Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Deputații au decis! Mii de români vor fi scutiți de plata acestor sume

Publicat

in

Deputaţii au aprobat, marţi, cu majoritate de voturi, proiectul de lege pentru exonerarea clienţilor băncilor de economisire-creditare în domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând prima de stat şi accesorii.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare exonerarea de la obligaţia de a restitui sumele primite cu titlu de primă de stat de către clienţii băncilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ în baza contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ încheiate până la data de 02.02.2016, dată la care prima decizie a Curţii de Conturi ce a vizat sistemul Bauspar (sistem de economisire-creditare, un sprijin pentru realizarea proiectelor – n.r.) a devenit executorie, conform Mediafax

Potrivit proiectului, „(1) Se aprobă exonerarea clienţilor băncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ astfel cum sunt definiţi la articolul 290 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007 cu modificările şi completările ulterioare de la rambursarea către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a sumelor reprezentând prima de stat datorate ca urmare a constatărilor Curţii de Conturi prin Deciziile emise în anul 2015, precum si a accesoriilor aferente. (2) Se exonerează de la plată şi impozitul pe venit, contribuţiile sociale şi obligaţiile fiscale accesorii sumelor prevăzute la alin.(1), consecinţă a constatării Curţii de Conturi. Impozitul pe venit, contribuţiile sociale şi alte sume derivând din obligaţii fiscale accesorii sumelor prevăzute la alin.(1) încasate până la data intrării în vigoare a prezentei legi nu se restituie”.

Potrivit articolului 290, alin (1), litera b), la care face referire proiectul de lege, client este persoana fizică sau juridică care încheie cu banca de economisire şi creditare în domeniul locativ un contract de economisire şi creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ, prin care dobândeşte, ca urmare a efectuării depunerilor prevăzute în contract, dreptul legal de a primi un credit la dobânda stabilită potrivit clauzelor contractuale.

Potrivit expunerii de motive, introducerea sistemului de economisire-creditare pentru domeniul locativ în România a fost o decizie expresă a legiuitorului român care, în anul 2002 a hotărât să implementeze un sistem de finanţare modern şi flexibil pentru îmbunătăţirea confortului locativ al cetăţenilor români, a fondului locativ existenta în România, introducând totodată o componentă de educaţie financiară, prin stimularea economisirii.

onceptul acestui model financiar este cunoscut la nivel european sub denumirea de Bauspar. Regulile implică încheierea unui contract între client şi bancă prin care clientul se obligă să economisească într-o anumită perioadă o sumă de bani, iar statul subvenţionează clientul prin acordarea unei prime de stat anuale. La finalul perioadei de economisire, dacă clientul doreşte şi sunt îndeplinite condiţiile, banca poate pune la dispoziţia acestuia un credit. Sistemul a funcţionat pe parcursul a 10 ani şi nu a fost contestat, susţin iniţiatorii proiectului – reprezentanţi ai tuturor grupurilor parlamentare.

În anul 2015, un control al Curţii de Conturi ce a vizat modalitatea de alocare a primelor de stat către clienţi a condus la blocarea acestei activităţi de economisire-creditare pentru domeniul locativ în România şi a instituit obligativitatea restituirii sumelor distribuite cu titlu de primă de stat, respectiv nedistribuire pe viitor a sumelor care nu au fost deja repartizate pentru clienţii băncilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ care: au încheiat contracte pe o perioadă mai lungă de 5 ani şi nu fac dovada utilizării întregii sume în scop locativ; la data încheierii contractului aveau sub 18 ani sau la data încheierii contractului aveau peste 65 de ani.

Iniţiatorii au propus acest proiect motivând ca „aplicarea interpretării Curţii de Conturi va presupune iniţierea unor demersuri de recuperare a sumelor distribuite deja cu titlu de primă de stat şi va determina apariţia unui număr ridicat de reclamaţii şi litigii declanşate de clienţii băncilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ care nu vor mai primi prima de stat în condiţiile legii în temeiul căreia au contractat”.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Vezi și:

Atenție mare! Nerespectarea acestor reguli vă poate aduce amenzi de mii de lei

Doctorul Adina Alberts face public tratamentul pentru cazurile ușoare de Covid: ‘Trebuie luate doar la indicația medicului dvs.’

Veste bună de la Casa Națională de Pensii Publice! Ce se întâmplă cu cei care și-au cumpărat vechime și în cât timp se va primi decizia de pensionare

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Rectificarea bugetară, un subiect greu de discuții la nivelul Coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR. Anca Dragu: ‘Sper ca această rectificare să aibă loc într-un orizont de una-două săptămâni’

Publicat

in

De

Președintele Senatului, Anca Dragu (USR-PLUS), a anunțat că rectificarea bugetară ar putea avea loc cel mai rapid în următoarele două săptămâni.

„Rectificarea bugetară a fost discutată în linii foarte mari la nivelul coaliţiei. Discuţiile continuă la nivelul Guvernului. Din câte ştiu eu, ministerele au trimis cam toate execuţia bugetară. Sper ca această rectificare să aibă loc într-un orizont de una-două săptămâni. Am văzut draftul acestei rectificări şi pot să vă spun că avem investiţii record. Este pentru prima dată când de la Ministerul Transporturilor nu se taie bani, ci se alocă şi noi sperăm ca Guvernul să găsească chiar mai mult de 300 de milioane cât apare acum în acest proiect de rectificare”, a afirmat Dragu, la Senat.

Potrivit acesteia, pe partea de investiţii lucrurile stau „foarte bine” în ceea ce priveşte execuţia bugetară.

„Dacă ne uităm, avem pe primul trimestru o creştere investiţiilor, în general, şi publice şi private, de 11,7% faşă de anul trecut. Asta înseamnă că creşterea economică semnificativă pentru România se bazează foarte mult pe investiţii. (…) Noi sperăm să se găsească ceva fonduri suplimentare (pentru Ministerul Transporturilor). Sumele cerute au fost de peste 2 miliarde. Deci undeva în jurul acestei sume, cred că ar fi fezabil. Dar, daţi-mi voie acum să vorbesc şi ca fost ministru de Finanţe, nevoile sunt foarte mari şi întotdeauna ai şi nişte constrângeri bugetare”, a adăugat Anca Dragu, conform agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Au fost comandate dosare la DNA pentru unii lideri ai PNL? Klaus Iohannis: ‘Dacă aș avea semnale că există așa ceva, aș fi intervenit demult’

Publicat

in

De

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu împărtășește ideea de dosare la comandă pentru unii lideri ai PNL ”Dacă aş avea semnale că există aşa ceva, aş fi intervenit demult”.

„Pun astfel de declaraţii pe tema ascuţirii luptei de tip campanie electorală. Dacă aş avea semnale că există aşa ceva (dosare la comandă – n.r.) aş fi intervenit demult. Lupta este o luptă internă pentru voturi în PNL şi o competiţie politică întotdeauna face pe cei implicaţi să caute explicaţii senzaţionale. Şi cam aşa putem să interpretăm, mai mult nu e”, a spus şeful statului.

Întrebat cum vede acuzaţiile unor lideri ai PNL, Iohannis a afirmat că le priveşte ca „pe o campanie politică cu anumite accente mai stridente”.

„Dar, în esenţă, aşa se desfăşoară o campanie electorală – cu acuzaţii la adresa competitorilor, cu acuzaţii diverse la adresa celeilalte echipe. Trebuie să privim lucrurile destul de relaxat şi natural. Guvernarea nu a suferit din motiv de campanie PNL. Se vede că ţara merge bine înainte, economia creşte, pandemia este sub control, zonele naturale sunt protejate. Dar, evident, cei care sunt în campanie – şi este o poziţie extrem de importantă pentru care se luptă – au exact comportamentul de politician în campania electorală”, a susţinut preşedintele, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Klaus Iohannis, în vizită la Parcul Natural Comana: ‘Un motiv în plus pentru a le trata cu prioritate şi proteja’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend