Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Decret semnat de Volodimir Zelenski: 35 de oficiali ruși, în frunte cu Vladimir Putin, au fost incluși pe o listă cu sancțiuni

Publicat

in

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat joi un decret prin care se impune sancțiuni personale președintelui rus Vladimir Putin și altor înalți oficiali de la Moscova, relatează presa ucraineană.

Lista persoanelor împotriva cărora au fost impuse sancțiuni a inclus toți membrii guvernului rus și ai Consiliului de Securitate, inclusiv secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev, ministrul apărării Serghei Șoigu, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, dar și purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În total, decretul ucrainean vizează 35 de oficiali ruși.

Sancțiunile includ interdicții de intrare în Ucraina, revocarea vizelor și a permiselor, interzicerea aeronavelor lor în spațiul aerian ucrainean, privarea de premii de stat ale Ucrainei, revocarea tuturor licențelor și permiselor eliberate, blocarea activelor financiare și interzicerea transportului proprietății.

Zelenski mai a semnat un decret care impune sancțiuni universităților ruse și conducătorilor acestora. Lista include Universitatea de Stat din Moscova, numită după MV Lomonosov, Universitatea Tehnică de Stat din Moscova NE Bauman, Universitatea de Stat din Sankt Petersburg și Școala Superioară de Economie a Universității Naționale de Cercetare. În total, 236 de universități rusești au fost incluse pe listă.

De asemenea, instituțiile de învățământ, de cultură și de stat ucrainene trebuie să rupă toate legăturile și acordurile încheiate cu universitățile ruse.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Zelenski e încântat de vizita lui Erdogan în Ucraina: ‘Reprezintă un mesaj puternic de susţinere’

Publicat

in

De

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat, joi după-amiază, vizita preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, considerând-o „un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări importante”.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu Recep Tayyip Erdogan în oraşul ucrainean Lviv, discutând despre acordul care permite exporturile ucrainene de cereale şi despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie.

Vizita preşedintelui Turciei este „un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări importante”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde, relatează Mediafax.

Conform agenţiei Ukrinform, întâlnirea lui Volodimir Zelenski cu Recep Tayyip Erdogan şi cu Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a durat aproximativ 40 de minute.

Vezi și: Miza vizitei lui Recep Erdogan în Ucraina: ce speră ‘sultanul’ la întâlnirea cu Volodimir Zelenski – FOTO-VIDEO

Zelenski a declarat anterior că a vorbit cu Antonio Guterres despre conflictul militar cu Rusia, despre acordul privind cerealele şi despre cetăţenii ucraineni deportaţi, subliniiind că a cerut securizarea Centralei nucleare Zaporojie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Peste 600.000 de tone de cereale au fost scoase din porturile ucrainene în urma acordului de la sfârşitul lui iulie, anunță Turcia

Publicat

in

De

O cantitate totală de 622.000 de tone de cereale a fost transportată cu nave din porturile ucrainene de la Marea Neagră după acordul între Kiev şi Moscova de la sfârşitul lui iulie, informează joi Ministerul Apărării din Turcia, potrivit DPA și Agerpres.

Nava turcă Polarnet, încărcată cu cereale ucrainene pentru exportFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Un număr de 25 de nave au părăsit porturile ucrainene pentru a exporta grâne, în timp ce 18 nave au intrat în aceste porturi de la 1 august, a anunţat pe Twitter Ministerul Apărării de la Ankara.

Turcia şi ONU au ajutat Rusia şi Ucraina să ajungă la un acord privind exportul de grâne ucrainene la sfârşitul lui iulie, ridicând astfel blocada asupra porturilor ucrainene instituită în februarie.

Navele trebuie inspectate de o echipă internaţională la centrul de coordonare comună de la Istanbul, înfiinţat pentru a monitoriza exporturile de cereale prin Marea Neagră.

Transporturile sunt percepute drept cruciale pentru multe ţări care depind de cerealele din Ucraina, care este grânarul Europei.

Milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene după ce Rusia a atacat țara vecină

Criza de cereale şi preţurile în creştere au dus la temeri privind probleme grave în special pentru naţiuni mai sărace din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, existând risc de foamete în multe zone.

Milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene după ce Rusia a atacat statul vecin la sfârşitul lui februarie şi a instituit o blocadă asupra porturilor sale.

Ucraina, la rândul său, a minat aceste porturi de teama unei invazii ruse.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se întâlnesc joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în Ucraina, pentru a discuta, printre altele, despre viitorul exporturilor de cereale.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend