în perioada 5 – 7 septembrie, la iniţiativa Parlamentului ungar, la o conferinţă interparlamentară pe securitate şi intelligence, organizată la Budapesta. Au participat 196 de parlamentari, din 54 de ţări.

Scopul acestei conferinţe, care se organizează anual, cu excepţia anului pandemic 2020, este schimbul de experienţă, de expertiză şi facilitarea de colaborare între parlamentele şi guvernele ţărilor participante.

Principalele subiecte abordate s-au referit la riscurile armelor biologice, riscurile criptomonedelor, comerţul bazat pe spălare de bani, utilizarea duală a inteligenţei artificiale, traficul uman (cel mai dezbătut subiect).

La baza discuţiilor au stat documentele europene elaborate în domeniu, respectiv Planul de acţiune al Comisiei Europene pentru prevenirea spălării banilor şi a finanţării terorismului, adoptat în noiembrie 2020, urmat în acelaşi an de concluziile Consiliului European pe aceste teme, solicitând în special Comisiei Europene să adopte un set unic de norme şi să înfiinţeze un organism independent de supraveghere şi să coordoneze unităţile de informaţii financiare.

Al treilea mare document a fost lansat în decembrie 2020 fiind primul raport al progreselor înregistrate în strategia UE pentru o Uniune a securităţii 2020-2025. Cele patru priorităţi strategice din acest document, ce au constituit baza discuţiilor, sunt: un mediu de securitate adaptat exigenţelor viitorului; combaterea ameninţărilor în continuă evoluţie; protejarea Europei împotriva terorismului şi a criminalităţii organizate şi crearea unui ecosistem european solid în materie de securitate, potrivit Agerpres.ro.

În raportul lansat în decembrie 2020, a precizat deputata, s-a constatat că este necesară interconectarea registrelor de conturi bancare centralizate, precum şi elaborarea de norme cu privire la asigurarea unui nivel sporit de transparenţă a structurilor de proprietate corporativă. De asemenea, o măsură importantă care s-a pus în practică a fost elaborarea noului regulament privind controlul numerarului care iese şi intră în UE, iar pe planul extern al UE s-au depus eforturi care vor trebui continuate pentru a sprijini ţările partenere în combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului.

Întreaga agendă a UE privind combaterea terorismului se axează pe patru piloni: anticipare, prevenire, protecţie şi răspuns.

În concluzie, a spus Biro, trebuie să conştientizăm că revoluţia digitală ne-a schimbat în totalitate viaţa. În ultimii zece ani, cantitatea de informaţii vehiculate în mediul online a crescut de 32 de ori, iar valorile ne arată puterea enormă pe care o poate avea un eventual atac cibernetic în plan economic şi social.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

CS Dinamo Bucureşti a obţinut medaliile de bronz în Super Liga CEC Bank la rugby

Publicat

in

De

Echipa CS Dinamo Bucureşti a obţinut medaliile de bronz în ediţia din acest an a SuperLigii CEC Bank la rugby după ce sâmbătă, în finala mică a campionatului, a învins pe CS SCM Timişoara cu scorul de 16-11 (6-11).

Într-o partidă disputată fără spectatori, pe Stadionul Naţional ”Arcul de Triumf” din Capitală, dinamoviştii au confirmat superioritatea din acest an în meciurile cu bănăţenii după un meci dramatic, cu răsturnare de situaţie în mitanul secund.

Scorul a fost deschis de Timişoara, printr-o lovitură de pedeapsă fructificată de Florin Vlaicu în minutul 9, şi tot el a majorat scorul din acelaşi procedeu în minutul 16, informează Agerpres.

Dinamo a redus din diferenţă prin Williams Jondre în minutul 21, tot printr-o lovitură de pedeapsă, dar eseul reuşit de Tevita Manumua a adus alte 5 puncte în dreptul bănăţenilor, Vlaicu ratând transformarea.

Scorul pauzei a fost 11-6 pentru jucătorii echipei de pe malurile Begăi, dinamovistul Jondre aducând 3 puncte pentru formaţia sa în ultimele secunde ale primei părţi.

În mitanul secund, ”buldogii” au intrat mult mai determinaţi pe teren, în timp ce adversarii lor au încercat, fără succes, doar să păstreze rezultatul de la pauză, lucru care i-a costat.

Jondre a mai transformat o lovitură de pedeapsă pentru bucureşteni, în minutul 51, reducând diferenţa de pe tabela de marcaj la doar 2 puncte, pentru ca în minutul 66, Marian Ispir să izbutească un eseu pentru dinamovişti, transformat de Jondre, închizând tabela de marcaj.

Dinamo a câştigat astfel cel de-al treilea meci contra timişorenilor din acest sezon, după ce i-au învins pe aceştia şi în confruntările din sezonul regulat.

Pentru a evita un sezon dezastruos, CS SCM Timişoara mai are şansa câştigării Cupei României unde va întâlni pe CSM Ştiinţa Baia Mare.

Tot sâmbătă, în meciurile pentru locurile 5-6 din SuperLigă, CS U Cluj a învins pe teren propriu pe ACS Tomitanii Constanţa cu scorul de 36-25 (20-7).

Finala SuperLigii CEC Bank din acest an se va disputa sâmbătă seara, pe Stadionul Naţional ”Arcul de Triumf”, între CSA Steaua şi CSM Ştiinţa Baia Mare.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Scrisoare deschisă pentru Maia Sandu din partea unui argiepiscop: NU promulgați Convenția de la Istambul

Publicat

in

De

Potrivit acestuia, convenția în cauză va aduce [paguba sufletească, morală și duhovnicească” societății, transmite presa din Moldova.

”Dna Președinte!

În calitate de Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe din Moldova  ce sunt chemat prin jurământ „drept îndreptând cuvântul Adevărului” să spun lucrurilor pe nume, Vă rog: să NU promulgați în această variantă Convenția de la Istambul în calitate de garant al Constituției RM.

De ce?

Termenul de „gen” folosit de Convenția de la Istambul se referă  la „sexul social” – un construct social care variază și care este, în principiu, independent de realitatea bilogică a persoanei (bărbat/femeie). Această definiție nu se regăsește în niciuna din celelalte convenții internaționale. Are, deci, o încărcătură ideologică puternică și se clădește pe concepția că omul se naște ca o ființă neutră, care poate să își determine sau să își schimbe „genul” în cursul vieții sub influența diverșilor factori, precum societatea, educația și autodeterminarea.

Acceptarea acestei definții din Convenția de la Istambul presupune, așadar, negarea existenței diferentelor naturale dintre cele două sexe biologice – bărbat și femeie. Convenția de la Istambul este primul instrument cu caracter juridic obligatoriu (tratat) în care genul este definit ca o construcție socială, iar statele membre sunt obligate să asigure egalitatea de gen ca o precondiție pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Ideologia de gen este promovată în multe articole ale Convenției de la Istambul, spre exemplu articolul art. 3 (c.) (f), dar cel mai evident este prevederea din art. 4 (3), care în afară de gen, prevede și identitatea de gen ca criteriu de discriminare.

Conform informației cuprinse pe pagina web oficială a Consiliului Europei, Convenția de la Istambul nu a fost ratificată de următoarele  state: Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Latvia, Lituania, Federația Rusă, Republica Slovacă, Ucraina, Marea Britanie. De ce oare?

Personal, așa cum și mulți membri ai societății civile, dar chiar și din demnitarii de stat, nu pot fi indiferent față de ratificarea în cauză. Deoarece văd și înțeleg paguba sufletească, morală și duhovnicească ce va fi cauzată, cu răsfrângere nefastă, atât asupra bisericii, cât și asupra societății civile.

Din câte cunosc personal, ați avut rude și mătușă în mănăstire. S-a vorbit în familia Dvs despre Dumnezeu și sfintele Lui porunci. Sunteți azi pusă în fața unei mari alegeri și Vă rog părintește să fiți de partea poporului drept slăvitor dar și de partea Constituției RM.

Reeșind din cele menționate, cerem:

  1. Să nu promulgați Convenția de la Istambul sau
  2. să asigurați ratificarea Convenției de la Istambul cu rezervă față de „identitatea, ideologia de gen” ce o promovează”, se arată în scrisoare.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend