Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Deputații au schimbat definiţia ‘vehiculelor fără stăpân’: Sunt incluse şi autoturisme înmatriculate în străinătate

Publicat

in

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că pot fi incluse sub incidenţa Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate şi autoturisme înmatriculate în străinătate. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii 421/2002.

Potrivit expunerii de motive, iniţiativa vizează modificarea şi completarea definiţiei termenului „vehicule fără stăpân”, pentru a include şi vehicule înmatriculate în străinătate, deoarece au fost semnalate autoturisme de acest fel care nu au putut fi ridicate deoarece nu au numere de înmatriculate româneşti.

Iniţiativa are ca obiect de reglementare şi scurtarea de la un an la şase luni a perioadei în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice şi introducerea dovezii de achitare a taxelor auto, a amenzilor şi a dovezii efectuării ITP-ului de către proprietar/deţinător legal în termen de 5 zile de la primirea somaţiei.

Potrivit proiectului de lege, „vehicul fără stăpân” este vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculate în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut, iar „vehicul abandonat” este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Vezi si: Adevărata ‘BOMBĂ’ din decizia CCR: Toate ordonanţele de urgenţă adoptate pe repede înainte sunt în pericol .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

China anunţă represalii la sancţiunile SUA pentru încălcarea drepturilor uigurilor

Publicat

in

De

China a anunţat vineri represalii la sancţiunile aplicate de SUA pentru încălcarea drepturilor omului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Washingtonul a sancţionat joi mai mulţi oficiali chinezi acuzaţi de implicare în „încălcări grave ale drepturilor omului” în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei. Trei oficiali chinezi şi familiile lor nu mai pot primi vize de intrare în Statele Unite, a anunţat secretarul de stat american Mike Pompeo, care a menţionat „rele tratamente oribile şi sistematice” împotriva unor minorităţi, în special a celei uigure.

„China a decis să ia măsuri de reciprocitate faţă de organizaţii şi persoane americane care s-au comportat necorespunzător în probleme referitoare la Xinjiang”, a declarat vineri Zhao Lijian, purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing. „Această iniţiativă americană constituie un amestec grav în problemele interne ale Chinei, încalcă norme fundamentale ale relaţiilor internaţionale şi afectează relaţiile chino-americane”, a afirmat el într-o conferinţă de presă.

Citește și:  OMS, noi recomandări cu privire la COVID-19. Ce trebuie să facem pentru a ne feri de acest coronavirus

În regiunea semideşertică Xinjiang, cu 25 de milioane de locuitori, au avut loc multă vreme atentate puse de China pe seama separatiştilor sau a islamiştilor. De câţiva ani, autorităţile au luat măsuri de represiune. Peste un milion de musulmani, în special uiguri, au fost închişi în lagăre, afirmă Washingtonul şi unele organizaţii internaţionale pentru drepturile omului. Beijingul dezminte datele respective şi susţine că nu este vorba de lagăre, ci de centre de formare profesională care au rolul de a sprijini angajarea pentru a reduce atractivitatea extremismului.

Unul din cei sancţionaţi de SUA este Chen Quanguo, şeful organizaţiei din Xinjiang a Partidului Comunist Chinez, considerat arhitectul politicii de securitate a Beijingului în regiune. China apreciază faptul că de la instalarea în funcţie a lui Chen nu au mai avut loc atentate în Xinjiang, unde s-au implementat măsuri extinse de supraveghere – verificări ale identităţii, camere video cu recunoaştere facială şi puncte de control ale poliţiei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Casa natală a lui Hitler, ce va fi transformată în secţie de poliţie, va păstra plăcuţa memorială cu mesajul antifascist

Publicat

in

De

Oraşul din Austria în care s-a născut Adolf Hitler a votat pentru menţinerea unei plăcuţe memoriale antifasciste şi anti-război ce fusese instalată la sfârşitul anilor ’80 la exteriorul casei în care s-a născut dictatorul nazist, chiar şi după ce clădirea va fi transformată într-o secţie de poliţie, transmite vineri DPA, potrivit Agerpres.

Plăcuţa, inscripţionată în limba germană cu mesajul „pentru pace, libertate şi democraţie, niciodată din nou fascism, milioane de morţi ne aduc aminte”, a fost plasată pe faţada casei în 1989.

Recent, această casă memorială din Branau am Inn, în care Hitler a locuit până la vârsta de 3 ani, a devenit subiect de controverse, astfel că s-a decis transformarea sa într-o secţie de poliţie.

O comisie de experţi alcătuită de Ministerul austriac de Interne recomanda mutarea plăcuţei comemorative într-o altă locaţie centrală din oraş. În acelaşi timp, comisia recomanda o modificare a textului pentru a face trimitere şi la vinovăţia austriacă cu privire la crimele naziste.

Citește și:  OMS, noi recomandări cu privire la COVID-19. Ce trebuie să facem pentru a ne feri de acest coronavirus

Cu toate acestea, consiliul local a votat în această săptămână în unanimitate să nu ţină cont de recomandările comisiei şi să păstreze plăcuţa în locul în care se află expusă din 1989, fără modificarea inscripţiei.

„Acest mesaj a fost corect în 1989, când a fost instalat şi este corect şi în ziua de azi”, a explicat viceprimarul oraşului austriac, Hubert Esterbauer, confirmând pentru DPA decizia de a menţine plăcuţa pe casa lui Hitler.

Clădirea cu trei etaje din centrul oraşului Braunau atrage vizitatori cu simpatii neonaziste încă din anii ’50. În cursul procesului de transformare a sa într-o secţie de poliţie, toate modificările aduse faţadei, ferestrelor şi acoperişului în perioada nazistă vor fi înlăturate. Lucrările de renovare şi de transformare în secţie de poliţie vor începe abia peste câteva luni, conform viceprimarului Esterbauer.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend