Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Decizie istorică luată de UEFA: A eliminat regula golului marcat în deplasare

Publicat

in

UEFA a abolit regula golurilor marcate în deplasare în toate competiţiile organizate de ea începând din sezonul 2021-2022, a anunţat joi comitetul executiv al forului fotbalistic european, citat de AFP.

Regula se aplica atunci când scorul era egal la finalul celor două manşe, echipa care marca mai multe goluri în deplasare fiind declarată învingătoare, potrivit agerpres.ro.

Regula va fi înlocuită de două perioade de prelungire de 15 minute, urmate de eventuale lovituri de departajare, „începând cu fazele de calificare” ale competiţiilor europene „masculine, feminine şi de juniori”, a precizat joi UEFA.

Avantajul golului înscris în deplasare nu mai părea justificat, a explicat UEFA.

Ea a constatat, de la „mijlocul anilor 1970”, o reducere treptată a decalajului dintre victoriile obţinute pe teren propriu şi cele din deplasare (de la 61%/19% la 47%/30%), precum şi a decalajului dintre golurile marcate acasă sau în deplasare în fiecare meci.

Printre cauzele menţionate de UEFA sunt „calitatea mai bună şi dimensiunea standardizată a terenurilor”, „condiţiile de securitate mai bune, îmbunătăţirea arbitrajului” sau condiţiile de călătorie „mai confortabile”.

Abolirea acestei reguli a fost „discutată la diverse reuniuni ale UEFA în ultimii ani. Deşi nu a existat o unanimitate a punctelor de vedere, numeroşi antrenori, suporteri şi alte persoane implicate în fotbal au pus la îndoială corectitudinea sa”, a subliniat preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin.

Avantajul golului în deplasare a sfârşit prin „a fi contrar obiectivului său iniţial, deoarece echipele gazdă sunt descurajate să atace – mai ales la meciurile tur – fiindcă se tem să nu primească un gol care le-ar oferi adversarelor un avantaj decisiv”, a continuat Ceferin.

Alt reproş este „nedreptatea, mai ales în prelungiri, de a obliga echipa gazdă să marcheze de două ori când echipa oaspete a înscris un gol”, a adăugat oficialul sloven.

La sfârşitul lui mai, cotidianul britanic The Times anunţa că UEFA va lua în discuţie regula golurilor marcate în deplasare.

Regula, introdusă de UEFA în sezonul 1965-1966, a ajuns în centrul atenţiei în actuala stagiune, în care unele meciuri s-au disputat pe terenuri neutre, fără spectatori, în contextul pandemiei de Covid-19.

Câştigătoarea ediţiei trecute a Ligii Campionilor, Bayern Munchen, a fost eliminată în acest sezon de Paris Saint-Germain în sferturile de finală, graţie regulii golurilor înscrise în deplasare, la fel fiind şi cazul lui Juventus, scoasă din cursă de Porto, în optimi, după prelungiri.

NATIONAL

Joi seara, o dronă militară a căzut în Insula Mare, la 8 km de Brăila și 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc- presa locală din Brăila

Publicat

in

Este cel mai grav incident pentru noi, de la începutul războiului pornit de Rusia contra Ucrainei, evenimentul cu cea mai mare pătrundere pe teritoriul României, susțin surse din cadrul forțelor de ordine.

Breaking NewsFoto: Nakhorn Yuangkratoke / Alamy / Alamy / Profimedia

„Până la analizarea de către MApN nu speculăm în privința originii dronei”, au spus aceleași surse.

Alerta că o dronă de proveniență militară a căzut între municipiul Brăila și comuna Frecăței a venit joi seara în rândul instituțiilor de forță din județul Brăila, conform informațiilor oferite de surse confidențiale.

Sunat, prefectul județului, Iulian Timoftei, nu a comentat evenimentul, susținând că toate eventualele informații militare sunt apanajul MApN.

Locul unde a căzut drona se află în Insula Mare a Brăilei, la 8 kilometri de orașul Brăila și la 23 de kilometri de granița cu Ucraina.

O confirmare oficială, independentă, este redată de publicația locală „Ziarul Comunitatea”, care îl citează pe colonelul Ștefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU Brăila. Acesta spune că se aștepta ca sătenii să sune la 112 în cazul unui astfel de eveniment, dar nu au făcut-o, „așa cum trebuia”.

„Am auzit bubuitura, dar nu știu unde a căzut”, a declarat un martor ocular, lucrător la bacul care face trecerea spre Insula Mare. Declarația a fost oferită pentru o altă publicație locală, debraila.ro.

Ce drone rusești au mai căzut în România de la invazia Ucrainei

Nu mai puțin de 3 drone rusești au căzut în România în 10 zile în septembrie 2023, ultima fiind descoperită pe 13 septembrie între satele Nufăru și Victoria din comuna Nufăru, județul Tulcea.

Primele două cazuri de resturi de dronă găsite pe teritoriul românesc au fost lângă localitatea Plauru, aflată practic pe graniță, însă Nufăru și Victoria sunt mult mai departe de frontieră.

În niciunul din cele trei cazuri anterioare, radarele României nu au detectat nimic.

De ce nu au detectat atunci radarele Armatei nimic?

„Nu aș vrea să interpretăm asta ca pe o vulnerabilitate a României. Niciun radar, de oriunde din lume, nu are posibilități nelimitate. Sunt legile fizicii. De aceea, paleta de măsuri pentru diminuarea riscurilor trebuie să includă și măsuri de protecție civilă”, a spus pe 13 septembrie, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.

El a explicat și cum funcționează radarele, vorbind despre „limitări tehnice” atunci când astfel de drone atacă de la înălțimi mici:

„Atunci când mijloacele de acest tip, dronele de atac folosite de Federația Rusă, atacă de la înălțimi mici și foarte mici, de până în 100 de metri, este un principiu de radiolocație, de fizică – mijloacele radar la aceste înălțimi mici și foarte mici obțin imagini foarte greu pentru că la această înălțime există elemente de relief, există vegetație, chiar păsări, iar dronele au dimensiuni foarte asemenătoare cu ale păsărilor.

Deci există foarte multe limitări tehnice pentru orice tip de radiolocator din lume, oricât de performant ar fi. Noi dispunem de aparate de radiolocație de ultimă generație”.

„Facem toate eforturile ca să asiguărm un grad de siguranță. Cu un război la graniță, nimeni nu poate oferi certitudini, dar facem toate eforturile”, adăugat el.

Referințe:

Citeste mai mult

NATIONAL

Un microbuz s-a răsturnat în județul Suceava: Cinci persoane au fost transportate la spital

Publicat

in

​Un microbuz în care se aflau șase persoane s-a răsturnat vineri în localitatea Prisaca Dornei din județul Suceava. Potrivit ISU Suceava, cinci dintre pasageri au suferit diverse traumatisme și au fost transportate la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

ambulantaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„În microbuz se aflau şase persoane, toate adulte, care sunt conştiente şi cooperante. Cinci dintre cele şase persoane necesită îngrijiri medicale. Victimele, care au suferit diverse traumatisme, sunt monitorizate de cadrele medicale şi paramedicale”, a anunțat ISU Suceava, citat de Agerpres.

Două dintre victime au fost transportate la Centrul de Primiri Urgenţe Gura Humorului şi trei la Centrul de Primiri Urgenţe Câmpulung Moldovenesc.

La locul producerii accidentului au fost trimise două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare, două ambulanţe SMURD şi patru echipaje ale Serviciului de Ambulanta Judeţean.

Cauza producerii accidentului urmează să fie stabilită de polițiștii rutieri.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend