Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Deputat USR anunță poziția partidului: vom vota împotriva proiectului anti-LGBT promovat de AUR

Publicat

in

Proiectul îndreptat împotriva comunității LGBT este o aberație, declară Iulian Bulai, după ce AUR a anunțat că va depune un proiect de lege similar celui din Ungaria, care limitează promovarea în rândul minorilor a homosexualității și a schimbării de sex.

„Asistăm la o competiție a urii și a intoleranței din partea unui partid parlamentar care se vrea a fi serios, dar care își ia ca exemple partide extremiste și țări care sunt date la o parte în UE, care sunt marginalizate, pentru că nu înțeleg că trebuie să ne raportăm cu respect și cu demnitate față de toate persoanele, indiferent de orientarea lor, indiferent de apartenența lor etnică sau de orientarea lor sexuală. Asta face AUR acum, ostilizează o categorie socială din România și mai mult, creează o falsă problemă. În România, doar 7% dintre copii au acces la o minimă educație sexuală, care este educația sexuală clasică”, spune la RFI vicepreședintele USR PLUS Iulian Bulai, în contextul proiectului anti-LGBT anunțat de AUR, informează Mediafax.

El anunță că USR PLUS se va opune proiectului AUR în Parlament.

„Eu cred că noi, ce de la USR PLUS, ne vom opune unor asemenea aberații și ca la referendumul pentru definirea familiei în Constituție, eu cred că USR-ul se va opune și colegii mei din Parlament și cu mine vom vota împotriva acestui proiect. Nu am văzut acest proiect, nu știu dacă este depus, nu am avut o discuție la grupul parlamentar, pentru că este o știre foarte proaspătă și nici nu am discutat cu ceilalți colegi din conducerea partidului, dar sentimentul meu este că ne vom opune unei asemenea inițiative”, conchide Bulai.

AUR iniţiază un pachet legislativ anti-LGBT similar cu cel din Ungaria, care restricţionează accesul tinerilor la reprezentări ale altor obiceiuri sexuale decât heterosexualitatea şi la referiri la alte identităţi de gen decât cea atribuită la naştere.

„AUR susţine familia şi valorile creştine. Activiştii LGBTQ nu au ce căuta în şcolile şi în grădiniţele din România”, a declarat Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Londra ar putea amâna majoritatea controalelor vamale post-Brexit

Publicat

in

De

Guvernul britanic ar urma să renunțe la majoritatea controalelor asupra produselor alimentare importate din UE atunci când vor intra în vigoare noile controale vamale post-Brexit, la sfârșitul lunii aprilie, pentru a evita „perturbări majore” în porturi, a anunțat joi Financial Times.

Londra, Marea BritanieFoto: Amer Ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit unei note confidențiale trimise autorităților portuare și consultate de ziar, Departamentul pentru Mediu și Agricultură (Defra) admite că nu va putea efectua aceste noi controale vamale fizice la 30 aprilie, așa cum a fost anunțat inițial, citează AFP.

„Există un risc semnificativ de perturbare în prima zi dacă toate codurile asociate diferitelor mărfuri vor fi activate în același timp”, recunoaște acesta. Ca urmare a acestor dificultăți de înregistrare a produselor, ministerul se teme că se vor forma cozi interminabile în porturile britanice.

Pentru a evita acest lucru, verificările „esențiale” de sănătate și siguranță pentru aceste mărfuri, cu excepția celor cu risc ridicat, nu ar trebui să fie efectuate în primă instanță.

Guvernul vorbește despre o „punere în aplicare treptată”, probabil pe grupe de produse, fără a preciza un termen limită.

Doar produsele „cu risc ridicat”, cum ar fi carnea, provenite din anumite țări europene ar trebui să fie analizate inițial, în funcție de gradul de ocupare a porturilor, până când sistemul va fi pe deplin operațional, mai precizează ministerul în nota sa.

De la intrarea efectivă în vigoare a Brexitului, în ianuarie 2021, UE a introdus controale mai stricte asupra mărfurilor provenite din Marea Britanie.

Dar Londra a amânat deja până acum de cinci ori anumite formalități și controale la importuri, de teamă să nu penalizeze o economie în criză și să alimenteze inflația.

Într-o primă etapă, la sfârșitul lunii ianuarie, certificatele sanitare și fitosanitare au devenit deja obligatorii, în special pentru anumite produse de origine animală și vegetală cu „risc mediu”.

Printre produsele în cauză se numără anumite brânzeturi, unt, cârnați, jambon și mezeluri, precum și anumite flori tăiate, rădăcini și tuberculi.

Noile controale vor costa probabil companiile britanice aproape două miliarde de lire sterline (2,3 miliarde de euro) și se vor adăuga la inflație, a avertizat săptămâna trecută compania de asigurări Allianz Trade.

Pe de altă parte, asociațiile profesionale din industrie militează pentru ca acestea să fie amânate cel puțin până în toamnă.

Citeste mai mult

NATIONAL

SUA blochează planurile Rusiei de redresare prin intermediul gazului natural lichefiat

Publicat

in

De

Un nou episod al confruntării energetice Washington – Moscova „se desfășoară” în Siberia, în Regiunea Autonomă Yamalo-Neneţk, de unde se extrage cea mai mare parte a gazelor naturale din Rusia. În regiune se construiește o nouă facilitate offshore, un proiect de mare anvergură pentru președintele rus Vladimir Putin, care doreşte să crească de mai bine de trei ori exporturile de GNL în următorii ani, dar planurile lui se „împiedică” de Occident, scrie Kathimerini, citat de Rador Radio România.

Putin inaugureaza Arctic LNG 2Foto: Alexander KAZAKOV / AFP / Profimedia

Gazul natural lichefiat (GNL), una dintre cele mai importante surse de energie din lume, reprezintă un nou punct de tensiune între Rusia și SUA, după ce Washingtonul a pus în aplicare un val de sancțiuni pentru a bloca inițiativa, cunoscută sub numele de Arctic LNG 2, împiedicând, printre altele, Rusia să primească nave-cisternă specializate necesare pentru transportul gazelor naturale.

„Rolul nostru este să ne asigurăm că Arctic LNG 2 eșuează”, a declarat adjunctul secretarului de stat al SUA, Geoffrey Pyatt, la o conferință recentă din Elveția.

La nivel global, cererea de GNL crește pe măsură ce guvernele abandonează cărbunele, în timp ce producția bazată pe inteligență artificială, mare consumatoare de energie, accelerează. Disputa din Arctica se intensifică într-un moment sensibil pentru politica energetică a SUA, care anul trecut a devenit cel mai mare exportator de GNL.

Administrația Biden a înghețat aprobarea unor noi exporturi de GNL din cauza preocupărilor legate de mediu, o măsură care a nemulţumit grupurile de afaceri și clienții din țările aliate sărace în resurse energetice, cum ar fi Japonia și Germania. Printre cei care fac eforturi pentru a inversa această blocare se numără și președintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, care a legat această problema de un vot al Congresului privind ajutorul pentru Ucraina.

Acţiunile SUA împiedică Rusia să achiziţioneze și să construiască nave-cisternă pentru GNL

Putin mizează pe GNL pentru a finanța războiul din Ucraina și pentru a compensa scăderea exporturilor tradiționale de gaze prin conducte, exporturi care s-au prăbușit după invazie.

În timp ce Rusia a găsit noi piețe pentru petrolul său, care este transportat cu ajutorul navelor, înlocuirea volumelor pierdute care erau transportate prin conductele fixe de gaze naturale se dovedește mai dificilă. Aici intervine GNL-ul.

Încercările Rusiei în domeniul gazului lichefiat sunt până acum relativ reduse, dar Kremlinul vrea să se dezvolte rapid în această direcţie. Sunt în curs de realizare infrastructuri cu o capacitate anuală de aproximativ 32 de milioane de tone metrice, potrivit Rystad Energy, pe lângă cele 29 de milioane de tone existente.

Kremlinul se foloseşte de mult timp de exporturile de energie ca pârghie de exercitare a influenţei. În 1990, de exemplu, Uniunea Sovietică a întrerupt livrarea de petrol către Marea Baltică pentru a împiedica mișcările de independență și, chiar şi înainte de invadarea Ucrainei, au existat situaţii în care Moscova a sistat livrarea de gaze către Europa, provocând creșterea prețurilor.

În decembrie anul trecut, la Arctic LNG 2 a fost finalizată prima dintre cele trei staţii de lichefiere, iar instalația a început să producă GNL. Exporturile ar fi urmat să înceapă în primul trimestru, dar navele special construite de care are nevoie Novatek, gigantul energetic rus din spatele proiectului, pentru a străbate părțile înghețate ale Oceanului Arctic nu au mai fost livrate.

Hanwha Ocean, o companie sud-coreeană de construcții navale, precum și compania japoneza Mitsui O.S.K. Lines au anunţat că au anulat planurile de a construi nave pentru Arctic LNG 2 din motive legate de sancțiuni.

Fără nave, Novatek nu poate exporta gaze naturale. Prin urmare, producția de GNL s-a oprit, iar instalația recirculă în mare parte gazul deja produs. Rusia încearcă să-și construiască propriile nave la un șantier naval de pe coasta Pacificului, dar îi este greu să se aprovizioneze cu componentele necesare, care sunt fabricate în mare parte de compania franceză Gaztransport & Technigaz, care și-a încetat activitatea în Rusia.

Per total, SUA au lovit industria incipientă a GNL-ului din Rusia prin patru valuri de sancțiuni începând din luna septembrie, iar aceste sancţiuni vizează companiile care exploatează proiectul Arctic LNG 2, navele de stocare, companiile de transport maritim și altele. „Noi, G7, ne angajăm în mod colectiv să facem tot ce ne stă în putință pentru a bloca viitoarele venituri din energie ale Rusiei”, spune Pyatt, citat de Kathimerini. (Rador Radio România).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend