Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Declan Donnellan şi Nick Ormerod, fondatorii celebrei companii Cheek by Jowl, montează pentru prima dată în România

Publicat

in

Declan Donnellan şi Nick Ormerod, fondatorii celebrei companii Cheek by Jowl, montează pentru prima dată în România, la Teatrul Naţional Craiova. „Oedip Rege” de Sofocle, producţia la care cei doi repetă alături de trupa Naţionalului craiovean va avea primele reprezentaţii în datele de 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 mai 2022, de la ora 19.00.

„Oedip Rege” de Sofocle este un spectacol itinerant, o premieră-eveniment, pentru care regizorul Declan Donnellan şi scenograful Nick Ormerod au ales să lucreze cu actorii Naţionalului craiovean Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Păun, Ovidiu Cârstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi alături de studenţii Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Ştefănescu, Cătălina Vînătoru, Iarina Zidaru şi copiii Ioana Vicol, Romana Vicol. Muzica spectacolului este compusă de către artistul Cári Tibor.

„Tragediile nu sunt despre eroi, ci despre noi, oamenii obişnuiţi. Pentru început, ele pot părea ca o pictură exotică, dar care, la o examinare mai atentă, devine o oglindă. Procesul ne poate aminti că, dacă vreodată arătăm cu degetul spre oricine altcineva, vom descoperi că mai avem alte trei degete, îndreptate spre noi, chiar dacă ascunse în palma noastră. Oedip face exact asta când declară că îl va găsi, pedepsi şi umili pe ucigaş. Dar criminalul este el însuşi”, spune Declan Donnellan.

Declan Donnellan s-a născut în Anglia în anul 1953, din părinţi irlandezi, dar a crescut în Londra. În anul 1981, Declan şi partenerul său Nick Ormerod au înfiinţat Compania Cheek by Jowl. Prima producţie a companiei a fost The Country Wife şi a avut premiera la Festivalul de la Edinburgh. De atunci, compania a călătorit în întreaga lume cu spectacole prezentate în engleză, franceză şi rusă.

În 1989, Declan Donnellan a devenit regizor asociat al Royal National Theatre din Londra. Printre producţiile sale la acest teatru se numără: Fântâna turmelor de Lope de Vega, Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din Fleet Street de Stephen Sondheim, Mandatul de Nikolai Erdman şi ambele părţi ale Îngeri în America de Tony Kushner.

Donnellan a regizat pentru Festivalul de la Avignon (Cidul de Pierre Corneille); Maly Drama Theatre din St. Petersburg (Poveste de iarnă de William Shakespeare), Noel Coward Theatre (Shakespeare in Love), Piccolo Teatro Milano (The Revenger’s Tragedy de George Eld) şi de asemenea Falstaff pentru Festivalul de la Salzburg, împreună cu Claudio Abbado. El a creat şi regizat spectacolele balet Romeo şi Julieta şi Hamlet pentru Teatrul Balşoi din Moscova. Donnellan a scris piesa de teatru Lady Betty şi a tradus lucrări scrise de Alfred de Musset, Erdman, Sofocle şi Lermontov.

Primul său film, „Bel Ami”, co-regizat împreună cu Nick Ormerod şi având o distribuţie alcătuită din Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, Christina Ricci şi Robert Pattinson, a avut premiera în anul 2012.

Următoarea sa producţie teatrală, după „Oedip Rege” de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova va fi „Viaţa e vis” de Calderon de la Barca şi va avea loc în Madrid, în acelaşi an.

Cartea sa, „Actorul şi ţinta”, a fost publicată în rusă în anul 1999, iar de atunci a fost tradusă în peste 15 limbi inclusiv franceză, spaniolă, italiană, germană, română şi mandarină. În 2018 a apărut cea de a treia ediţie în limba franceză şi tot în 2018 a fost publicată a patra ediţie, în engleză. Cartea sa scrisă cu Arantxa Vela, „Donnellan on Shakespeare”, va fi publicată în limba română în 2022 iar o continuare a acestei cărţi va fi publicată mai târziu în acest an.

Podcasturile sale „not true but useful” prezentate de Cheek by Jowl cu Lucie Dawkins au fost descărcate în peste 100 de ţări. Declan Donnellan a primit numeroase premii în Londra, Moscova, Paris şi New York, printre care patru premii Olivier, Ordinul Charlemagne al Andorrei, Premiul Internaţional Stanislavski în Moscova şi Leul de Aur la Veneţia.

Nick Ormerod a studiat Design Teatral la Wimbledon School of Art şi a înfiinţat Cheek by Jowl împreună cu Declan Donnellan în anul 1981. De atunci, compania a creat spectacole în peste 400 de oraşe. De asemenea, Cheek by Jowl a primit numeroase premii în întreaga lume.

Printre proiectele create de acesta se numără: „Fuenteovejuna”, „Peer Gynt”, „Sweeney Todd”, „The Mandate” şi ambele părţi „Angels in America” pentru Teatrul Naţional din Londra; „The School for Scandal”, „King Lear” şi „Great Expectations” (pe care l-a şi co-adaptat) pentru Royal Shakespeare Company; „The Rise and Fall of the City of Mahagonny” pentru English National Opera; „Martin Guerre”, „Hayfever”, „Antigone” (West End, London); „Romeo şi Julieta” şi „Hamlet” pentru Teatrul Balşoi; Falstaff pentru Festivalul de la Salzburg. În 2012, Nick Ormerod a co-regizat, împreună cu Declan Donnellan, filmul „Bel Ami”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Șefa FMI spulberă toate speranțele: Lupta contra inflației vine cu o serie de suferințe

Publicat

in

De

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a subliniat importanţa luptei contra inflaţiei în acest moment, pentru a spori perspectivele de creştere economice în viitor, avertizând că făcând acest lucru consumatorii s-ar putea confrunta cu „unele suferinţe” pe termen scurt, transmite Reuters, conform Agerpres.

„Succesul în timp (al scăderii preţurilor) va fi benefic pentru avansul economiei mondiale, dar unele suferinţe pentru a ajunge la acest succes pot fi preţul necesar de plătit”, a declarat Georgieva, după ce FMI a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei SUA în 2022 cu 0,8 puncte procentuale, la 2,9%. Fondul Monetar Internaţional crede că Statele Unite ar putea evita intrarea în recesiune, a explicat Georgieva, dar a avertizat că perspectivele sunt expuse unor riscuri de deteriorare „semnificative”. Decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) de a majora dobânzile va reduce cererea, apreciază FMI. Pentru 2023, FMI a redus previziunea de creştere a economiei SUA la 1,7% (de la 2,3%).

Stabilitatea preţurilor este importantă pentru protejarea veniturilor în SUA şi pentru susţinerea creşterii, dar pentru realizarea acestui obiectiv ar putea exista „unele suferinţe” pentru consumatori, a apreciat Georgieva. În SUA, preţurile de consum au înregistrat în mai un avans de 8,6% în ritm anual, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Responsabilitatea pentru restabilirea unui nivel scăzut şi stabil al inflaţiei revine Rezervei Federale a SUA, iar FMI apreciază că dorinţa Fed de a majora rapid dobânda, până la un nivel de 3.5%-4%, ca fiind „politica corectă pentru reducerea inflaţiei”, a declarat Georgieva.

În 15 iunie, Rezerva Federală a SUA a majorat cu 0,75 puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată. Separat, agenţia de evaluare financiară Moody’s a confirmat ratingul Statelor Unite la „Aaa”, şi a menţinut la stabilă perspectiva ratingului, citând ieşirea ţării din şocul pandemiei cu o soliditate economică „excepţională”. „Moody’s se aşteaptă ca economia SUA şi profilul de credit să rămână reziliente la şocuri, inclusiv la actualele dificultăţi cu care se confruntă economia mondială, din cauza nivelul persistent şi ridicat al inflaţiei, a înăspririi condiţiilor financiare şi a invadării Ucrainei de către Rusia”, se arată în raportul Moody’s.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Susţinători ai avortului, atacaţi şi agresaţi în violeneţe în mai multe oraşe din SUA

Publicat

in

De

Manifestanţi în favoarea dreptului la avort au fost agresaţi în mai multe oraşe americane, în cadrul unei mobilizări împotriva unei hotărâri prin care Curtea Supremă şi-a anulat vineri hotărârea ”Roe v. Wade” care garanta din 1973 dreptul americancelor de a avorta, relatează The Huffington Post, citat de News.ro.

protest in SUA dupa ce Curtea Suprema a eliminat dreptul constitutional la avortFoto: Amy Katz / Zuma Press / Profimedia Images

În pofida unor apeluri ale mai multor republicani de a nu a ataca activişti ”pro-choice”, violenţe s-au mltiplicat.

Şoferul unui camion a intrat în mod voit cu maşina într-un grup de manifestanţi, vineri, la Cedar Rapids, în Iowa.

Una dintre femei, rănită la o gleznă, a fost spitalizată.

”A încercat să le omoare!”, acuză o jurnalistă, Lyz Lenz, prezentă la faţa locului.

”Aceste femei l-au văzut venind, iar o mână de oameni au făcut semne cu mâna pentru a-l opri. Dar el a continuat să înainteze”, spune ea.

Potrivit mai multor martori, bărbatul se afla într-o coloană de maşini staţionate la culoarea roşie a semaforului atunci când a decis să intre cu maşina în manifstante.

”Avea geamul deschis şi am încercat să trag de volan”, declară Huffingotn Post Alexis Russell, una dintre manifestante.

Acest şofer nu a fost arestat încă.

La Phoenix, manifestanţi în favoarea dreptului la avort au fost vizaţi în tiruri cu gaze lacrimogene ale poliţiei, la o reuniune, vineri, în faţa sediului Capitoliului statului Arizona.

Ei au fost urmăriţi apoi în centrul oraşului de către forţe de ordine şi au fost gazaţi din nou.

O înregistrare video o surprinde pe o jurnalistă, Tina Berg, împinsă violent la pământ de către un poliţist, la Los Angeles, care i-a spus că o proteja.

Ziarul Los Angeles Times scrie că nu este vorba despre un incident izolat împotriva presei.

Jurnalişti acuză că au fost împiedicaţi în numeroase rânduri să acopere manifestaţii şi confruntări între forţe de ordine şi manifestanţi în acest oraş.

O manifestaţie la Providence, în statul Rhode Island, a fost vineri scena unei agresiuni a unui candidat republican în alegerile la Senat, Jeann Lugo.

El este surprins într-o înregistrare video dându-i un pumn în faţă adversarei sale democrate Jennifer Rourke.

”După ce am luat cuvântul la o manifestaţie de susţinere a «Roe v. Wade», adversarul meu republican – un ofiţer de poliţie – m-a atacat în mod violent”, anunţă ea într-un mesaj postat pe Twitter, în care postează imagini de la agresiune.

”iată ce înseamnă să fii o femeie de culoare candidată”, denunţă ea, anunţând că ”nu voi renunţa” la candidatură.

Jeann Lugo a fost trimis în concediu administrativ, fără să i se suspende salariul.

Opozanta sa a anunţat că va depune plângere.

La Washington, manifestanţi în favoarea avortului acuză că au fost hărţuiţi de activişti împotriva avortului.

O femeie declară Huffington Post că a fost urmărită de către un manifestant împotriva avortului.

Mai mulţi bărbaţi care se opun avortului s-au adunat sâmbătă în faţa sediului singurei clinici din statul conservator şi sărac Mississippi în care se practcă întreruperi voite de sarcină, cu scopul de a intimida femei care se duceau la clinică.

Potrivit unui raport al Federaţiei Naţionale americane a Avortului (National Abortion Federation, NAF) din 2020, mişcarea anti-avort se face vinovată de cel puţin 11 crime, 28 de tentative de crimă, 42 de atentate cu bombă şi 194 de incendii criminale, vizând profesionişti din domeniul sănătăţii care practică întreruperi voite de sarcină, potrivit News.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend