Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Demonstrație de forță – China îşi prezintă noile arme, de la drone la aeronave pentru război electronic

Publicat

in

China şi-a prezentat marţi noile echipamente din dotarea forţelor aeriene, de la drone de supraveghere sau de atac până la aeronave pentru război electronic, relatează AFP potrivit Agerpres.

Prezentarea lor are loc pe fondul tensiunilor cu SUA şi Taiwanul şi în contextul în care Beijingul speră să finalizeze până în 2035 modernizarea forţelor sale armate.
Între principalele noutăţi expuse marţi la salonul “AirShow China”, organizat la Zhuhai, în sudul ţării, se numără drona de mari dimensiuni WZ-7 (14 metri lungime), destinată misiunilor de recunoaştere şi patrulare maritimă.

La capitolul aeronave, China a prezentat J-16D, avion de vânătoare consacrat războiului electronic, adică exploatarea sau distrugerea emisiilor radio şi sistemelor de comunicaţie ale adversarului.

Potrivit unor experţi citaţi de media chineze, acesta poate ataca instalaţii radar sau sisteme de avertizare şi comandă aeropurtate (AWACS).

Atât drona, cât şi avionul de vânătoare, aflate deja în serviciu activ, “vor juca un rol major în Strâmtoarea Taiwan şi în Marea Chinei de Sud”, a declarat pentru AFP analistul militar chinez Song Zhongping.

Un alt aparat prezentat marţi este prototipul de dronă polivalent de recunoaştere şi atac CH-6, din seria CaiHong – “curcubeu”, cu o lungime de 15 metri şi o anvergură de peste 20 de metri. Acesta urmează să fie testat în zbor în 2023 şi va fi capabil, potrivit proiectanţilor, să evolueze la mare altitudine – 10.000 de metri -, la viteze mari de 500-700 km/h, timp de 20 de ore.

Toate aceste aparate fără pilot vor permite forţelor armate chineze să efectueze misiuni de observare şi să facă raiduri în locuri până acum inaccesibile.

Mai mult, în contextul în care occidentalii sunt reticenţi să-şi vândă dronele cele mai avansate altor state, în afara aliaţilor apropiaţi, China se poziţionează ca “furnizor alternativ”, cu tarife convenabile, a menţionat pentru AFP Kelvin Wong, din grupul britanic Janes, specializat în probleme de apărare.

Salonul de la Zhuhai prezintă de altfel anul acesta un număr “fără precedent” de drone, ceea ce demonstrează încrederea tot mai mare a Chinei în progresul său tehnologic, a subliniat Wong.

Dronele chineze sunt folosite deja de armate străine cum sunt cele ale Arabiei Saudite sau Emiratelor Arabe Unite.

La rândul său, aparatul de vânătoare J-16D demonstrează “îmbunătăţirea globală” a capacităţilor de luptă ale Chinei, în opinia lui James Char, expert la Universitatea tehnologică Nanyang din Singapore.

Totuşi, potrivit mai multor experţi, China este încă în urma SUA, mai ales în domeniul motoarelor pentru avioane militare şi în ce priveşte numărul de sateliţi de comunicaţii necesari pentru ducerea la bun sfârşit a operaţiunilor.

Deşi Beijingul încă nu poate cu adevărat să-şi proiecteze puterea militară în afara zonei sale continentale, deţine totuşi un sistem de apărare maritimă şi aeriană credibil pentru a contracara o potenţială ofensivă americană, a spus Justin Bronk, analist la think tank-ul britanic Royal United Services Institute.

“În apropierea propriilor baze, chinezii au un avantaj în faţa americanilor, care sunt departe de bazele lor. China a ajuns deja într-un punct în care reprezintă o sfidare serioasă pentru SUA, la acest nivel”, a spus acesta.

Un recent raport al serviciilor de informaţii americane a atras atenţia asupra influenţei tot mai mari a Beijingului, pe care îl prezintă drept cea mai mare ameninţare pentru SUA, deşi acestea dispun de un buget al apărării de trei ori mai mare, menţionează AFP.

Salonul de la Zhuhai reuneşte, pe lângă producători de echipamente militare, principalii actori chinezi şi mondiali din industria aeriană civilă, cum sunt Boeing sau Airbus.

Prevăzută iniţial pentru finele lui 2020, expoziţia a fost amânată din cauza pandemiei.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Mesaj pro-vaccinare de la Mitică Dragomir: ‘Dar ăia care beau cola și mănâncă parizer știu ce conțin aceste produse? Așa gândește el, ce să-i faci lui Becali?’

Publicat

in

De

Fostul președinte LPF, Dumitru Dragomir, a declarat pentru GSP.ro că Liga 1 trebuie să accelereze vaccinarea, care este singura soluție pentru salvarea vieților și a sportului.

„Vaccinarea mi se pare extraordinar de bună, nu bună, dar e târzie. Totuși, e OK și acum. Toată lumea trebuie să se vaccineze, de la copil până la bătrân. Trebuie să luăm exemplul Americii, Israelului, Franței, Angliei, Italiei, tuturor celor care s-au vaccinat le-a scăzut foarte mult numărul îmbolnăviților.

Eu m-am vaccinat și am trecut și prin boală. Am făcut ambele doze și o fac și pe a treia acum, dar să mai treacă puțin timpul că am numai o lună și jumătate de la a doua doză.

Am făcut o formă destul de nasoală în 2019, când nici nu știau aștia ce boală e. Am venit din Spania, de la meciul Barcelona – Manchester United, și atunci m-am internat și în spital, am stat două zile internat.

Tot aud că unii nu se vaccinează că nu știu ce conține vaccinul. Dar ăia care beau cola și mănâncă parizer știu ce conțin aceste produse? Ei spun că nu știu ce conține vaccinul … Păi, când beau cola, știu ce conține?

Cei care dau declarații antivaccinare sunt niște oameni iresponsabili. Poporul israelian, poporul englez, poporul francez, poporul american, toate astea vor să-și extermine semenii? Despre ce vorbim? Aici e știință, nu mai sunt leacuri băbești.

Știu și ce a declarat Gigi Becali. Suntem o țară liberă. Așa gândește el, ce să-i faci lui Becali? Ca el sunt puțini, să știți.

Bineînțeles că antivaccinarea poată să pună sportul în pericol. Cine nu se vaccinează nu are ce să caute nici pe teren, nici în afara lui”, a declarat Dumitru Dragomir.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

BNR vrea să spargă bula imobiliară: Românii vor plăti un avans mai mare pentru creditele imobiliare

Publicat

in

De

BNR a publicat un proiect de regulament pentru schimbarea condiţiilor de creditare pentru unele credite de investiţii imobiliare, prin care avansul ar urma să fie modificat, precum şi criteriile de calcul pentru gradul maxim de îndatorare al persoanelor fizice.

„În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, potrivit documnetului BNR citat de zf.ro.

Astfel, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, faţă de 85% cât era în trecut, 65% pentru creditele în euro, şi 50% pentru creditele în alte valute.

Potrivit noilor calcule, românii vor avea de plătit un avans de 25% pentru creditele de investiţii imobiliare în lei, de 35% pentru cele în euro şi 50% pentru cele în alte valute.

De asemenea, BNR propune ca pentru acordarea creditelor, împrumutătorii stabilesc prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare.

Noile condiţii întră în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend