Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Deputaţii francezi au adoptat o rezoluţie pentru participarea Taiwanului la organizaţiile internaţionale

Publicat

in

Deputaţii francezi au adoptat luni o rezoluţie pentru participarea Taiwanului la lucrările mai multor organizaţii internaţionale, în primul rând OMS, o poziţie contrară celei a Chinei, notează AFP.

Acest text “în favoarea asocierii Taiwanului la lucrările organizaţiilor internaţionale şi a forumurilor de cooperare multilaterală” a fost adoptat cu doar două voturi împotrivă.

Este similar cu o altă rezoluţie, adoptată la 6 mai de Senat, camera superioară a Parlamentului, provocând tensiuni cu Beijingul care revendică suveranitatea insulei.

Rezoluţia transpartizană, fără caracter obligatoriu, sprijină “continuarea demersurilor diplomatice întreprinse de Franţa” în favoarea participării Taiwanului la activitatea organizaţiilor internaţionale, în special a OMS.

Expunerea de motive subliniază “succesul şi notorietatea +modelului taiwanez+ de gestionare a pandemiei” de COVID-19, deplângând că acesta nu ar putea fi împărtăşit în beneficiul tuturor, în cadrul organismelor internaţionale din care Taiwanul este exclus.

Alt motiv de iritare pentru Beijing, rezoluţia subliniază că “Taiwanul a dezvoltat un sistem politic cu un pluralism viu şi o viaţă democratică vibrantă, o extindere a drepturilor omului şi o cultură democratică bazată pe valorile de care sunt ataşaţi locuitorii săi”.

Taiwanul, în centrul unei regiuni afectate de tensiuni geostrategice puternice, “a demonstrat în mod constant o atitudine paşnică, constructivă şi de cooperare la scară globală”, a adăugat textul.

Rezoluţia pledează, de asemenea, pentru “extinderea” eforturilor în vederea participării Taiwanului la alte organisme de cooperare internaţională, cum ar fi ICAO (aviaţia civilă internaţională), Interpol sau UNFCCC (Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice).

Textul este semnat de aproximativ 200 de deputaţi atât din majoritate, cât şi din opoziţie. Grupurile comuniste şi de extremă-stângă (La France insoumise, LFI) s-au disociat de acesta.

Şeful LFI, Jean-Luc Mélenchon, a declarat că “nu câştigăm nimic prin agravarea tensiunilor” într-o regiune în care Statele Unite “încearcă să creeze o atmosferă de război rece”.

Secretarul de stat pentru Afaceri Externe Jean-Baptiste Lemoyne a confirmat, la rândul său, sprijinul Parisului pentru participarea Taiwanului la lucrările OMS şi a altor organizaţii, dacă “statutul lor permite şi dacă acest lucru corespunde intereselor cooperării internaţionale”, potrivit Agerpres.ro.

Beijingul consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, destinată să se întoarcă la el cu forţa dacă este necesar, în timp ce această insulă a fost guvernată separat de la victoria comuniştilor în China continentală în 1949.

Franţa a recunoscut diplomatic regimul de la Beijing în detrimentul Taiwanului în 1964. Rezoluţia face aluzie la aceasta, stipulând că “nu pune sub semnul întrebării poziţia constantă a Franţei” asupra acestui punct.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Blinken își întărește amenințările față de Rusia: “Dacă o singură forță suplimentară” intră în Ucraina, SUA vor reacționa puternic

Publicat

in

De

Secretarul american de stat Antony Blinken și-a amplificat avertismentul împotriva unei invazii ruse a Ucrainei, spunând că dacă „o singură forță rusă suplimentară” intră în Ucraina „într-un mod agresiv”, va avea ca rezultat un răspuns puternic din partea SUA și a aliaților săi, relatează CNN.

„Dacă o singură forță rusă suplimentară intră în Ucraina într-un mod agresiv, așa cum am spus, asta ar declanșa un răspuns rapid, puternic și unit din partea noastră și a Europei”, a declarat duminică Blinken la CNN.

Comentariile secretarului vin să întărească poziția SUA cu privire la orice acțiune militară agresivă suplimentară a Rusiei, după ce țara a adunat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina.

CNN mai scrie că, deși oficialii americani au emis avertismente față de Rusia în ultimele zile, președintele Joe Biden a dat un mesaj confunz săptămâna trecutî spunând la o conferință de presă că o „incursiune minoră” ar putea să nu declanșeze același răspuns din partea NATO ca în fața unei invazii.

Președintele a clarificat ulterior că orice trupă rusă care trece granița Ucrainei ar constitui o invazie, iar Blinken, în urma unei întâlniri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a avertizat, de asemenea, că orice invazie rusă a Ucrainei va fi „întâmpinată cu un răspuns sever și unitar.”

Blinken a apărat duminică și refuzul administrației de a impune sancțiuni împotriva Rusiei în mod preventiv, în ciuda faptului că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA și aliaților săi să penalizeze Moscova pentru acumularea masivă de trupe de-a lungul granițelor Ucrainei.

„Când vine vorba de sancțiuni, scopul acestor sancțiuni este de a descuraja agresiunea rusă”, a spus el. „Deci, dacă sunt declanșate acum, pierzi efectul de descurajare. Toate lucrurile pe care le facem, inclusiv construirea într-un mod unit cu Europa, consecințe masive pentru Rusia, sunt concepute pentru a lua în considerare calculele președintelui (Vladimir) Putin și să-l descurajăm și să ia măsuri agresive, chiar dacă urmărim diplomația în același timp”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Accident CUMPLIT: o femeie a murit, iar șoferul este rănit grav

Publicat

in

De

O femeie de 35 de ani a murit, duminică seara, după ce mașina în care se afla a lovit un copac de pe marginea drumului, pe DN 22A, între localitățile Topolog și Saraiu, din județul Tulcea. Șoferul este în stare gravă.

Potrivit ISU Delta Tulcea, în accident a fost implicată o mașină, care a lovit un copac de pe marginea drumului.

Salvatorii au reușit să îl scoată pe șoferul mașinii, un bărbat în vârstă de 42 ani, care a suferit multiple traumatisme și a fost transportat la spital.

Din nefericire, persoana aflată în dreapta șoferului, respectiv o femeie de 35 de ani, avea leziuni incompatibile cu viața, astfel că medicii au pronunțat decesul.

Cauzele și circumstanțele producerii accidentului vor fi cercetate de Poliția Tulcea.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend