Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Deputatii au adoptat reguli noi pentru tinerea evidentei orelor de lucru

Publicat

in

Evidenta orelor de lucru pentru salariații mobili și cei care lucrează de acasă va fi personalizată în funcție de specificul activității lor, conform unui proiect de act normativ care a primit azi votul decisiv al deputaților. Totuși, evidența va fi făcută numai în baza unui acord scris, potrivit avocatnet.ro.

Regulile pe care angajatorii trebuie să le respecte la ținerea evidenței orelor de lucru prestate de salariați vor fi detaliate de parlamentari. Concret, este vorba de un proiect de lege de modificare a Codului muncii, care a primit azi votul decisiv al Camerei Deputaților, după ce a trecut deja pe la Senat. Pentru a se aplica, documentul mai are nevoie și de semnătura șefului statului.

Angajatorii vor avea o nouă regulă de respectat atunci când vine vorba de salariații care își desfășoară munca în afara sediului firmei. Este vorba, mai precis, de salariații mobili (șoferii profesioniști, de exemplu) și de salariații care lucrează de acasă. În cazul acestora, evidența orelor de lucru se va face în funcție de specificul jobului, în baza unui acord scris.

„Pentru salariații mobili și salariații care desfășoară muncă la domiciliu, angajatorul ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia”, este indicat în propunerea legislativă, în condițiile în care Codul muncii nu conține acum aceste informații.

În momentul de față, în Codul muncii scrie că evidența orelor de lucru se face zilnic, cu evidențierea orei de începere a programului și a orei de încheiere a acestuia.

Atenție! Proiectul NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Un fost judecător CCR aruncă în aer speranțele lui Ludovic Orban: ‘Parlamentul poate el să stabilească data alegerilor’

Publicat

in

De

Legea privind prelungirea mandatelor aleșilor locali este neconstituțională, a decis, miercuri, Curtea Constituțională a României, deoarece „consacră un paralelism legislativ nepermis”. Deși liberalii și Ludovic Orban se bucurau că Guvernul va putea decide el data alegerilor, un fost judecător de la CCR spune că Parlamentul este cel care poate da lege pentru a se stabili când se votează la locale.

”Parlamentul poate el să stabilească data alegerilor, prin neprelungirea mandatelor aleșilor locali. Parlamentul poate da lege.”, a declarat Petre Lăzăroiu, la România TV.

Citește și: Parlamentul a decis! Educația sexuală a fost înlocuită cu ‘educație sanitară’. Cum se va preda în școli

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale sunt neconstituţionale.

Curtea a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale „consacră un paralelism legislativ nepermis”, având în vedere că, la data adoptării sale, era în vigoare OUG nr. 44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Citește și: Nelu Tătaru anunță trei elemente care trebuie gestionate, pentru a evita valul doi de coronavirus: Nu ține doar de noi

„Parlamentul avea obligaţia constituţională ca la adoptarea legii să elimine ordonanţa de urgenţă antereferită din fondul activ al legislaţiei. Întrucât nu a realizat acest lucru, s-a ajuns la situaţia existenţei concomitente a două acte normative care au acelaşi domeniu de reglementare, ceea ce este contrar art.1 alin.(5) din Constituţie”, arată CCR.

Obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale a fost formulată de 71 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Citește și: Valer Dorneanu, atenționare pentru DNA: ‘Trebuie să aplice legea și trebuie să aplice și deciziile Curții Constituționale’ .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Tânărul care a produs un accident rutier soldat cu şase răniţi la Botoșani, arestat preventiv pentru 30 de zile

Publicat

in

De

Tânărul care a produs accidentul rutier din noaptea de luni spre marţi, în urma căruia şase persoane au fost rănite, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Magistraţii Judecătoriei Botoşani au admis, miercuri, propunerea procurorilor de arestare preventivă a bărbatului de 28 de ani, care este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, ameninţare şi conducere sub influenţa alcoolului.

„Instanţa de judecată şi-a însuşit propunerea organelor judiciare şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile”, a afirmat Nenişcu.

Un tânăr de 28 de ani, care se filma în timp ce conducea şi transmitea imaginile în direct pe o reţea de socializare, a produs, în noaptea de luni spre marţi, un accident rutier soldat cu şase victime. Accidentul a avut loc pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoşani, în el fiind implicate patru autoturisme.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Botoşani, accidentul s-a produs în momentul în care autoturismul condus de tânărul de 28 de ani a lovit violent în spate un alt autoturism, pe care l-a proiectat pe contrasens, într-o maşină care circula regulamentar. Cea de-a patra maşină implicată era parcată pe marginea Bulevardului Mihai Eminescu.

Din accident au rezultat şase victime, dintre care una încarcerată în autoturismul răsturnat pe partea carosabilă. Ele au fost transportate cu ambulanţele la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

Şoferul a avut o concentraţie alcoolică de 1,75 g/l alcool pur în sânge la prima probă recoltată şi de 1,53 g/l alcool pur în sânge la a doua probă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend