Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Deficitul comercial al SUA a scăzut puternic pe fondul creşterii exporturilor la un nivel record

Publicat

in

Deficitul comercial al Statelor Unite a scăzut puternic în octombrie, pe fondul creşterii exporturilor la un nivel record, fiind posibil ca acestea să contribuie la creşterea economică în acest trimestru, pentru prima dată în mai mult de un an, transmite Reuterspotrivt news.ro.

Departamentul pentru Comerţ a anunţat marţi că deficitul comercial a scăzut în octombrie cu 17,6%, până la 67,1 miliarde de dolari, aceasta fiind cel mai mare declin procentual din aprilie 2015.

Economiştii chestionaţi de Reuters estimaseră un deficit de 66,8 miliarde de dolari.

”Deficitul comercial se micşorează foarte mult şi contribuie la economie, ceea ce garantează o creştere mai puternică pe măsură ce 2021 se apropie de sfârşit”, a declarat Christopher Rupkey, economist şef la FWDBONDS din New York.

Exporturile au accelerat cu 8,1%, până la un maxim istoric de 223,6 miliarde de dolari. Creşterea a fost condusă de exporturile de bunuri, care au urcat cu 11,1%, până la 158,7 miliarde de dolari, de asemenea, un nivel record.

Exporturile de terii prime şi materiale industriale au crescut cu 6,4 miliarde de dolari, iar livrările de ţiţei au avansat cu 1,2 miliarde de dolari.

Exporturile de bunuri de capital au crescut cu 3,1 miliarde de dolari, stimulate de alte echipamente industriale, precum şi de aeronave civile.

Exporturile de alimente au crescut cu 2,1 miliarde de dolari, iar cele de boabele de soia au urcat cu 1,8 miliarde de dolari.

Exporturile de bunuri de larg consum au avansat cu 1,6 miliarde de dolari, susţinute de creşterea livrărilor de pietre preţioase, precum şi de autovehicule, piese şi motoare.

Statele Unite au exportat mai multe servicii, care au crescut cu 1,0 miliarde de dolari la 64,9 miliarde de dolari. Acest avans reflectă o creştere a călătoriilor în străinătate, a altor servicii de afaceri şi a taxelor pentru utilizarea proprietăţii intelectuale.

Creşterea exporturilor a eclipsat o creştere cu 0,9% a importurilor, la 290,7 miliarde de dolari, de asemenea un nivel record.

Importurile de bunuri au urcat cu 0,7% până la un maxim istoric de 242,7 miliarde de dolari. Creşterea a fost condusă de autovehicule, piese şi motoare, ale căror importuri au urcat cu 1,5 miliarde de dolari. Au existat, de asemenea, creşteri ale importurilor de bunuri de larg consum, inclusiv de telefoane mobile şi alte bunuri de uz casnic.

Importurile de materii prime şi materiale industriale au scăzut, la fel ca şi importurile de bunuri de capital, trase în jos de scăderile înregistrate de semiconductori şi aeronave civile

Ajustat pentru inflaţie, deficitul de bunuri a scăzut în octombrie cu 13,5 miliarde de dolari, până la 97,6 miliarde de dolari. Acesta este cel mai mic deficit de bunuri reale din decembrie anul trecut.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

Dezvaluiri

EXCLUSIV Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: ‘Fals!’

Publicat

in

De

În spațiul public au apărut o serie de informații potrivit cărora ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, ar urma să fie remaniat.

În acest context, astăzi Bugetul.ro l-a contactat pe șeful Apărării Naționale, pentru a vedea dacă, într-adevăr, urmează să fie înlocuit din funcție.

L-am întrebat pe ministrul Vasile Dîncu dacă a primit semnale că va fi schimbat din funcția de șef al Apărării Naționale.

Vasile Dîncu, pentru Bugetul.ro: „FALS”

Ministrul Apărării Naționale a precizat, pentru Bugetul.ro, că informațiile apărute în spațiul public sunt „FALSE”.

„Totul este fals”, a subliniat, pentru Bugetul.ro, marți, ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Conform informațiilor apărute în spațiul public, trei miniștri din Cabinetul Nicolae Ciucă ar urma să fie remaniați. Printre aceștia s-ar afla ministrul UDMR al Sportului, Eduard Novak.

Eugen DINU

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

„Asta o să doară”. Din cauza sancțiunilor, Rusia dezmembrează avioane pentru ca altele să mai poată să zboare / Experții spun că este doar o chestiune de timp până când aeronavele vor fi „canibalizate”

Publicat

in

De

Companiile aeriene rusești, inclusiv Aeroflotul de stat, dezmembrează avioanele de linie pentru a-și asigura piese de schimb pe care nu le mai pot cumpăra din străinătate din cauza sancțiunilor occidentale, au declarat patru surse din industrie pentru Reuters.

Motor scos de pe un avion AeroflotFoto: DreamsTime

Desfacerea în bucăți a acestora este în conformitate cu recomandările pe care guvernul rus le-a oferit în iunie companiilor aeriene de a folosi unele aeronave pentru piese pentru a se asigura că restul avioanelor construite în străinătate pot continua să zboare cel puțin până în 2025.

Asta, în condițiile în care sancțiunile impuse Rusiei după ce aceasta a declanșat războiul din Ucraina au împiedicat companiile sale aeriene să obțină piese de schimb sau să efectueze lucrări de întreținere în Occident.

Un avion A350 aproape nou, desfăcut pentru piese

Experții în aviație au spus anterior că este probabil ca liniile aeriene rusești să înceapă să scoată piese dind avioanele lor pentru a-și menține în stare de funcționare o parte din flotă, dar acestea sunt primele exemple concrete.

Cel puțin un avion Sukhoi Superjet 100 de fabricație rusească și un Airbus A350, ambele operate de Aeroflot, sunt în prezent la sol și sunt dezasamblate, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune. Sursa a refuzat să fie identificată din cauza caracterului sensibil al problemei.

Airbus A350 este aproape nou, a spus sursa. Cea mai mare parte a flotei de aeronave a Rusiei este formată din avioane de pasageri occidentale.

Echipamente au fost luate și de la câteva dintre Boeing 737 și Airbus A320 ale Aeroflot, deoarece transportatorul are nevoie de mai multe piese de schimb de la aceste modele pentru celelalte Boeing 737 și Airbus A320 ale sale, a declarat sursa. Ministerul rus al Transporturilor și Aeroflot nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Doar o chestiune de timp până când avioanele din Rusia vor fi „canibalizate”

Avioanele Sukhoi Superjet asamblate în Rusia sunt, de asemenea, puternic dependente de piese străine. Un motor a fost deja scos de la un astfel de avion pentru a permite unui alt Superjet să continue să zboare, a declarat prima sursă.

Desigur, motoarele sunt schimbate frecvent între aeronave și sunt de obicei furnizate în cadrul unor contracte separate, au explicat experții din industrie. Ele nu sunt considerate ca făcând parte din structura de bază a aeronavei.

Este „doar o chestiune de timp” până când avioanele din Rusia vor fi „canibalizate”, a declarat o sursă occidentală din industria aviatică.

Generațiile mai noi de avioane – A320neo, A350 și Boeing 737 MAX și 787 – au o tehnologie care trebuie actualizată în mod constant.

În cel mult un an de la intrarea în vigoare a sancțiunilor, va fi o „provocare” să se mențină în funcțiune avioanele moderne chiar și pentru baza inginerească foarte dezvoltată și competentă a Rusiei, au declarat surse occidentale.

Circa 80% dintre avioanele Aeroflot sunt Boeing și Airbus

Practica de a îndepărta piese pentru a menține un alt avion în zbor este cunoscută sub numele de transformarea avioanelor dezafectate în „pomi de Crăciun”.

Deși este relativ rară, este cel mai adesea legată de dificultăți financiare și nu s-a întâmplat niciodată la aceeași scară ca restructurarea generalizată care se preconizează a avea loc în Rusia.

Avioanele de linie pot fi din nou operaționale cu condiția ca piesele scoase să fie puse la loc, deși acest lucru nu ar reconstitui neapărat trasabilitatea necesară pentru ca avioanele să reintre pe piețele globale.

Multe piese au o durată de viață limitată care trebuie înregistrată.

Aproape 80% din flota Aeroflot este formată din Boeings și Airbus – are 134 de Boeings și 146 de Airbus, alături de aproape 80 de avioane Sukhoi Superjet-100 fabricate în Rusia, pe baza celor mai recente date disponibile, adică finalul anului trecut.

„Asta o să doară”

Potrivit calculelor Reuters, bazate pe date de la Flightradar24, aproximativ 50 de avioane Aeroflot – sau 15% din flota sa, inclusiv avioanele blocate din cauza sancțiunilor – nu au mai decolat de la sfârșitul lunii iulie.

Trei din cele șapte avioane Airbus A350 operate de Aeroflot, inclusiv unul folosit acum pentru piese, nu au decolat timp de aproximativ trei luni, arată datele Flightradar24.

Pe de altă parte, faptul că transportatorii ruși zboară pe mai puține rute din cauza sancțiunilor occidentale înseamnă că există avioane nefolosite la sol care pot fi dezmembrate, a declarat o a doua sursă din industrie.

„Producătorii occidentali înțeleg că aproape toate Superjet-urile sunt operate în Rusia”, a declarat Oleg Panteleev, șeful think-tank-ului aviatic Aviaport.

„Puteți pur și simplu să încetați să mai produceți și să expediați piese de schimb – și asta o să doară”, a adăugat el.

Nici firmele din Asia și Orientul Mijlociu nu vor să ajute Rusia

În planul de dezvoltare a industriei aviatice rusești până în 2030 se estimează că Rusia s-ar putea confrunta cu cele mai mari provocări în ceea ce privește A350 și seria Q de la Bombardier, deoarece întreținerea acestora se face în străinătate.

Recomandarea guvernului rus prevede „dezmembrarea parțială a unor părți ale flotei de aeronave”, ceea ce ar menține operaționale două treimi din flota străină până la sfârșitul anului 2025.

Principala provocare va fi menținerea în stare de funcționare a motoarelor și a echipamentelor electronice sofisticate, a declarat Panteleev: „Le va fi greu să le repare”

Aeroflot, cândva printre cele mai mari companii aeriene din lume, dar care acum se bazează pe sprijinul statului, a înregistrat o scădere de 22% a traficului în al doilea trimestru al acestui an față de anul trecut, potrivit datelor companiei, după ce sancțiunile au împiedicat-o să zboare spre majoritatea destinațiilor occidentale.

Asigurarea furnizărilor din țările care nu au impus sancțiuni Rusiei este puțin probabil să ajute, deoarece companiile din Asia și Orientul Mijlociu se tem de riscul unor sancțiuni secundare împotriva lor din partea guvernelor occidentale, au declarat sursele.

„Fiecare piesă în parte are propriul său număr (unic) și dacă documentele vor avea o companie aeriană rusă ca și cumpărător final, atunci nimeni nu va fi de acord să furnizeze, nici China, nici Dubai”, a declarat prima sursă, adăugând că toate piesele trebuie să fie aduse la cunoștința Boeing și Airbus înainte de a fi furnizate utilizatorului final.

(foto articol Aeroflot © Pavel Losevsky | Dreamstime.com)

—————

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend